Sāpes ir organisma trauksmes signāls, kas liecina, ka kaut kas ar mums ir nepareizi. Ja tev kaut kas sāp un tam nav redzama iemesla, slimību vai traumu, visticamāk, ka problēma ir ķermeņa psihosomātiskajā reakcijā uz to, kas notiek tavā dzīvē.

Psihosomātika ir zinātne, kas pēta mūsu psihes iedarbību uz pašu ķermeni, orgāniem, sistēmām, enerģiju. Tā īpaši pievēršas cilvēka emocionālajam un enerģētiskajam stāvoklim un tajā noritošajiem procesiem. Kad cieš psihe, viss ķermenis uz to reaģē ne vien ar slimībām, bet arī citādos veidos. Cilvēka organisms ir apbrīnojama sistēma, kurā viss ir saistīts. Tieši kā, – skaidro portāla takprosto.cc eksperti.

Galvassāpes. Ja tu atrodies pastāvīgā stresā un esi pakļauts nopietnām pārslodzēm, nebrīnies, ka tev sāp galva. Labākais veids, kā ar to tikt galā, – nodarbojies ar relaksējošām praksēm, piemēram, meditāciju vai jogu. Ārsts Kristians Petersons apgalvo, ka jāseko, lai emocionālais stāvoklis būtu harmonisks, tad arī sāpes pāries.

Kakls. Cilvēks, kurš sev nespēj kaut ko piedot, sūdzas par sāpēm kakla rajonā. Vainas apziņa paralizē šo vietu, tādēļ steigšus jāatbrīvojas no sirdsapziņas pārmetumiem un paššaustīšanās. Lai sāpes mitētos, jāiemācās pieņemt pasauli tādu, kāda tā ir. Ārste hiropraktiķe, kinezioloģe Lorija D'Askenzo iesaka piedot sev un citiem – tas nāks par labu tavai pašsajūtai.

Pleci. Hiropraktiķis Ross Kitsons skaidro, ka pleci ir zona, uz kuru gulstas visa atbildība par darbiem. Labākais līdzeklis pret plecu sāpēm – sadali rūpju slogu ar tuvākajiem un pārstāj visu nest uz saviem pleciem.

Muguras augšdaļa. Šī zona atbild par mīlestību, tās saņemšanu un atdošanu. Pašattīstības trenere un praktiķe Ronda Degasta uzskata, ka šādu sāpju gadījumā laiks pievērsties savām attiecībām ar cilvēkiem un censties sabalansēt enerģiju apmaiņas procesus. Ņemt un dot mīlestību nepieciešams vienmērīgi.

Jostasvieta. Muguras lejasdaļa atbild par finanšu jautājumiem, tādēļ, ja neesi apmierināts ar savu materiālo stāvokli, nebrīnies, ka bieži sāp tieši šī ķermeņa daļa. Ārsts Marks V. Tongs brīdina: ja nauda neliek tev mieru ne dienu, ne nakti, tu maz pelni vai daudz tērē, tas var radīt nopietnas veselības problēmas. Pacenties saprātīgi sakārtot savus naudas jautājumus.

Elkoņi. Alans Fogels žurnālā "Psihologija segodņa" apgalvo, ka elkoņi atspoguļo to, cik nežēlīgi tu izturies pret pasauli. Kļūsti labsirdīgāks, izej uz kompromisiem, un šīs vietas vairs nesāpēs.

Rokas. Ar to starpniecību noris visvairāk mijiedarbības ar apkārtējo pasauli. Lorija D'Askenzo apgalvo, ka roku sāpes liecina par nepietiekamu vai pārlieku komunikāciju. Visam jabūt ar mēru.

Gurni. Gurni atbild par virzību uz priekšu, uz nākotni, pārliecināta hiropraktiķe Barbara Klārka. Nebaidies no pārmaiņām, droši skaties uz gaidāmajiem notikumiem, tad sāpes pāries. Esi atvērts visam jaunajam – tā ir psihiskās un fiziskās veselības ķīla.

Ceļgali. Sāpes tajos liecina par pašvērtējuma problēmām. Ja cilvēks nepamatoti pazemina sevi vai paaugstina savu ego, nepatikšanas ar ceļiem garantētas. Netradicionālās Austrumu medicīnas speciāliste Lorensa Mičela iesaka attiekties pret sevi ar humoru un mīlēt savu ego.

Ikri. Šeit koncentrējas aizvainojums un skaudība. Ārste Laura Perija iesaka atteikties no šīm negatīvajām emocijām un dzīvot ar mieru dvēselē, tad nekāds muskuļu saspringums neradīs diskomfortu.

Potītes. Baudas uzvar sāpes. Potītes ir tieši šis gadījums. Potīšu sāpes liecina par to, ka neproti atbrīvoties un baudīt mirkli. Daudzu pašizziņas grāmatu autore Džūlija Duglasa iesaka neliegt sev pelnītas balvas un pēc iespējas vairāk priecāties par dzīvi.

Pēdas. Ja tev sāp pēdas, laiks iemācīties atlaist negatīvu un neieciklēties uz slikto. Kalifornijas psihologs Adaobi Anidžejs uzskata, ka jāciena katru pozitīvo sīkumu, bet nopietnām problēmām jāpievērš mazāk uzmanības, tad tās izšķīdīs.

Kad ciet emocionālas sāpes, ķermenis stipri cieš. Kādēļ darīt sev pāri? Tikai no tevis ir atkarīgs, kā reaģēt uz vieniem vai otriem apstākļiem. Lai dzīve būtu komfortabla, pietiek nekrāt sevī ļaunumu un koncentrēties uz pozitīvo. Pamēģini domāt citādi nekā līdz šim, un tev izdosies! Ķermenis un psihe būs veselāki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!