Foto: DELFI
Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajā prokuratūrā sākta kriminālvajāšana lietā par nelegālu Afganistānas pilsoņu ieceļošanu Latvijā.

Pagājušā gada pavasarī Drošības policijai (DP) bija izdevies aizturēt personu grupu, kas organizēja nelegālās imigrācijas kanālu afgāņu izcelsmes ārzemnieku ieceļošanai Latvijā. Policija toreiz aizturējusi deviņus nelegālos imigrantus no Afganistānas, kuri nekavējoties tika nodoti robežsargiem.

Saņemtā informācija liecināja, ka personu grupa par 10 000 līdz 12 000 eiro (7000 līdz 8400 latu) par vienu personu veic pasākumus nolūkā nodrošināt ārzemnieku nelikumīgu ieceļošanu Eiropas Savienības (ES) telpā maršrutā no Afganistānas uz Krieviju, pēc tam uz Latviju un tālāk uz Vāciju vai citām Rietumeiropas valstīm.

DP priekšnieka palīdze Kristīne Apse-Krūmiņa teica, ka DP šo lietu prokuratūrai nosūtīja pagājušā gada 14.decembrī, lūdzot sākt kriminālvajāšanu pret trim personām.

Prokuratūras sabiedrisko attiecību speciālists Andrejs Vasks informēja, ka apsūdzības šajā lietā celtas par personu nelikumīgu pārvietošanu pāri valsts robežai un apzinātu personu nodrošināšanu ar iespēju nelikumīgi uzturēties Latvijā, ja šīs darbības veiktas personu grupā, mantkārīgā nolūkā un iespēja uzturēties mūsu valstī nodrošināta divām vai vairāk personām.

Divām personām apsūdzības ir izsniegtas, bet viena lietā apsūdzētā persona ir izsludināta meklēšanā. Bargākais sods, ko tiesa var piespriest apsūdzētajiem, ir brīvības atņemšana uz laiku no pieciem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu.

Kriminālprocess tika sākts pagājušā gada 29.martā.

Procesa izmeklēšanas laikā tika konstatēts, ka organizēta noziedzīga grupa vismaz trīs personu sastāvā - divu Latvijas iedzīvotāju un viena Afganistānas pilsoņa, kurš uzturas Latvijā ar derīgu termiņuzturēšanos, - organizēja Afganistānas pilsoņu nelikumīgu ieceļošanu Latvijā.

Izmeklēšanas rezultāti liecina, ka minētie Afganistānas pilsoņi pēc iepriekš rūpīgi izplānota maršruta, pārvietojoties kājām, nelikumīgi šķērsoja Latvijas-Krievijas sauszemes robežu vietā, kas nav paredzēta robežšķērsošanai. Pēc iekļūšanas Latvijas teritorijā nelegālie imigranti ar mikroautobusu tika nogādāti uz sākotnēji piemeklētu dzīvokli Rīgā. Izmeklēšanas laikā tika konstatēts, ka organizatori, ievērojot konspirāciju, pēc neilga laika pārvietoja Latvijā nelegāli ieceļojušos Afganistānas pilsoņus uz kādu privātmāju Lapmežciemā.

Kriminālprocesa gaitā pērn 13.aprīlī tika veikta kratīšana kādā mājā Lapmežciemā, kuras laikā tika noskaidrots, ka mājā nelikumīgi uzturas septiņi Afganistānas pilsoņi. Vēl divi Afganistānas pilsoņi tika sastapti Jūrmalā, pie veikala "Rimi". Visi deviņi nelegālie imigranti tika aizturēti un nodoti Valsts robežsardzes rīcībā.

DP darbinieki kriminālprocesa izmeklēšanas gaitā aizturēja divus organizētās grupas dalībniekus, kuri tika atzīti par aizdomās turētajiem par iepriekš norādīto noziegumu izdarīšanu, un viņiem ir piemēroti drošības līdzekļi, kas nav saistīti ar brīvības atņemšanu. Savukārt vēl viens organizētās grupas dalībnieks ir izsludināts meklēšanā.

Veikto operatīvo un izmeklēšanas pasākumu rezultātā DP pārtrauca iepriekš rūpīgi sagatavota nelegālās imigrācijas kanāla darbību. Pēc DP rīcībā esošas informācijas, Afganistānas un Krievijas teritorijā atrodas vairāki tūkstoši ārzemnieku ar izcelsmi no Vidusāzijas reģiona valstīm, kas meklē iespējas nokļūt Eiropas Savienības (ES) telpā, tostarp nelegāli.

DP neizslēdz iespēju, ka nelegālās imigrācijas kanāli var tikt izmantoti tādu personu nokļūšanai ES telpā, kas saistīti ar teroristiskajām organizācijām Vidusāzijas reģionā, ņemot vērā informāciju, ko DP ieguva sadarbībā ES un citu valstu partnerdienestiem par atsevišķu teroristisko organizāciju plāniem izveidot tā sauktās "teroristu šūnas" tieši ES telpā.

Ievērojot iepriekšminēto, DP turpina veikt aktīvus pasākumus nolūkā nepieļaut un novērst nelegālās imigrācijas attīstību īpaši no terorisma riska valstīm.

Tikmēr laikraksts "Telegraf" pērn maijā informēja, ka māja Lapmežciemā, kurā dzīvojuši nelegālie afgāņu izcelsmes ārzemnieki, reģistrēta uz bijušā "Parex bankas" īpašnieka Valērija Kargina vecākā dēla Rema Kargina vārda.

Kā laikrakstam apgalvojuši vietējie iedzīvotāji, šīs mājas teritorijā viņi redzējuši, kā tumsnēji jaunieši palīdzējuši Tatjanai Karginai stādīt košumkrūmus. Kaimiņi nosprieduši, ka laikam viņa būs nolīgusi strādniekus, taču tie izrādījušies it kā tie paši afgāņi, kas vēlāk aizturēti.

Kāds informācijas avots laikrakstam atklājis, ka šī māja tikai īrēta nelegālo imigrantu vajadzībām un tās īpašnieki pat varējuši neko nezināt, ar ko nodarbojas īrnieki un kas viņi vispār ir.

Aptaujājot vietējos iedzīvotājus, "Telegraf" noskaidrojis, ka vēl 2009.gada vasarā šajā mājā tiešām redzēta Tatjana Kargina, bet nu jau kādu laiku neesot manīta. Vietējie apgalvojuši arī, ka pērn martā mājā tiešām dzīvojuši afgāņi, staigājuši pa ciemu, vēlāk bijis liels troksnis, kad viņus ieradušies arestēt.

Kāds cits vietējais pastāstījis, ka afgāņi mājā uzturējušies aptuveni divas nedēļas, stādījuši kaut kādu krūmiņus. Kad ieradusies it kā Tatjana Kargina, viņi krūmus stādījuši kopīgi. Vēlāk ārzemnieki aizturēti.

DP izmeklēšanas interesēs atteikusies laikrakstam sniegt jebkādus komentārus šajā lietā.

Savukārt Rems Kargins izteicies, ka "tā esot pārāk slidena tēma, viņš par to neko nezinot". No tālākās sarunas viņš atteicies, aizbildinoties ar aizņemtību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!