Foto: Publicitātes foto

Pieaugošs nogurums un koncentrēšanās grūtības. Iemesls – nepietiekama gaisa apmaiņa.

Mūsdienu dzīves tempā mēs lielāko daļu laika pavadām iekštelpās – gan birojos, skolās, medicīnas iestādēs, bērnudārzos, gan savās mājās, dzīvokļos. Slēgtās telpas realitāte nozīmē, ka mēs esam pakļauti iekštelpu gaisa kvalitātes ietekmei vairāk nekā jebkad agrāk. Telpas, kas ir slikti ventilētas vai nepietiekami apgādātas ar tīru gaisu, var negatīvi ietekmēt mūsu labsajūtu un veselību. Gaisa kvalitāte iespaido mūsu ķermeņa un prāta stāvokli daudzos veidos. Pirmkārt, nepietiekami kvalitatīvs gaiss var izraisīt nogurumu un koncentrēšanās grūtības, kā rezultātā samazinās gan darba, gan mācību efektivitāte. Tas var būt par iemeslu arī galvassāpēm un alerģisku reakciju izpausmēm. Otrkārt, slikti ventilēta telpa var radīt veselības problēmas ilgtermiņā. Pastāv risks saslimt ar elpošanas sistēmas slimībām, kā arī palielinās iespēja, ka attīstīsies alerģija vai astmu. Treškārt, regulāra uzturēšanās piesārņotā gaisā var vājināt imūnsistēmu, padarot mūs uzņēmīgākus pret infekcijām. Tāpēc ir būtiski pievērst uzmanību gaisa kvalitātei mūsu ikdienas dzīvē. Labi izstrādāta gaisa apmaiņas sistēma un regulāra telpu ventilēšana ir svarīgi faktori, lai nodrošinātu svaigu un tīru gaisu, kas nodrošina mūsu labsajūtu un veselību. Tā ir investīcija ne tikai mūsu ērtībās un komfortā, bet arī veselībā un labklājībā.

Skābekļa nepietiekamība iekštelpās – kaitējums darbaspējām un veselībai

Telpas mikroklimatu, kas ietver temperatūru, mitrumu, skābekļa un CO2 līmeni, nosaka gaisa kvalitāte. Īpaši ziemas periodā nodrošināt regulāru gaisa apmaiņu un optimālu šo rādītāju līdzsvaru bez papildu palīdzības var būt sarežģīti.

Mums biežu nākas uzturēties nepietiekami vēdinātās telpās – gan mājās, gan sabiedriskās vietās, kur mēs pavadām savu ikdienu. Īpaši aktuāli tas ir gada aukstajos mēnešos, kad nevaram turēt atvērtus logus un ļaut telpā ieplūst neuzsildītam gaisam no āra, lai nezaudētu siltumu. Katru stundu viens cilvēks "patērē" vidēji 10 m3 gaisa. Tātad, piemēram, 40 m2 plašā birojā ar 3 m augstiem griestiem, kurā pastāvīgi uzturas četri cilvēki, pilnīga gaisa apmaiņa būtu nepieciešama vismaz reizi trīs stundās, lai nodrošinātu veselībai draudzīgas skābekļa un CO2 proporcijas. Tomēr šāda intensīva vēdināšana tiek nodrošināta tikai retos gadījumos. Kurš gan vēlas visu dienu ziemā salt? Regulāra telpu vēdināšana un gaisa apmaiņa ir īpaši svarīga, ja kāds mājas iemītnieks ir slims. Gaisa apmaiņa palīdz atbrīvot telpu no vīrusiem un baktērijām, tādējādi samazinot infekcijas risku pārējiem ģimenes locekļiem.

Foto: Publicitātes foto

Nepietiekami vēdinātu telpu sekas ir jūtamas visai drīz. Ja CO2 līmenis par 20 % pārsniedz normu, parādās pirmās skābekļa nepietiekamības pazīmes: nogurums, koncentrēšanās grūtības un miegainība. Ar laiku, ja skābekļa trūkums turpinās, sekas kļūst nopietnākas – galvassāpes, paātrināts pulss, bezmiegs un darbaspēju samazināšanās. Lai novērtētu CO2 līmeni gaisā, tiek izmantoti noteikti rādītāji.

  • 250–350 ppm – normāls veselīgs fons, āra CO2 līmenis.

  • 450 ppm – labs CO2 līmenis ar labu gaisa apmaiņu.

  • 600 ppm – CO2 līmenis, kas saistīts ar sūdzībām par nogurumu.

  • 1000 ppm – CO2 līmenis, kas saistīts ar miegainību.

