Foto: Vida Press
Maskavā plānots nojaukt aptuveni astoņus tūkstošus pēckara māju – hruščovku, atsaucoties uz pilsētas mēru Sergeju Sobjaņinu, vēsta portāls "The Moscow Times".

Kā liecina portāla aplēses, tas skars aptuveni 1,6 miljonus maskaviešu. Pilsētnieki par mēra paziņojumu bijuši pārsteigti, jo iepriekš šāda iecere nav nedz sabiedrībā, nedz politiķu vidū izskanējusi.

"Viņi visu ir izlēmuši mums, atkal," medijam norādīja krievu arhitekts Jevgēņijs Ass. Viņš atzīst, ka, lai gan padomju laika būvētās hruščovkas nav mākslas darbs, tās savulaik atrisinājušas mājokļa krīzi un uzlabojušas pilsētnieku dzīves apstākļus.

Tāpat arhitekts vērsa uzmanību, ka to nojaukšana nebūtu iedzīvotāju interesēs, bet gan nekustamo īpašumu attīstītāju interesēs.

Šobrīd nav zināms, kas padomju laika ēku vietā varētu tikt būvēts. Opozicionāre Jeļena Rusakova portālam pauda, ka "Maskavas urbānā revolūcija" nebūs demokrātiska, Krievija neievēros īpašumtiesības kā tas bija pirms Ziemas olimpiskajām spēlēm Sočos.

Politiskā analītiķe Jekaterina Šulmane gan vērsa uzmanību, ka 2018. gadā norisināsies prezidenta un Maskavas mēra vēlēšanas, līdz ar to Sobjaņina izteikumi varētu būt saistīti ar priekšvēlēšanu aģitāciju. Maskavā dzīvo apmēram 10% Krievijas elektorāta.

Hruščovka ir kopējs apzīmējums sērijveida piecstāvu daudzdzīvokļu ēkām no dzelzsbetona paneļiem vai ķieģeļiem, kuru celtniecība lielos apjomos Padomju Savienībā tika uzsākta 50. gadu otrajā pusē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!