Foto: AP/Scanpix/LETA

Ukrainas Bruņoto spēku virspavēlnieks Valērijs Zalužņijs 29. janvārī tika izsaukts uz Prezidenta biroju, kur viņam paziņots par atlaišanu, atsaucoties uz diviem informētiem avotiem, vēsta raidsabiedrība CNN. Pagaidām oficiāli par to nav ziņots, taču prezidenta rīkojums gaidāms līdz nedēļas beigām, apgalvo medija informatori.

Spriedze starp Zalužniju un valsts galvu Volodimiru Zelenski īpaši saasinājusies novembrī, kad Zalužnijs intervijā medijam "The Economist" atzina, ka karš pret Krieviju iegājis strupceļā.

Pirmdien prezidenta preses sekretārs Serhijs Nikiforovs paziņoja, ka plaši izskanējušās baumas par Zalužnija atlaišanu neatbilst patiesībai. Arī aizsardzības ministrija apgalvoja, ka baumas nav patiesas. Pats Zelenskis ikvakara video uzrunā pirmdien vispār nepieminēja šo tematu.

Viens no CNN avotiem stāsta, ka pirmdien nelielā sanāksmē Prezidenta administrācijā, kur piedalījies arī aizsardzības ministrs Rustems Umerovs, prezidents paziņojis par lēmumu atlaist Zalužniju. Mierīgas sarunas laika Zelenskis piedāvājis ģenerālim citu amatu, taču viņš atteicies. Tad prezidents uzsvēris, ka atteikšanās no jauna amata nemainīs atcelšanu no esošā.

CNN ar jautājumiem vērsās arī Prezidenta administrācijā, bet atbildes nesaņēma. Pašlaik esot divi Zalužnija iespējamā pēcteča varianti. Tie ir militārā izlūkdienesta vadītājs Kirils Budanovs un Sauszemes spēku komandieris Oleksandrs Sirskis. Neviens no viņiem šīs baumas nav apstiprinājis.

Jāatzīmē, ka Budanovs šonedēļ nācis klajā ar paziņojumu, ka pavasarī varētu notikt jauns Ukrainas pretuzbrukums.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!