Teksts: Sabīne Košeļeva

Foto: "Shutterstock"

Digitālais nogurums – kas tas ir, un kā ar to cīnīties
Pēdējās divās desmitgadēs mūsu ekrānos pavadītais laiks arvien pieaug, un līdz ar pandēmijas iestāšanos ekrāni burtiski kļuva par mūsu ikdienu – dators bija gan darbarīks, gan veids, kā komunicēt ar ģimeni un draugiem, gan arī izklaides un zināšanu avots. Taču – kas uz to brīdi kalpoja kā krīzes risinājums un sava veida plāksteris, nu ir kļuvis par realitāti, radot arī nepatīkamas blaknes.
"Digitālais nogurums" nav jauns termins – par to runā jau kopš digitālā laikmeta iestāšanās pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados, taču pandēmijā, kad visa dzīve pēkšņi notika tikai un vienīgi pie datora, digitālais nogurums kļuva par ļoti uzskatāmu problēmu. Allaž būt tiešsaistē un reaģēt uz visām ziņām un e-pastiem, kas šķietami pieaug ģeometriskā progresijā, ir taisnākais ceļš uz izdegšanu, kas arī ir viena no 21. gadsimta "arodslimībām".

Kas ir digitālais nogurums? Tas ir garīgā izsīkuma stāvoklis, kas rodas, ja ilgstoši bez atpūtas diendienā ir jāizmanto dažādi digitālie rīki – ekrāni, lietotnes, programmas utt. Simptomi ir līdzīgi kā izdegšanā: zems enerģijas un motivācijas līmenis, grūtības koncentrēties, trauksme, depresīvs noskaņojums, asarojošas un/vai niezošas acis, galvassāpes, miega problēmas, paaugstināta jutība pret gaismu, sāpes sprandā, plecos un mugurā u.c.
Kas rada digitālo nogurumu?
  • Slikts apgaismojums
    Mākslīgā datoru gaisma – bēdīgi slavenā "zilā gaisma" – ir ļoti uzskatāms digitālo nogurumu veicinošs faktors, jo tas, pirmkārt, negatīvi ietekmē miega ciklu, savukārt slikts miegs ir tieši saistīts ar sliktu garastāvokli.
  • Piepūle un spriedze
    Digitālie rīki katrs paģērē atsevišķu iedziļināšanos pareizā lietošanā un, komunicējot pastarpināti, ir vairāk jākoncentrējas nekā klātienē, lai uztvertu informāciju. Lai arī tā nav nekāda Ķīnas ābece, taču dienas beigās sajūtas liecina, ka uzrakts ir kartupeļu lauks, paralēli rakstot doktora disertāciju par atomfiziku. Savukārt bezgalīgās "Zoom" sapulces ir bezgala nogurdinošas, jo tajās iztrūkst sociālās saiknes un nav iespējams nolasīt ķermeņa valodu, kā to var izdarīt klātienē, savukārt sejas tuvplāns liek justies kā zem lupas.
  • Bailes ko palaist garām
    Pētījumā, kas publicēts "Journal of World Social Psychiatry", aplūkots, kā pārmērīgā tehnoloģiju lietošana Covid-19 laikā ietekmēja stresa līmeni. Tika konstatēts, ka darbs no mājām bez uzraudzības un biroja noteikumiem nozīmēja, ka lielākajai daļai darbinieku paralēli darbam fonā darbojās arī sociālie mediji un ziņas. Un šī "fona klausīšanās", kurā mēs pastāvīgi saņemam informācijas vienības, rada sava veida bailes palaist garām ko svarīgu (FOMO – no angļu valodas "fear of missing out"), kas savukārt mākslīgi rada apziņu, ka mums visam noteikti nemitīgi ir jāseko līdzi.
  • Robežu neesamība
    Digitālā vide ir bezgalīga – tā nav kā grāmata, kurai ir nodaļas beigas, kas liek aizdomāties, vai es vēlos lasīt vēl vai tomēr šodienai pietiks. Vienmēr ir vēl kāds e-pasts, uz ko atbildēt, kas neviļus pārvēršas par pieciem e-pastiem, līdz ar to mūsu tiešsaistē pavadītais laiks turpina pieaugt, un nogurums tāpat.
Foto: "Shutterstock"
Kā cīnīties pret digitālo nogurumu?
  • Regulāras pauzes
    Lielākoties digitālie rīki nav aprīkoti ar stop signālu, tāpēc atgādinājuma iestatīšana par to, ka laiks paņemt pauzi, ir lielisks veids, kā neiebraukt auzās. Tas var būt modinātājpulksteņa signāls, atgādinājums fitnesa pulkstenī vai jebkas cits, kas uz brīdi liks tev pārtraukt pie ekrāna pavadīto laiku, piecelties, izstaipīties un nedaudz pastaigāties.
  • Esi apzināts!
    Dažreiz ierīces mēs lietojam automātiski aiz ieraduma vai arī kā veidu, kā novērst uzmanību. To apzinoties, mēs varam izvērtēt savu ieradumu lietderību un meklēt kādas citas veselīgākas alternatīvas. Protams, lai attīstītu apzinātību, nepietiks ar vienu nedēļu, taču pat mazi ikdienas solīši, apstājoties un izvērtējot, ko un kāpēc es daru, samazina trauksmi un uzlabo koncentrēšanos ilgtermiņā.
  • Plāno bezsaisti!
    Pirms kārtējo reizi garas darba diena izskaņā ķerties klāt kādam seriālam, kas ievilksies vismaz līdz pusnaktij, varbūt tomēr labāk apsver kādu citu veidu, kā atslābināties, lai neturpinātu noslogot savas acis. Ideāli, ja tās ir kustības, vēl ideālāk – ja svaigā gaisā. Un šādā veidā jūs arī rādīsiet piemēru saviem bērniem, kurus, kā zināms, no ekrāna ir atraut vēl grūtāk nekā pieaugušos.
  • Nospraud robežas!
    Tas, ka digitālās tehnoloģijas ir mūsu ikdienas dzīves sastāvdaļa, nenozīmē, ka tām mūs ir jākontrolē un jāpārņem it visi mūsu dzīves aspekti. Robežu noteikšana ir ļoti svarīga, lai līdzsvarotu darba dzīvi no privātās dzīves. Un noteiktība palīdz samazināt trauksmi, jo zini, ka visam savs laiks!
Foto: "Shutterstock"

