Foto: Publicitātes foto

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) atzīst, ka Inčukalna gāzes krātuve būs viens no centrālajiem elementiem reģionālā sašķidrinātās gāzes termināļa projektā.

Tomēr viņš arī atzīst, ka Latvija, visticamāk, nebūs tā valsts, kurā atradīsies pats terminālis.

Dombrovskis šodien Helsinkos pēc tikšanās ar Ziemeļvalstu un Baltijas valstu vadītājiem sacīja, ka vispirms ir jāsagaida Eiropas Komisijas lēmums par to, kurā vietā ir jāizvieto gāzes terminālis, lai pēc tam saprastu, kāda ir Baltijas valstu loma šajā projektā.

Tajā pašā laikā viņš uzsvēra, ka Latvijā jau ir nepieciešamā infrastruktūra un no Inčukalna gāzes krātuves ar dabasgāzi apgādā gan Lietuvu un Igauniju, gan arī Sanktpēterburgu.

Tāpat viņš pieminēja, ka Lietuva, nesagaidot oficiālo lēmumu, jau ir sākusi sava termināļa būvniecību, kas noteikti ietekmēs reģionālā termināļa projektu.

Tikmēr Igaunijas premjerministrs Andruss Ansips atzina, ka uz šo projektu iesaistītajām valstīm ir sava veida konkurence.

"Igaunijai vietas jautājums nav pats svarīgākais. Mums svarīgi ir saņemt lētāku dabasgāzi," sacīja Ansips.

Igaunija esot gatava akceptēt ikvienu izvēlēto vietu termināļa būvniecībai - vienalga, vai tā būtu Lietuva, Latvija vai Somija. Bet, ja gadījumā tiks nosaukta pati Igaunija, tā būs gatava šo projektu īstenot.

Kā ziņots, EK nolīgtais konsultāciju birojs sākotnējā ziņojumā plānoto Baltijas sašķidrinātās dabasgāzes termināli iesaka būvēt Igaunijā, ar nosacījumu, ka projektam pievienojas Somija.

Konsultāciju kompānija "Booz&Company" atzinusi - ja tiktu izveidots gāzes savienojums starp Igauniju un Somiju, termināļa būvēšana Igaunijā būtu izdevīgāka nekā Latvijā vai Lietuvā.

Galīgo izvērtējumu "Booz&Company" gatavojas sniegt šomēnes, tomēr precīzs datums pagaidām nav zināms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!