Foto: LETA
Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA), kas neatbalsta preču cenu pazemināšanu līdz ar pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes samazinājumu, aicina vispirms samazināt darbaspēka nodokļus, portālu "Delfi" informēja asociācijā.

LTA norāda, ka darbaspēka nodokļa samazināšana tirgotājiem, sevišķi mazajiem, ir daudz nozīmīgāka kā PVN samazinājums par 1%, kas arī patērētājiem naudas izteiksmē ikdienā iegādājoties preces praktiski nebūs jūtams.

Pēc organizācijas teiktā, Latvijas situācija, salīdzinot ar pārējām Baltijas valstīm, ir nepateicīga ne tikai PVN likmes, bet arī darbaspēka nodokļu ziņā - neapliekamais minimums Latvijā ir 45 lati mēnesī, kamēr attiecīgi Lietuvā – 96, bet Igaunijā – 101 lats mēnesī. Tāpat Lietuvā un Igaunijā darba devējs apmaksā tikai trīs slimības dienas, kamēr Latvijā – desmit, norāda LTA.

"Darbaspēka nodokļu samazinājums ir reāls ieguvums cilvēka maciņā, un uzņēmējam – lētāka produkcija. Uzņēmējs būs priecīgs, ka varēs lielāku atalgojuma daļu izmaksāt legāli," norādījis LTA prezidents Henriks Danusēvičs.

Asociācija atgādina, ka valdība savulaik ir atbalstījusi Finanšu ministrijas (FM) un nodokļu politikas izvērtēšanas darba grupas priekšlikumu par neapliekamā minimuma pakāpenisku palielināšanu 2010.gadā līdz 70 latiem, taču pašlaik tā apmērs ir vien 45 lati mēnesī.

Pārēja uz jauno PVN likmi tirdzniecības nozarē vien izmaksās 8,73 miljonus latu. Savukārt, runājot par PVN, tautsaimniecībai lielāks ieguvums un mazākas izmaksas būtu nevis samazinot PVN par 1%, bet gan samazinot PVN pārtikai. Tādējādi pārtika kļūtu pieejamāka maznodrošinātajiem un pieaugtu patēriņš, samazinātos inflācija, uzskata LTA.

"Finanšu ministrija pati piedāvāja pieeju – vienoties ar sociālajiem partneriem; visiem risinājumiem jābūt pamatotiem ar analīzi un ticamiem ietekmes aprēķiniem. Šodien piedāvātais PVN samazinājums par 1% nevis darbaspēka nodokļi par 2% neatbilst valdības noteiktiem politikas principiem," norādīts asociācijas paziņojumā.

Jau vēstīts, ka valdība otrdien vienojās par PVN likmes samazināšanu no 22% uz 21% ar šā gada 1.jūliju, kā arī iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes samazināšanu no 25% uz 24% ar 2013.gada 1.janvāri. Līdz 2015.gadam IIN iecerēts samazināt līdz 20%.

Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācija, kas pārstāv vairākus no lielākajiem pārtikas tirgotājiem Latvijā, otrdien pretēji LTA parakstīja sadarbības memorandu, kurā pausta gatavība pazemināt pārtikas produktu cenas līdz ar pievienotā vērtības nodokļa (PVN) likmes pazemināšanu no 22 līdz 21% no 1.jūlija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!