Mūsdienu straujajā pasaulē digitālās tehnoloģijas ir neatņemama mūsu ikdienas dzīves sastāvdaļa. Sākot ar viedtālruņiem un datoriem, darbā, saziņā un izklaidē mēs lielā mērā paļaujamies uz digitālajām ierīcēm un dažkārt pat esam no tām pilnībā atkarīgi.

Žanna Upeniece
"If Apdrošināšana" Personāla vadītāja Latvijā
"If apdrošināšana" pieredze

Diemžēl pastāvīga informācijas, paziņojumu un tiešsaistes mijiedarbība ilgtermiņā var būt ļoti nomācoša un radīt tukšuma sajūtu. Garās stundas, ko pavadām pie ekrāniem, nogurdina acis, veido nepareizu stāju un veicina dažādas muskuļu un skeleta problēmas. Tāpēc ir svarīgi gan darbiniekiem, gan darba devējiem apzināties digitālā noguruma realitāti un kaut ko darīt lietas labā.


Ko varam darīt paši?


Atbilde ir vienkārša – tā ir ieradumu maiņa. Vienkāršas, bet efektīvas prakses var būtiski uzlabot mūsu labsajūtu. Piemēram, regulāras īsas pauzes, lai atpūtinātu acis, stiepšanās vingrinājumu iekļaušana darba ikdienā, arī fiziskas aktivitātes kā ikdienas prakse.


Noteikti ir vērts piedomāt arī par ērtas darba vides iekārtošanu gan ar piemērotu apgaismojumu, gan ergonomiskām mēbelēm, kas ļauj samazināt fizisko diskomfortu, kas saistīts ar ilgstošu darbu pie ekrāna.


Reizēm ir svarīgi arī izvēlēties klātienes komunikāciju tik ierastās digitālās saziņas vietā. Saskarsme ne tikai ar kolēģiem darba vidē, bet sev tuviem cilvēkiem, dzīvniekiem un dabu ir tas, kas palīdz atjaunoties garīgi un justies labi.


Ko var darīt darba devējs?


Arī darba devēji var darīt daudz, lai mazinātu savu darbinieku digitālo nogurumu. Mēs, "If Apdrošināšana", arī šo jautājumu apzināmies un risinām. Jau vairākus gadus saviem darbiniekiem mēs piedāvājam aprīkojuma kompensāciju ergonomiskiem mājas birojiem. Tāpat mūsu biroja vidē mērķtiecīgi veidojam mierīgās un aktīvās atpūtas zonas, kas ļauj pārslēgties un atpūsties no ekrāniem darba dienas laikā.


Kā apdrošināšanas uzņēmums mēs redzam, ka darbinieku komforts un veselība arvien vairāk kļūst par darba devēju prioritāti. Veselības apdrošināšana jau ir kļuvusi par ierastu lietu darbinieku labumu grozā. Redzam arī tendenci piedāvāt plašāku veselības apdrošināšanas programmu klāstu, piemēram, papildinot programmu ar ārstniecisko masāžu, iespējām apmeklēt vingrošanu, arī sporta nodarbībām. Šo pakalpojumu piedāvājums veselības apdrošināšanas polisēs katru gadu pieaug vidēji par 10%–12%.


Digitālā laikmeta blaknes ir arī stress, izdegšana un trauksme. Piedāvājot profesionālu atbalstu šo problēmu risināšanai darba devēji rada atbalstošu darba vidi, kurā tiek atzīta un risināta ar digitālo nogurumu saistītā garīgā slodze. Darba devēji to apzinās un arī seko līdzi savu darbinieku intereses pieaugumam par šādu pakalpojumu iekļaušanu polisēs. Mēs redzam, ka katru gadu vidēji par 14% palielinās darba devēju piedāvāto pakalpojumu klāsts polisēs, kas saistīts ar psihologu un psihoterapeitu konsultācijām.


