ASV militārās izlūkošanas virsniekam piektdien izvirzītas apsūdzības par nežēlīgu un neatļautu izturēšanos pret irākiešu gūstekņiem bēdīgi slavenajā Abu Graibas cietumā Irākā.
Pulkvežleitnants Stīvens Džordans, kurš apsūdzēts par armijas suņu izmantošanu kailu gūstekņu iebiedēšanā, ir augstākā ranga amerikāņu virsnieks, kuram izvirzītas kriminālapsūdzības saistībā ar Abu Graibas skandālu. Džordans vadīja militārās izlūkošanas vienību, kas veica gūstekņu nopratināšanu Abu Graibas cietumā.

Apsūdzībās teikts, ka Džordans savā kontrolē esošajiem cietumniekiem licis izģērbties un iebiedējis viņus ar armijas suņiem.

Džordanam izvirzītas apsūdzības 12 punktos - par nežēlīgu un neatļautu apiešanos ar ieslodzītajiem, par nepakļaušanos augstāka ranga virsnieka pavēlēm, dienesta pienākumu nepildīšanā, nepatiesu oficiālu paziņojumu sniegšanā, krāpšanā, izmeklēšanas traucēšanā un zvēresta laušanā.

Skandāls par notiekošo Abu Graibas cietumā uzliesmoja 2004.gadā, kad ASV mediji publiskoja šausminošas fotogrāfijas no cietuma, kurā redzama amerikāņu karavīru ņirgāšanās par irākiešu gūstekņiem un fiziska un seksuāla aizskaršana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!