Foto: DELFI
Pievienojoties diskusijai par Latvijas sportu, nolēmu izteikt savu viedokli par vienu no tā būtiskām sastāvdaļām - Murjāņu sporta ģimnāziju (MSĢ). Īpaši mani pamudināja plašais raksts 21.-27. augusta Sporta avīzē.

Jūtos pietiekami kompetents, lai izteiktu savu viedokli MSĢ jautājumā. Vairāk nekā 20 gadus esmu bijis treneris, 16 gadus nostrādāju tieši Murjāņos, esmu dibinājis trīs sporta klubus, kas visi joprojām darbojas – tātad ir kāda pieredze arī sporta organizācijas jomā. Un, starp citu, tieši manas aktivitātes pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu beigās ļāva uzcelt Murjāņos handbola manēžu, kura izrādījās pēdējā apjumtā sporta būve.

Biju viens no IZM darba grupas "Par MSĢ turpmāko attīstību" locekļiem.

Pērn ziemā tika plaši kultivēts viedoklis, ka Murjāņiem nav nekādas pastāvēšanas jēgas, jo viss ir tik tālu nolaists, ka "te prasās tikai pēc buldozera". Citās domās gan bija pieaicinātais sertificētais konsultants – būvinženieris (slēdziens ar visu sertifikāta kopiju atrodams MSĢ attīstības vīzijas pielikumā). Tas bija pamats, lai tiktu vispār runāts par MSĢ saglabāšanu. Varbūt oponentus no "sēšanās pie buldozera stūres" atturēja Murjāņu kadastrālā vērtība - 3,2 miljoni latu?

Četru mēnešu laikā (no janvāra līdz maijam) tika izstrādāta MSĢ attīstības koncepcija, kur pieaicinātie būvniecības, sporta, projektu vadības, IZM un dažādu nevalstisko organizāciju eksperti un pārstāvji diskutēja par jautājumu kopumu un pieņēma lēmumu, ka MSĢ ir atjaunojama. Atjaunošanas tāmes nav nekādu emociju radītas, bet ir būvniecības speciālistu sastādītas, balsoties uz viņiem pieejamo informāciju.

Vispatīkamākais bija tas, ka politiskā partija VIENOTĪBA un premjers Valdis Dombrovskis pauda savu oficiālo atbalstu MSĢ jau 2012. gada 27. martā (LETA). Šis atbalsts ir materializējies būvniecības naudā turpat 7 miljonu apjomā laika posmā līdz 2015. gadam.

Ir medaļas otra puse – vai šo naudu skola ir spējīga apgūt?

Šeit vietā ir paskaidrot, ka pēdējā IZM darba grupas lēmuma prezentācijā Nacionālajā sporta padomē 2012. gada 14. maijā LOK pēkšņi bija mainījusi savas domas par MSĢ attīstības iespējām pilnīgi pretēji darba grupas ieteikumam. Līdz ar to lēmums tika pieņemts balsojot – pret bija LOK un Sporta federāciju padomes vadība. Jāatceras, ka Ē. Goba par MSĢ direktoru bez jebkāda konkursa ir kļuvis tieši ar IZM sociālā partnera LOK spēcīgu atbalstu. Tālāko seciniet paši!

Līdz šim Gobas kungs ir stingri turējis sava "darba devēja" (kā viņš pats saka) " kanti", un darbi rāda, ka nekāda kalnu gāšana netiek plānota. Arī kompetences pārpilnība netiek konstatēta – konkurss par katlu māju tika organizēts novēloti (tas, ka nauda būs, bija skaidrs jau aprīlī), nemākulīgi un bez vajadzīgās ieinteresētības.

Kas tālāk? Varbūt MSĢ šoziem nosals dabiskā ceļā, varbūt šogad neapgūtā nauda liks valdību pārskatīt Murjāņu turpmāko finansējumu, varbūt izdosies pierunāt valdību naudu novirzīt citām vajadzībām kā LOK jau plānojis agrāk! Visi varianti labi, jo varbūt varēs Murjāņu budžetu (saglabājot MSĢ zīmolu) novirzīt uz citām vietām (tīri ģeogrāfiskā izpratnē).

Redzams, ka nav plānota arī MSĢ attīstības vīzijā paredzētā vairāku jautājumu nekavējoša diskutēšana un lēmumu pieņemšana, lai tiktu skaidrībā kaut vai par jaunbūvējamo sporta zāles vai manēžas apjomu!

Murjāņu piemērs, šķiet, norāda, ka LOK, kurš uzņēmies saistības vadīt mūsu sporta dzīvi, nespēj adekvāti reaģēt uz sporta procesiem valstī. Un šis ir tikai viens no pēdējā laika spilgtākajiem piemēriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!