Foto: DELFI
Sociālajā tīklā "Facebook" diezgan pieklājīgu "share" skaitu ieguvis ieraksts, kurā apgalvots, ka cilvēki, kuri savām vajadzībām mežā grib nocirst sev eglīti, tiks nevis pie kārotā košumkoka, bet gan soda. Portāls "Delfi" pārliecinājās, ka šāda informācija neatbilst patiesībai, jo cilvēkiem ir tiesības personīgai lietošanai nocirst eglīti valsts mežā.

Minētajā ierakstā izmantota bilde, kura Krievijas medijos cirkulējusi jau vismaz kopš 2018. gada. Jāatzīmē, ka ierakstu saturs ir diezgan identisks šajos portālos publicētajam.

Latvijas valsts meži (LVM) vēsta, ka eglīti svētkiem var doties meklēt tikai LVM apsaimniekotajos mežos Latvijas teritorijā, kas dabā apzīmēti ar LVM īpašuma zīmēm – uz dzeltena fona attēlots LVM logotips. Uz LVM robežas ceļa vai kvartālstigas malā un kvartālstigu krustpunktos izvietotās zīmes vēsta, ka tā ir valsts mežu teritorija. LVM apsaimniekoto mežu izvietojumu precīzi var aplūkot arī mobilajā lietotnē "LVM GEO". Fona karšu sadaļā pieslēdzot "LVM meža karte", ar apzīmējumu "LVM" kartē ir attēlotas valsts mežu teritorijas.

Ne visās vietās mežā eglītes atļauts cirst. Eglītes stingri aizliegts cirst priežu, egļu, melnalkšņu un jaukta tipa jaunaudzēs, jo tur aug Latvijas nākotnes mežs. Eglīšu ciršana aizliegta arī aizsargājamās teritorijās, kas apzīmētas ar ozollapas zīmi. Bez saskaņojuma eglīti aizliegts cirst citu īpašnieku mežos.

Izvēlētās eglītes augstums nedrīkst būt lielāks par trīs metriem un celma diametrs 10 centimetru augstumā virs sakņu kakla nedrīkst pārsniegt 12 centimetrus. Var izmantot gan cirvi, gan mačeti, bet visieteicamāk – zāģi, jo eglīte jānocērt iespējami tuvu zemei. Zāģējot celms paliek līdzens, savukārt cērtot ar cirvi vai mačeti – celms būs ass un uz tā var savainoties gan meža dzīvnieki, gan citi eglīšu meklētāji.

Vairāk informācijas atrodams šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!