Foto: stock.xchng

Turcijas gaisa spēki trešdien piespieda Sīrijas pasažieru lidmašīnu nolaisties aizdomīgas kravas dēļ, un šī krava tika konfiscēta, bet lidmašīnai vēlāk ļāva turpināt ceļu, ceturtdien paziņoja Turcijas ārlietu ministrs Ahmets Davutolu.

"Lidmašīnā ir nelegāla krava, pa kuru vajadzēja ziņot" atbilstoši civilās aviācijas noteikumiem, sacīja Davutolu. "Lidmašīnā ir elementi, kas var tikt uzskatīti par nevēlamiem," viņš piebilda, nesniedzot sīkākas ziņas.

Sīrijas nacionālās aviokompānijas "Syrian Arab Airlines", kas darbojas ar zīmolu "Syrian Air", lidmašīna "Airbus A320" lidoja no Maskavas uz Damasku, bet divas Turcijas iznīcinātājlidmašīnas to pārtvēra un piespieda nolaisties Ankarā sakarā ar aizdomām, ka tās kravā varētu būt ieroči un munīcija.

Lidmašīnā, kas varēja uzņemt līdz 180 pasažieru, bija tikai 35 pasažieri un divi apkalpes locekļi. 17 no pasažieriem bija Krievijas pilsoņi.

Lidmašīnai ar visiem pasažieriem atļāva atstāt Ankaru un turpināt ceļu ceturtdien pulksten 2.30 - deviņas stundas pēc tās pārtveršanas.

Krievijas vēstniecība Ankarā ir sazinājusies ar Turcijas valdību un pieprasījusi paskaidrojumus par šo piespiedu nolaišanos, pavēstīja ziņu avots Krievijas Ārlietu ministrijā. Davutolu tomēr sacīja, ka šis "incidents neietekmēs Turcijas un Krievijas attiecības".

Telekanāls NTV ziņoja, ka konfiscētā krava varētu būt raķešu sastāvdaļas, bet valsts telekanāls TRT izteica pieņēmumu, ka šī krava varētu būt militāro sakaru iekārtas.

Davutolu iepriekš paziņoja, ka Turcija saņēmusi informāciju par šīs lidmašīnas kravas neatbilstību civilās aviācijas noteikumiem. Viņš piebilda, ka Turcija aizturēs šo kravu, lai veiktu tālāku izmeklēšanu.

Davutolu sacīja, ka Turcija ir apņēmusies nepieļaut nekādu ieroču pārvadāšanu uz Sīriju caur Turcijas gaisa telpu.

Pēc minētās lidmašīnas piespiedu nolaišanās Turcijas valdība brīdināja Turcijas aviokompānijas neizmantot Sīrijas gaisa telpu, lai izvairītos no iespējamas Sīrijas atriebības par šo incidentu. Šis brīdinājums radīja īslaicīgus traucējumus Turcijas gaisa satiksmē, jo lidmašīnas mainīja savus maršrutus, lai izvairītos no ielidošanas Sīrijas gaisa telpā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!