Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ukrainai jāpielāgojas savu galveno sabiedroto sniegtās militārās palīdzības sarukumam un vairāk jākoncentrējas uz tehnoloģijām, ja tā vēlas uzvarēt karā pret Krieviju, norādījis Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieks Valērijs Zalužnijs.

Zalužnijs medijā CNN iesniegtā esejā runājis par Rietumu sabiedroto atbalsta trūkumu un masu mobilizācijas izaicinājumiem, kas esot viens no avotiem spriedzei starp viņu un prezidentu Volodimiru Zelenski.

Zaļužnijs novembrī medijam "The Economist" sniedza atklātu interviju, kurā viņš sacīja, ka karš ir nonācis strupceļā. Toreiz šim viedoklim publiski nepiekrita Ukrainas prezidents, kas arī bijis viens no iemesliem, kādēļ spriedze starp abiem līderiem īpaši saasinājusies. Rakstā CNN šķiet, ka Zalužnijs joprojām pieturās pie sava vērtējuma par kara stāvokli, secina medijs.

Tomēr tagad viņš nepārprotami uzskatot, ka Ukrainas militārajiem vadītājiem ir jārēķinās arī ar virkni vilšanos, kā arī uzmanības novēršanu no kaujas lauka. Netieši militārais līderis atsaucies uz ASV nespēju vienoties par jaunu militārās palīdzības paketi Ukrainai, kā arī to, ka notikumi Tuvajos Austrumos kopš oktobra ir novērsuši starptautisko uzmanību no okupantu iebrukuma. Tāpat viņš uzsvēris sabiedroto piemēroto sankciju "vājumu".

CNN norāda: "Viņš to vārdos tik daudz nesaka, bet raksts liek domāt, ka galu galā Ukrainas liktenis ir pašas valsts rokās. Pašpalīdzības attieksme Ukrainā, protams, nav nekas jauns."

Tāpat Zalužnijs pieminējis arī pretrunīgi vērtēto mobilizācijas jautājumu. Zelenskis decembrī brīdināja, ka armija vēlas mobilizēt līdz pat pusmiljonam cilvēku, lai cīnītos pret aptuveni 600 000 Krievijas karavīru, kas ievesti Ukrainā. Tomēr likumprojekts saskārās ar pretestību Ukrainas parlamentā un tika nosūtīts atpakaļ valdībai.

"Mums jāatzīst Krievijas ievērojamās priekšrocības cilvēkresursu mobilizēšanā un kā tas ir salīdzināms ar Ukrainas institūciju nespēju palielināt mūsu bruņoto spēku karavīru rindas, neizmantojot nepopulāras metodes," uzsver Zalužnijs.

Viņš norādījis, ka sabiedrībā, kas, iespējams, nevēlas nodarīt kaitējumu lielam skaitam jaunu vīriešu un sieviešu, tālvadības droni nodrošina pieņemamāku kaujas operāciju veidu.

Jau ziņots, ka Zalužņijs 29. janvārī izsaukts uz Prezidenta biroju, kur viņam paziņots par atlaišanu. Pagaidām oficiāli par to nav ziņots, taču prezidenta rīkojums gaidāms līdz nedēļas beigām, apgalvojuši CNN informatori.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!