Foto: AFP/Scanpix

Valdība otrdien nolēma normatīvajos aktos arī turpmāk vienoto eirozonas valūtu saukt par eiro, nevis "euro", uz ko īpaši uzstājusi Eiropas Centrālā banka (ESC).

FM ar eiro ieviešanu saistītajos normatīvajos aktos piedāvāja vienoto eirozonas valūtu dēvēt tāpat, kā visos ES juridiskajos dokumentos – "euro". Taču valdība, skatot koncepciju par normatīvo aktu sakārtošanu saistībā ar eiro ieviešau, nolēma, ka vienotā valūta tieskaajos aktos joprojām ir jādēvē par "eiro".

Valdība nolēma, ka likumi, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas normatīvie noteikumi un Latvijas Bankas noteikumi tiks grozīti līdz eiro ieviešanas dienai 2014.gada 1.janvārim.

Savukārt MK noteikumus un MK rīkojumus, kas ir būtiski tiesiskās noteiktības nodrošināšanai un ērtai pārejai uz eiro, piemēram, satur naudas summas izteiktas latos, grozīt trīs gadu laikā, sākot ar Eiropas Savienības Padomes lēmuma pieņemšanas par valūtas maiņas kursu dienu - 2013.gada 1.jūliju.

Finanšu ministrijas valsts sekretāre Sanita Bajāre preses konferencē pirms valdības sēdes akcentēja, ka saistībā ar iecerēto eiro ieviešanu no 2014.gada 1.janvāra ir nepieciešams pielāgot kopumā 800 normatīvos aktus, tai skaitā 115 likumus.

Likumi būtu jāmaina vēl pirms eiro ieviešanas, bet daļu normatīvo aktu var pielāgot pēc 2014.gada 1.janvāra.

Viņa norādīja, ka tie normatīvie akti, kas ir jāpielāgo līdz eiro ieviešanai, ir sadalīti divās grupās. Pirmajā grupā ir tie, kam nav būtisks lata konvertācijas kurss. Šos grozītos normatīvus valdībā varētu iesniegt līdz augusta beigām. Savukārt, to normatīvo aktu izmaiņas, kam ir svarīgs lata konvertācijas kurss, skatīšanai valdībā varētu virzīt oktobrī.

Bajāre piebilda, ka konvertācijas kurss jeb kurss, saskaņā ar kuru Latvija no lata pāries uz eiro, būs zināms brīdī, kad Latvija saņems uzaicinājumu pievienoties eirozonai Māstrihtas kritēriju izpildes. Šāds uzaicinājums noteikto kritēriju izpildes gadījumā gaidāms nākamgad laikā no 10.līdz 15.jūlijam. Šis kurss varētu būt ļoti tuvs Latvijas Bankas noteiktajam kursam, kas ir 0,7028 lati par eiro.

Bajāre arī skaidroja, "euro" nosaukums valūtai ir visos ES juridiskajos dokumentos, bet Latvijā vienoto ES valūtu dēvē par eiro, par ko mūsu valstij ir pārmesta "tiesiskā nekorvenģence".

Jau ziņots, ka Latvija eiro plāno ieviest 2014.gada 1.janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!