Foto: AFP/Scanpix/LETA
Gvinejas-Bisavas galvaspilsētā piektdienas rītā tika ziņots par spēcīgām apšaudēm pēc tam, kad daži Nacionālās gvardes karavīri devās atbrīvot aizturēto ministru un augsta ranga valsts amatpersonu, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Nacionālās gvardes pārstāvji uzņēma amatpersonas, pirms viņi meklēja patvērumu kazarmās uz dienvidiem no galvaspilsētas.

Pēc tam, kad sarunu mēģinājumi neizdevās, iejaucās specvienības, kā rezultātā notika apšaude. Vēlāk pilsētā atkal esot atjaunota kārtība.

Finanšu ministrs Suleimans Seidi un Valsts kases valsts sekretārs Antonio Monteiro tika aizturēti izmeklēšanas laikā par iespējamu valsts līdzekļu nelikumīgu izņemšanu 10 miljonu dolāru apmērā. Viņus ceturtdienas pēcpusdienā iztaujāja pretkorupcijas izmeklēšana, lai precizētu maksājumus 11 uzņēmumiem.

Pirmdien parlamenta sēdē valsts galvenās opozīcijas partijas līderis apgalvoja, ka uzņēmumu īpašnieki ir tuvi valsts valdošās koalīcijas līderiem. Seidi aizstāvēja maksājumus kā likumīgus.

Ceturtdien pēc nopratināšanas Seidi un Monteiro tika arestēti, lai neapdraudētu izmeklēšanu, ziņo vietējie mediji. Nacionālās gvardes karavīri vēlāk vakarā iebruka policijas kamerās, kas atrodas netālu no Bandimas tirgus, "ar AK-47 ieročiem un bazukām" un atbrīvoja aizturētās amatpersonas, vēstīja aģentūra "O Democrata".

Kopš neatkarības iegūšanas no Portugāles 1974. gadā Gvineja-Bisava ir piedzīvojusi virkni apvērsumu un apvērsuma mēģinājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!