Foto: F64

Portālā "TikTok" popularitāti gūst bēdīgi slavenā dezinformatora Valentīna Jeremejeva video, kurā viņš apgalvo, ka ar likumu nule kā policijai noteiktas tiesības ikkatrai personai liegt izbraukt no valsts uz četriem mēnešiem. "Delfi" pārliecinājās, ka līdzīga rakstura grozījumi pieņemti augusta beigās, taču tie neattiecas uz visiem Latvijas iedzīvotājiem.

Savā ierakstā, kas dažu dienu laikā aplūkots teju 80 000 reižu, Jeremejevs apgalvo, ka šie grozījumi likumā "Par policiju" ir "Ziemassvētku dāvana" Latvijas iedzīvotājiem. Savukārt citi dezinformācijas kanāli šo vēstījumi par paņēmuši, lai attīstītu to tālāk, sasienot to ar iespējamiem kara draudiem.

Patiesībā šie grozījumi tika pieņemti Ministru kabineta (MK) šī gada 29. augustā sēdē.

Ielūkojoties grozījumu anotācijā, lasāms, ka, saņemot informāciju vai iesniegumu, kas var liecināt par iespējamu apdraudējumu, Valsts policijas (VP) darbinieks nekavējoties izvērtē, vai ir pietiekams pamats uzskatīt, ka personas dzīvība, veselība vai drošība var tikt apdraudēta jeb, vai pastāv personas neaizsargātība.

"Termins "neaizsargāta persona" projekta ietvaros nav aprobežots ar personas rīcībspēju jeb nav interpretējams tādējādi, ka ikvienai neaizsargātai personai būtu automātiski jāierobežo tās rīcībspēja vai, ka projektā ietvertais regulējums attiektos tikai uz personām ar CPL ietvaros ierobežotu rīcībspēju. Attiecīgi termins "neaizsargātība" projekta ietvaros ir attiecināms uz apstākļu kopumu (piemēram, personas garīgās spējas, vecums, atkarība no citas personas), kas personu padara par reāli pakļautu apdraudējumam "kļūt par upuri", kā rezultātā, lai novērstu personas izmantošanu, būtu nepieciešams lemt par izceļošanas ierobežojumu.

Minēto apstākļu, piemēram, personas garīgo spēju, vecuma, atkarības no citas personas dēļ spēkā esošais nacionālais regulējums var nebūt attiecināms uz neaizsargātu personu. Tieši personas neaizsargātība var būt iemesls tam kādēļ persona var neparedzēt jeb neapzināties patiesos mērķus, kur persona tiek iesaistīta, tādēļ kļūt ievainojama. Piemēram, neaizsargātā persona (arī pilngadīga), sava intelekta līmeņa vai lētticības jeb kritiskās attieksmes trūkuma dēļ, pieņemot, ka tā dodas uz kādu izsludinātu mācību kursu vai nometni ārvalstīs, kur mācību vai nometnes organizēšana neliecina par prettiesiskiem mērķiem, var nonākt organizācijā, kas īsteno cilvēktirdzniecību," skaidrots anotācijā.

Ar pilnu anotācijas tekstu iespējams iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!