Foto: AFP/Scanpix

Starptautiskā Kosovas neatkarības uzraudzības grupa pirmdien nolēma, ka Kosova septembrī iegūs pilnīgu suverenitāti, paziņoja Austrijas ārlietu ministrs Mihaels Špindelegers.

"Starptautiskā uzraudzība beidzas no šodienas," Špindelegers sacīja pēc Starptautiskās uzraudzības grupas (ISG) sanāksmes Vīnē. Šīs grupas sastāvā ir 25 valstis, tostarp ASV, Turcija un vairākas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis.

Starptautiskā uzraudzības grupa janvārī paziņoja, ka Kosova ir sasniegusi tādu progresu, ka neatkarības uzraudzība var tikt atcelta līdz šī gada beigām. Tas nozīmēs arī Starptautiskā civilā biroja (ICO) slēgšanu Kosovā, bet ir gaidāms, ka turpinās darboties NATO vadītie Kosovas miera spēki (KFOR) un ES Tiesiskuma misija (EULEX) Kosovā.

Serbijas province Kosova 1999.gadā tika nodota ANO pārvaldē. Kosova 2008.gada 17.februārī pasludināja neatkarību no Serbijas, un to jau ir atzinušas 86 ANO dalībvalstis, tostarp ASV un vairākums ES valstu.

90% Kosovas iedzīvotāju ir etniskie albāņi. Nelielā teritorijā Kosovas ziemeļos pie Serbijas robežas dominē etniskie serbi, kas neatzīst Kosovas neatkarību un pretojas valdības mēģinājumiem kontrolēt šo teritoriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!