Foto: LETA

Bijušais Burtnieku novada domes priekšsēdētājs Kārlis Greiškalns, kuram trešdien domes vairākums izteica neuzticību un tādējādi atbrīvoja no amata, uzskata, ka iemesls izmaiņām domes vadībā ir kāds plānots nekustamā īpašuma pirkšanas darījums, kura dēļ viņš grasās vērsties arī pie drošības iestādēm, pastāstīja Greiškalns.

Aizdomas par nelikumībām viņam radījis veids, kā tiek virzīts lēmums par īpašuma "Muižnieki" iegādi pašvaldības vajadzībām. Burtnieku novada domē paskaidroja, ka minētais īpašums pašvaldībai nepieciešams, jo tur plānots izvietot domes administrāciju.

"Šis "Muižnieku" īpašums absolūti nevienam nav vajadzīgs, un tas nebija tikai variants, bet gan konkrēts lēmuma projekts jau uz domes sēdi, nevis komiteju bez jebkāda saskaņojuma no juridiskā un izpilddirektora, un tā tālāk. Un tas man radīja aizdomas," sacīja Greiškalns.

Viņš uzskata, ka izdevīgāk un lētāk būtu bijis meklēt jaunas telpas administrācijai jau kādā pašvaldībai piederošā īpašumā, kas pašreiz netiek izmantotas, piemēram, nepabeigtajās bērnudārza telpās. Greiškalns apgalvoja, ka novada domes sēdē sākotnēji pat nav apsvērti alternatīvi varianti.

Domē informēja, ka "Muižnieki" atrodas Valmieras pagasta Valmiermuižā, kur agrāk atradās mežniecība, taču pašreiz tas ir privātīpašums, kas pieder uzņēmumam "Grezo". Burtnieku novada pašvaldība 2012.gada 27.decembrī saņēma uzņēmēja iesniegumu par nekustamā īpašuma "Muižnieki" pārdošanu un priekšlikumu pašvaldībai to iegādāties par 90 tūkstošiem latu.

Pašreizējais domes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Kārlis Sedvalds norādīja, ka šis piedāvājums vērtēts, jo pašreizējās telpas domes administrācijai kļuvušas par mazu un tādēļ nepieciešamas jaunas, lielākas telpas.

Burtnieku novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Ingrīda Kraukle pavēstīja, ka jautājums par "Muižnieku" iegādi izskatīts 16.janvāra Burtnieku novada pašvaldības Finanšu komitejas sēdē, kur pašvaldības nekustamo īpašumu nodaļas vadītājs uzsvēris nepieciešamību iegādāties minēto nekustamo īpašumu Valmieras pagasta bibliotēkas, Valmieras pagasta doktorāta, Sociālā dienesta, Valmieras pagasta būvvaldes, pašvaldības Bāriņtiesas un pašvaldības administrācijas darbības nodrošināšanai, jo līdz šim izmantotās telpas neatbilst pašvaldības funkciju realizēšanai.

Strīds domniekiem izcēlies par to, vai šis nekustamais īpašums būtu atbilstošs pašvaldības administrācijas un struktūrvienību vajadzībām, kā arī par to, kādi finansiāli ieguldījumi vēl būtu nepieciešami, lai ēku piemērotu šādam mērķim, paskaidroja Kraukle. Ticis nolemts atlikt lēmuma pieņemšanu līdz brīdim, kamēr būs apzinātas citas iespējas, kā risināt pašvaldības institūcijām nepieciešamās platības nodrošināšanu, katram piedāvājumam izstrādājot ekonomisko pamatojumu.

Jau vēstīts, ka 23.janvārī Burtnieku novada pašvaldības domes ārkārtas sēdē, astoņiem deputātiem balsojot par, domes priekšsēdētājs Greiškalns tika atbrīvots no ieņemamā amata.

Pagaidām novada domes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs ir līdzšinējais priekšsēdētāja vietnieks Kārlis Sedvalds, kurš pastāstīja, ka jau tuvākajās dienās tiks lemts, kad plānots ievēlēt jauno novada domes priekšsēdētāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!