Foto: AFP/Scanpix

Lai arī Eiropas Komisijas (EK) oficiālais lēmums par to, kurā Baltijas valstī tiek rekomendēta jaunā sašķidrinātas dabasgāzes termināļa celtniecība, vēl nav ticis parakstīts, visas pazīmes liecina par to, ka lēmums tiks pieņemts par labu Igaunijai, nedēļas nogalē vēsta laikraksts "Postimees".

Saskaņā ar laikraksta rīcībā esošo informāciju, kāda augsta Igaunijas valsts amatpersona apgalvojusi, ka šāda lēmuma pieņemšana ir iespējama par 95%.

Igaunijas Ekonomikas ministrijas ģenerālsekretāra vietnieks Ando Lepimans piebilda, ka jau vasarā publiskotais starpposma ziņojums norādīja uz pozitīvu lēmumu par labu Igaunijai.

Izšķirošais faktors bijis Somijas atbalsts, jo terminālis Igaunijā sniegtu labumu arī Somijai.

Sākotnēji EK cerēja, ka Baltijas valstis pašas spēs vienoties, kurā valstī tiks būvēts kopīgais terminālis, ko daļēji finansēs Eiropas Savienība (ES), taču tas nenotika.

Pagājušajā gadā Baltijas valstu premjerministri paziņoja, ka lēmums šajā jautājumā jāpieņem EK un komisijas rīkojumā veiktajam neatkarīgajam pētījumam.

"Cerēsim, ka Latvija un Lietuva turēs savus solījumus," sacīja Lepimans, norādot uz Baltijas valstu premjeru vienošanos.

Tas nozīmē, ka gadījumā, ja EK pieņems lēmumu par labu Igaunijai, tai joprojām būs nepieciešams Latvijas un Lietuvas atbalsts.

Kā ziņots, EK nolīgtais konsultāciju birojs sākotnējā ziņojumā plānoto Baltijas sašķidrinātās dabasgāzes termināli iesaka būvēt Igaunijā, ar nosacījumu, ka projektam pievienojas Somija.

Konsultāciju kompānija "Booz&Company" atzinusi - ja tiktu izveidots gāzes savienojums starp Igauniju un Somiju, termināļa būvēšana Igaunijā būtu izdevīgāka nekā Latvijā vai Lietuvā.

Galīgo izvērtējumu "Booz&Company" gatavojas sniegt šomēnes, tomēr precīzs datums pagaidām nav zināms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!