Māja Lapmežciemā, kurā atrada Latvijā nelegāli ievestus imigrantus no Afganistānas, reģistrēta uz bijušā ""Parex bankas" īpašnieka Valērija Kargina vecākā dēla Rema vārda, piektdien ziņo laikraksts "Telegraf", atsaucoties uz neoficiāliem ziņu avotiem.

Aprīlī Drošības policija aizturēja afgāņu nelegāļu grupu, kā arī šīs cilvēku kontrabandas organizētājus. Atklājās, ka imigranti maksāja 10 000 – 12 000 eiro (7000 – 8400 latu), lai caur Latviju nokļūtu Eiropas Savienībā.

Laikraksts ziņo, ka vietējie iedzīvotāji norādījuši – šajā īpašumā Lapmežciemā viņi redzējuši Tatjanu Karginu, kurai kādi tumšādaini puiši palīdzējuši stādīt krūmus. "Nolīgusi strādniekus," domājuši vietējie. Tomēr, iespējams, tie bija tie paši nelegāli ievestie afgāņi, kurus vēlāk aizturēja policija, norāda laikraksts.

Kāds cits laikraksta avots gan norādījis, ka, iespējams, šis nams īpaši nomāts nelegāli ievesto cilvēku izmitināšanai. Saimnieki varēja arī neko nezināt par to, ko dara iemītnieki un kas viņi tādi ir.

Laikraksts noskaidrojis, ka Remam Karginam tiešām pieder māja Lapmežciemā, Kalnu ielā 3. Zemesgrāmatas ziņas liecina, ka zemes pirkuma līgums slēgts 2007.gada janvārī, ziņo "Telegraf".

Krāšņā sarkanu ķieģeļu savrupmāja atrodas gandrīz pie izbraukšanas no Lapmežciema. Pašlaik tā izskatās pamesta, ziņo laikraksts. Tomēr "Telegraf" ierašanās brīdī tur dežurējušas veselas divas apsargu ekipāžas.

" Telegraf" izjautātais kaimiņš sacījis, ka nezinot, kam pieder māja, taču zinot, ka Kargina šajā mājā ir bijusi. "Vasarā bija. Pēdējā laikā vairs nav redzēta," stāstījis kaimiņš. Viņš arī apliecinājis, ka mājā uzturējušies afgāņi. "Jā, tā bija. Martā. Staigāja apkārt. Bet pēc tam bija troksnis – atbrauca viņus aizturēt," sacījis kaimiņš. Viņš neesot redzējis, ka kāds no Karginu ģimenes būtu bijis mājā laikā, kad tur uzturējās afgāņi.

Savukārt cits kaimiņš bijis acīgāks. Viņš laikrakstu informējis, ka afgāņi mājā dzīvojuši aptuveni divas nedēļas. "Kaut kādus krūmiņus stādīja. Bet pēc tam redzēju, ka Tatjana Kargina atbrauca – viņi stādīja kopā. Mēs nolēmām, ka viņa nolīgusi strādniekus. Bet pēc tam viņus aizturēja," stāstīja kaimiņš.

Drošības policija izmeklēšanas interesēs atteikusies laikrakstam komentēt šīs ziņas. Savukārt Rems Kargins uz jautājumu, vai viņa mājā Lapmežciemā aizturēti afgāņu nelegāļi, atbildējis: "Tā ir ļoti slidena tēma, neko par to nezinu."

Aprīlī aizturētie afgāņi Latvijā nonākuši no Krievijas – viņi nākuši ar kājām caur mežu. Pierobežā viņus gaidījis autobuss, lai nogādātu Rīgā. Pēc neilgas uzturēšanās "konspiratīvajā dzīvoklī" afgāņi pārvesti uz Lapmežciemu. Drošības policijas operatīvie darbinieki fiksējuši visus šos notikumus. Divus imigrantus aizturēja Jūrmalā pie "Rimi" lielveikala, pārējos septiņus – Lapmežciemā.

Vienlaikus DP aizturēja arī divus Latvijas iedzīvotājus, kuri organizēja afgāņu nokļūšanu Latvijā. Saskaņā ar operatīvo informāciju, tālāk viņus bija plānots nogādāt kādā no Eiropas valstīm, vismaz uz Vāciju. Aizturētajiem piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!