Foto: APPC

Angļu valodā raidošā starptautiskā kabeļtelevīzijas ziņu kanāla "Russia Today" (RT), kuru finansē Krievijas valdība, mērķis ir skeptiska pasaules uzskata veidošana pret ASV, Eiropas Savienību (ES), NATO un citām Rietumvalstu institūcijām un medijiem. To Austrumeiropas politikas pētījumu centra (APPC) izdotajā starptautiskajā rakstu krājumā "Karš Sīrijā. Mācībstundas Rietumiem" atgādina Liza Vola, kura pati savulaik strādāja RT un, nespējot samierināties ar meliem, ko šis kanāls vēstījis par notiekošo Ukrainā, tiešā ētera laikā iesniedza atlūgumu.

Kā piemēru specifiskajai Krievijas informācijas sniegšanai manierei Vola min Sīrijas karu: "Visus gadus, kuru laikā tika ziņots par pilsoņu karu Sīrijā, Krievijas mediji uzstājīgi izplatīja vēstījumu, ka ārvalstu intervence vai ārvalstu iejaukšanās jebkādā formā bija neatbilstoša un kalpoja vienīgi konflikta padziļināšanai un paildzināšanai. Tomēr šim likumam varēja būt viens izņēmums – pati Krievija."

Viņa publikācijā uzsver – ja Putins mēģinājis izmainīt ģeopolitisko ainavu ar militārās avantūras palīdzību, tas viņam kaut kādā mērā patiešām ir izdevies – miljoniem bēgļu ir pametuši Sīriju, tostarp daudzi devušies uz Eiropas valstīm, kam jāvelta lielas pūles, lai tiktu galā ar šo pieplūdumu. Precedentu un rīcības plāna šīs straumes apturēšanai trūkuma dēļ, bēgļu krīze ir izraisījusi šķelšanos ES dalībvalstu starpā un to iekšienē, secina žurnāliste.

"Šķeltnieciskais politiskais klimats ASV un ES ir bijis ļoti izdevīgs Krievijai un vienkārši izmantojams tās propagandas stiprināšanai. Ievērojami pieaugot dusmām pret valdošajām elitēm un tradicionālajām institūcijām abpus Atlantijas okeānam, Krievijai nav jāiegulda simtiem miljonu dolāru propagandas mašinērijā, lai cilvēkus ārvalstīs pierunātu meklēt alternatīvu – viņi jau vēlas to atrast," norāda Vola.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!