Dzīve digitālajā laikmetā turpināsies, tāpat kā ar to saistītās problēmas. Tomēr esam pārliecināti, ka, apzinoties šo izaicinājumu un soli pa solim mainot ikdienas paradumus, mēs varam ar to sadzīvot un veidot harmoniskas attiecības ar tehnoloģijām.

Digitālo risinājumu integrācija aviācijas nozarē nepārtraukti maina gaisa kuģu ekspluatācijas gaitu, uzlabo drošību, procesu vadības efektivitāti, kā arī patīkamu pasažieru lidojuma pieredzi. Tik dinamiskā nozarē kā aviācija bez digitālajiem rīkiem vairs nav iedomājama teju neviena profesionāļa ikdiena.

Dace Straupmane
"SmartLynx Airlines" talantu piesaistes vadītāja
"smartlynx airlines" PIEREDZE

Aviācija nav iedomājama bez tehnoloģijām


Mūsu kompānijā digitālās sistēmas ir aizstājušas tradicionālos balss sakarus, nodrošinot ātrāku un uzticamāku informācijas apmaiņu starp pilotiem un dispečeriem. Arī lidojumu plānu izstrādi "SmartLynx" darbinieki veic atsevišķā sistēmā. Apkalpes darba grafikus plānojam programmā, kas dispečeriem iepriekš paziņo par nepieciešamajiem atpūtas laikiem apkalpei, tādējādi ļaujot laicīgi paredzēt rotācijas izmaiņas. Digitalizācija uzlabo arī lidmašīnu tehnisko apkopi – pārejot uz datos balstītu sistēmu, varam reāllaikā uzraudzīt un atklāt iespējamās problēmas. "SmartLynx" bija pirmā aviokompānija Baltijā, kas pilnībā digitalizēja informācijas apriti no pilotu kabīnes – izmantojam programmatūru, kas inženieriem ziņo par lidojuma gaitu vai defektiem, lai jau laikus zinātu, kādi darbi būs jāveic.


Lielākā daļa darba ar šīm programmām notiek birojā. Pie mums pat tādas ikdienas darbības kā atvaļinājuma pieteikšana, pusdienu un sapulču telpu rezervēšana notiek ar iekšējās programmas starpniecību. Arī darbinieku piesaistē digitālie risinājumi ļauj taupīt laiku un nodrošina ērtu, interaktīvu kandidātu pieteikumu izvērtēšanu, piemēram, piedalāmies visasiespējas.lv projektā “Darba tinderis”.


Atslēga: darbinieku labjūtība un saliedētība


Mēs esam plašs un daudznacionāls kolektīvs ar birojiem Rīgā, Tallinā, Viļņā un Maltā. Pandēmijas laiks mums mācīja novērtēt socializēšanos klātienē un kopā būšanu. Tehnoloģijas izmantojam darba efektivitātei, lai tās ļautu vairāk laika ieguldīt kopīgās aktivitātēs un dzīvās sarunās. Klātesamība ir nenovērtējama arī biznesa attiecību veidošanā. Apciemojam starptautiskas universitātes, karjeras meses, aviācijas izstādes un piedalāmies konferencēs.


Regulāri organizējam svinības, uz kurām ierodas darbinieki no visas pasaules, un komandu saliedēšanās pasākumus – ir patiess prieks nodrošināt kolēģiem satikšanos dzīvē. Taču ikdienā iedrošinām doties pastaigās, noturam sapulces svaigā gaisā uz mūsu vasaras jumta terases, tiekamies ar kolēģiem klātienē, lai apspriestu nozares aktualitātes, veicinātu informācijas apriti. Tas arī palīdz uzturēt saliedētību, kas ir svarīga, lai ikdiena pie datora nekļūtu nogurdinoša.


Vides maiņa ir nepieciešamība


Elastīgs darbalaiks un attālinātais darbs ir vērtības, ko bauda kolēģi, kuriem to ļauj amats. Mūsu darbinieki labprāt izvēlas doties uz biroju, jo mums izdodas uzturēt patīkamu atmosfēru, kurā tiek veicināta komandu mijiedarbība. Katru dienu kopā baudām garšīgas apmaksātas pusdienas, mums iekārtota arī atpūtas un spēļu istaba – pie mums gaidīti ir arī kolēģu bērni. Turklāt aviācijas šarmu vislabāk var noķert klātesamībā – dinamiska gaisotne, komandas darbs un iekļaujoša vide. Darbiniekiem piedāvājam "wellbeing" nodarbības un apdrošināšanu, kas atbalsta gan fizisko, gan emocionālo veselību.


Ticam, ka katram ir jāmācās dažādot darba vides, socializēšanās un personīgās dzīves ikdiena, un mēs atbalstām kolēģus šī līdzsvara veidošanā, un arī tehnoloģijas var tikt izmantotas par labu dzīves un darba prieka veicināšanai.