Foto: DELFI

Saistībā ar izskanējušo informāciju par vairākiem uzņēmumiem, kas varētu būt krāpušies ar atļaujām elektroenerģijas ražošanai obligātajā iepirkumā (OIK), otrdien Ekonomikas ministrija (EM) vērsusies Valsts policijā ar iesniegumu, lūdzot sākt kriminālprocesu pret AS "Sadales tīkls" un SIA "Rīgas Enerģija" par iespējami notikušu noziedzīgu nodarījumu, portālu "Delfi" informēja EM.

Jau vēstīts, ka TV3 raidījums "Nekā Personīga" atklājis vairākus uzņēmumus, kuri nav laikā pabeiguši projektus, bet licences saglabājuši, AS "Sadales tīkls" testā padodot jaudu no pārvietojama ģeneratora. Ja šie uzņēmumi sāks darbu un izmantos iespēju elektrību tirgot par paaugstināto cenu, patērētājiem tas izmaksās līdz 100 miljoniem eiro OIK maksājumos nākamajos 10 gados.

EM iepriekš pavēstīja, ka ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) uzdevis veikt pārbaudes, izbraucot uz konkrētajām vietām.

EM informē, ka saskaņā ar izsniegto atļauju SIA "Rīgas Enerģija" līdz šā gada 5.oktobrim bija jāuzsāk elektroenerģijas ražošana koģenerācijā. Lai pārliecinātos, ka stacija ir sākusi elektroenerģijas ražošanu koģenerācijā, ir jābūt sistēmas operatora, proti, AS "Sadales tīkls", parakstītam aktam par elektrostacijas atzīšanu kā derīgu paralēlam darbam ar sistēmu un atļaujai par elektrostacijas pieslēgšanu sistēmai AS "Sadales tīkls" uz pārbaudes laiku ne mazāku kā 72 stundas.

Tā kā raidījuma filmēšanas laikā uzņēmuma SIA "Rīgas Enerģija" teritorijā netika konstatēta elektroenerģijas ražošana, EM vērsusies Valsts policijā, lūdzot pārbaudīt iespējamās krāpnieciskās darbības.

Jau ziņots, ka atbildīgie "Sadales tīkla" darbinieki uz laiku ir atstādināti no pienākumu veikšanas, kamēr notiek izmeklēšana. Cik un kuri darbinieki no pienākumu pildīšanas atstādināti uzņēmuma pārstāvji patlaban neatklāja, norādot, ka izmeklēšanas laikā nevar sniegt detalizētāku informāciju.

Savukārt AS "Latvenergo" valde meitasuzņēmuma "Sadales tīkls" valdes priekšsēdētājam Andim Pinkulim pieprasījusi nekavējoties nodrošināt pilnīgu apstākļu noskaidrošanu, izvērtējot "Sadales tīkla" darbinieku atbildību un rīcību, veidojot dokumentāciju un komunicējot ar citām lēmumu pieņemošām organizācijām par ekspluatācijā nododamajām koģenerācijas stacijām un to darbību. Uzdots sākt iekšēju izmeklēšanu par iespējamu rupju darba pienākumu nepildīšanu vai ļaunprātību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!