Foto: Pixabay
Lielākā daļa latviešu pirms sava uzņēmuma dibināšanas visticamāk lūkosies bankas kredīta virzienā un tikai retais meklēs investorus, kuriem interesētu investīciju veikšana riska kapitālā. Mēs joprojām baidāmies no šī vārdu salikuma "riska kapitāls". Citviet Eiropā investīcijas riska kapitālā sasniedz pat 0,3% no iekšzemes kopprodukta.

Eiropas līmenī tiek diskutēts par investīciju piesaisti inovatīvai uzņēmējdarbībai un aizvien efektīvākiem, pieejamākiem finanšu instrumentiem, kā veidam šo investīciju piesaistei. Jau nākamnedēļ šī diskusija norisināsies Rīgā, Latvijas prezidentūras konferencē "Pirmā inovatīvās uzņēmējdarbības nedēļa".

Riska kapitāls ir ilgtermiņa ieguldījums uzņēmuma pašu kapitālā, ar nolūku veicināt tā vērtības pieaugumu, finansējot biznesa straujāku izaugsmi un attīstību. Ir būtiski uzsvērt, ka investora piesaiste riska kapitāla ieguldījumam atšķiras no bankas aizdevuma. Lai gan investors, līdzīgi kā banka, sniedz finansiālu ieguldījumu uzņēmuma attīstībā, tas neprasīs no uzņēmēja pamatsummas apmaksu un ikmēneša procentus, bet gan kļūs par līdzvērtīgu biznesa partneri, kas ir ieinteresēts biznesa attīstības sekmēšanā. 

Tas nozīmē, ka jaunajam uzņēmējam ir kāds, ar kuru dalīt peļņu un arī uzņemties iespējamos riskus. Atšķirībā no ilgtermiņa biznesa partnera, šāds investors vēlēsies uzņēmuma daļas pārdot, līdz ko tas "nostāsies uz savām kājām".

Statistika liecina, ka kopš 2003. gada, kad tika dibināta Latvijas Riska kapitāla asociācija, tā 38 biedru uzņēmumos ieguldītais apgrozījums palielinājies par 350%. Arī summas, kas ieguldītas jauno un perspektīvo uzņēmumu attīstībā, Latvijas apmēriem ir iespaidīgas - desmit gadu laikā ieguldīti 34.6 miljoni eiro un papildu riska kapitāla fondi spējuši piesaistīt 56.6 miljonus eiro uzņēmumu pamatkapitāla ieguldīšanā. Savs labums ir ticis arī valstij, jo, saskaņā ar asociācijas aplēsēm, nodokļos samaksāti 18.7 miljoni eiro.

Kā Latvijas veiksmes stāstus, kuri lielā mērā attīstījušies ar riska kapitāla atbalstu, varu minēt portālus Ask.fm un infogr.am. Produkta virzīšanai tirgū SIA "Helico Aerospace Industries", kas izstrādājis bezpilota lidaparātu "AirDog", piesaistījis riska kapitāla investīcijas un uzstādījis mērķi kļūt par populārāko un veiksmīgāko aktīvo sporta veidu filmētājlidaparātu. Attīstības finansēšanai riska kapitāla investīcijas saņēmis arī uzņēmums Ērenpreis Original, kas nodarbojas ar velosipēdu ražošanu, un MolPort SIA, kas ir izveidojis ķīmisko savienojumu tirdzniecības platformu. 

Arī pazīstamais kosmētikas ražotājs Stenders piesaistījis riska kapitālu, lai veiktu uzrāvienu uzņēmuma attīstībā. Savukārt, ražošanas uzsākšanai investīcijas saņēmis profesionālu akustisko sistēmu izstrādātājs Square Audio, kas maija beigās veiksmīgi uzsācis arī pūļa finansēšanas kampaņu Kickstarter.

Savu atbalstu topošajiem uzņēmējiem ar Latvijas Garantiju aģentūras, tagad Attīstības finanšu institūcijas ALTUM starpniecību piedāvā arī valsts. Pieejamais finansējums vienam uzņēmumam ir no 100 tūkstošiem līdz 1,5 miljoniem eiro. Priekšroka tiek dota tiem uzņēmumiem, kas ir orientēti uz eksportu, kā arī tiem, kuros ir saskatām ļoti augsts izaugsmes potenciāls.

Lai gan valsts un privātais atbalsts topošajiem uzņēmējiem ar riska kapitāla fondu starpniecību ir pieejams, Latvijā tā joprojām ir pārāk maz izmantota iespēja. Salīdzinoši, Eiropā vidējais ieguldījums riska kapitāla fondos ir gandrīz desmit reizes vairāk nekā Latvijā. Tas nozīmē, ka šajā jomā mums ir vēl iespējas augt un attīstīties, lai vismaz sasniegtu Eiropas vidējo līmeni, un atsevišķie veiksmes stāsti pierāda, ka Latvijas uzņēmēji arī var, ja tiem ir ideja, kura spēj ieinteresēt investorus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!