  • 2500 ppm – nevēlama ietekme uz veselību, koncentrācijas un uzmanības zudums, paātrināta sirdsdarbība, slikta pašsajūta.

  • 5000 ppm – CO2 līmenis, kas, ilgstoši atrodoties šādā vidē, var izraisīt smadzeņu bojājumus.

Foto: Publicitātes foto

Lai gan skolās un citās sabiedriskajās iestādēs parasti ir uzstādīti CO2 mērītāji, daudzi nezina, kā noteikt normālu CO2 līmeni gaisā. "PRANA" rekuperatori, aprīkoti ar CO2 mērītājiem, automātiski regulē gaisa kvalitāti, ja CO2 līmenis pārsniedz normu.

Gaisa rekuperācijas iekārtas – risinājums gaisa kvalitātes uzlabošanai

Pēc patentētas tehnoloģijas izgatavotie "PRANA" gaisa rekuperatori ir vienkārši ierīkojamas ventilācijas sistēmas, kas nodrošina efektīvu gaisa apmaiņu privātmājās, dzīvokļos, iestādēs vai biroju ēkās. Tās ne tikai novērš bezgaisu, bet arī attīra telpu no pārmērīga mitruma, sausa gaisa, pelējuma un putekļiem, nodrošinot optimālu CO2 līmeni visu diennakti.

"PRANA" ventilācijas ierīces uzstādīšana nav sarežģīta. Jāveic vienkāršs urbums ārsienā un jāpieslēdz elektrība, un to visu var paveikt divās stundās vai ātrāk. Šis process nekaitē ne ārējai, ne iekšējai apdarei.

Foto: Publicitātes foto

"PRANA" rekuperatori ir aprīkoti ar dažādām funkcijām un sensoriem, kas nodrošina optimālu gaisa kvalitāti un komfortu:

  • CO2 mērītāji automātiski regulē CO2 līmeni līdz veselībai drošam līmenim;

  • VOC sensors mēra ķīmisko piesārņojumu un to automātiski regulē;

  • mitruma sensors, gaisa apmaiņas lietderības sensors un temperatūras sensori nodrošina optimālu vidi;

  • dažādi darba režīmi un papildu funkcijas, piemēram, ziemas režīms un mini piesildes funkcija.

Šis aprīkojums nodrošina efektīvu un ērtu gaisa ventilāciju, un "PRANA" piedāvā arī "Bluetooth" atbalstu un vadību, kā arī WiFi savienojumu.

Ja šis inovatīvais ventilācijas risinājums ir jūs ieinteresējis, droši sazinieties ar "PRANA" oficiālo pārstāvi Latvijā, "www.pranavent.lv", lai saņemtu bezmaksas konsultāciju no pieredzējušiem un atsaucīgiem speciālistiem!

Siltumenerģijas un elektroenerģijas taupīšana ir kļuvusi par būtisku uzdevumu mūsdienu dzīvē, ņemot vērā nepārtraukto cenu pieaugumu gan apkurei, gan elektrībai. Tas liek mums meklēt veidus, kā samazināt elektroenerģijas un siltumenerģijas patēriņu. Tomēr tradicionālā telpu ventilācija – logu atvēršana – var veicināt siltuma zudumu un palielināt apkures izmaksas.

Foto: Publicitātes foto

Tieši šādos gadījumos "PRANA" rekuperatori nāk par labu, nodrošinot telpu efektīvu ventilāciju bez siltuma zudumiem. Inovatīvā tehnoloģija ļauj izmantot siltumu no iekštelpām, lai sasildītu ienākošo vēso gaisu ziemā, savukārt vasarā nodrošina vēsu un svaigu gaisu. Ar līdz pat 91 % efektivitāti telpu siltums netiek zaudēts, tādējādi palīdzot samazināt apkures rēķinus.

"PRANA" ventilācijas sistēmai ir augsta energoefektivitātes kategorija A+ saskaņā ar ES noteikumiem. Tas nozīmē, ka ierīce patērē maz elektroenerģijas, kas mūsdienās ir svarīgs faktors. "PRANA" rekuperatori patērē tikai no 4 līdz 68 vatiem stundā. Salīdzinājumam – mūsdienīgs televizors patērē no 70 līdz 110 vatiem stundā. Turklāt šīm ierīcēm apkope jāveic tikai reizi divos gados.

Kopumā "PRANA" ventilācijas sistēma ne tikai palīdzēs jums ietaupīt enerģiju un samazināt izmaksas, bet arī nodrošinās tīru un svaigu gaisu visu gadu garumā. Ja vēlaties atrisināt siltuma un elektroenerģijas taupīšanas jautājumu, "PRANA" ir drošs un efektīvs risinājums!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!