Padomju laika sieviešu intīmie noslēpumi izstādīti publiskai apskatei Krievijā atvērtajā izstādē "Totalitārisma laika apakšveļa", kurā apmeklētāji var aplūkot Staļina laika "bumbierenes" un Brežņeva laika krūšturus, informē aģentūra AFP.
Bezveidīgās apakšveļas paraugi un sintētiskās zeķes izstādītas trīs izstāžu zālēs Sanktpēterburgas Pētera un Pāvila cietoksnī, kur cara laikā atradās cietums.

Šos antierotiskos apģērba gabalus aplūkot ierodas aptuveni 4000 apmeklētāju dienā, lai iepazītos ar savu māšu un vecmāmiņu valkāto apakšveļu vai arī lai atcerētos savu jaunību.

"Jauni cilvēki nāk uz izstādi aiz ziņkārības, bet vecāka gadagājuma cilvēki nāk, iespējams, tāpēc, ka izjūt zināmu nostaļģiju," teica muzeja kuratore Lidija Bruka.

Pirmajā zālē, kurā atspoguļots laiks tūlīt pēc 1917.gada boļševistiskās revolūcijas, izstādīta Ļeņina jaunceļamās pasaules apakšveļa. Krūšturi un korsetes šajā laika posmā tika izgatavoti no tam laikam avangardiskiem materiāliem.

Taču 30.gados ražotās aseksuālās apakšveļas paraugi atspoguļo Staļina laika politisko tīrīšanu nospiedošo gaisotni. Šajā desmitgadē padomju sievietes ģērbšanās stils ieturēts sportiskā militāro parāžu stilā.

Otrajā zālē goda vietā izvietoti no biezas kokvilnas šūtie naktskrekli un vilnas apakšbikses bāli rozā, dzeltenos un zilganos toņos. Šajā zālē atspoguļots pēcstaļinisma posms līdz pat Brežņeva valdīšanas sākumam un aukstā kara laikam.

Trešās zāles galvenā tēma ir Gorbačova "glasnost" un "perestroikas" laika apakšveļa, kurā redzami Krievijas modes mākslinieku centieni atgūt totalitārisma laikā nokavēto.

Komunistiskā režīma sabrukums 1991.gadā sakrīt ar košu krāsu toņu eksploziju Krievijas apakšveļas modē. Šajā laikā jaunus stilus un provokatīvus modeļus piedāvā tādi vilinoši apakšveļas firmu nosaukumi kā "Liana" un "Venus".

"Padomju pilsoņa apakšveļai bija jābūt ļoti vienkāršai, siltai un izturīgai. Tie bija tā laika pamatprincipi," atceras gleznotājs Aleksandrs Ivanovs.

"Tas būtu smieklīgi, ja nebūtu tik skumji. Man un visām manas paaudzes sievietēm vienkārši nebija nekādas izvēles. Neko citu mēs dabūt nevarējām," sacīja 57 gadus vecā izstādes apmeklētāja Tatjana Vasiļjevna.

Taču ne visi izstādes apmeklētaji spēj saskatīt tās uzjautrinošo pusi.

"Šī izstāde pret vecāka gadagājuma cilvēkiem ir ļoti netaisna, pat apvainojoša. Tās veidotāji neciena ne savu vēsturi, ne savu valsti," apgalvo 62 gadus vecā Valentīna Petrovna.

Taču 17 gadus vecajām skolniecēm Olgai un Aļinai "izstāde bijusi viens liels joks".

"Man paveicies, ka varu iegādāties pievilcīgu, seksīgu apakšveļu," atzina Aļina. "Kad iedomājos, ka mūsu mātes un vecmāmiņas bija spiestas valkāt visas šīs lietas, es jūtos briesmīgi."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!