Rīgas domes koalīcijas deputāti, otrdien apmeklējot ugunsgrēkā cietušo Hamaņu muižu, nolēma pieprasīt īpašuma nomniekam - SIA "Mono" divu nedēļu laikā iesniegt darbības plānu muižas rekonstrukcijai, paturot tiesības lauzt nomas līgumu, ja deputātus neapmierinās piedāvātais plāns.
Pēc informācijas saņemšanas pašvaldības koalīcija lems par turpmāko sadarbību ar pašreizējo muižas nomnieku, informēja domes Sabiedrisko attiecību nodaļā

Rīgas mērs Jānis Birks (TB/LNNK) koalīcijas partneriem norādīja, ka Rīgas dome patur tiesības lauzt līgumu ar SIA "Mono", ja deputātus neapmierinās nomnieka piedāvātais Hamaņa muižas rekonstrukcijas plāns, naudas ieguldījums un termiņi.

"SIA "Mono" bija iespēja gandrīz astoņus gadus rekonstruēt kultūras pieminekli kā to paredz nomas līgums ar pašvaldību. Patiesībā nav runa par iespēju, tā bija obligāta prasība. Tādēļ jau šobrīd var apgalvot, ka nomnieks nav pildījis līguma saistības," uzsvēra Birks.

Rīgas domes Īpašuma un privatizācijas lietu komitejas priekšsēdētājs Andris Ameriks (LPP) norādīja, ka, līguma laušanas gadījumā, dome tiesas ceļā arī pieprasīs zaudējumu atlīdzību no nomnieka par pašvaldības īpašuma nenosargāšanu un tā stāvokļa pasliktināšanu.

Koalīcijas deputāti nolēma pēc divām nedēļām izvērtēt SIA "Mono" sagatavoto darba plānu un pieņemt galīgo lēmumu par sadarbību ar SIA "Mono".

Birks otrdien rīkoja koalīcijas padomes izbraukumu uz svētdien ugunsgrēkā cietušo Hamaņu muižu, lai novērtētu negadījuma postījumus un lemtu par īpašuma nomas līgumu un muižas atjaunošanas iespējām.

Jau ziņots, ka ugunsdzēsēji pieļauj - ugunsgrēku Hamaņa muižā izraisījusi ļaunprātīga dedzināšana. Šādu versiju ugunsdzēsēji izvirza, jo uguns nelaime sākusies no mājas jumta, un, tā kā ēka ir neapdzīvota un tajā nav elektrības, tas ir dīvaini.

Svētdien izcēlies ugunsgrēks Hamaņa muižā, kas ir arhitektūras piemineklis.

Glābēji informāciju par nelaimi saņēma ap pulksten 12, to likvidēta izdevās ap pulksten 13.40. Divstāvu koka ēka degusi aptuveni 200 kvadrātmetru platībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!