Latvija nav pilnībā gatava terorisma apkarošanai un viens no galvenajiem uzdevumiem ir dienestu sadarbības attīstīšana, šodien Iekšlietu ministrijas darbinieku sanāksmē atzina Drošības policijas priekšnieka vietnieks Juris Leitietis.
Viņš uzsvēra, ka Latvijā ir veikta terorisma draudu analīze un noskaidrots, kas būtu jādara, lai situāciju mainītu. Latvijas
Drošības policija
jau agrāk ir uzsākusi starptautisko sadarbību starptautiskā terorisma draudu novēršanā, īpaši pēc iestāšanās NATO un Eiropas Savienībā (ES), kad esam līdzvērtīgi partneri un ir pieauguši riska faktori terorisma jomā.

Arī starptautiskie eksperti prognozē pieaugošu starptautiskā terorisma organizāciju attīstību un aktivitāti, norādīja Leitietis, piebilstot, ka vairāku NATO valstu drošības iestāžu analītiskajos pārskatos ir prognozēta iespējama pašlaik aktivitātes neveicošu teroristisku organizāciju darbības atjaunošana, kā arī kreiso un labējo radikālo grupējumu aktivitāšu pieaugums.

Ņemot vērā valstī pastāvošo kompetences sadali, potenciālu, kā arī starptautisko pieredzi un praktisko lietderību, terorisma draudu novēršanas funkcijas Latvijā varētu tikt deleģētas Drošības policijai, kuras struktūrā tiktu iekļauts Pretterorisma darbības koordinācijas centrs.

Pretterorisma darbības koordinācijas centrs ikdienā varētu veikt informācijas saņemšanu no iestādēm, tās apstrādi, novadīšanu līdz izpildītājam, rīcības plāna terorisma apkarošanā pārvaldīšanu, kā arī informācijas saņemšanu no ārvalstu partneriem par šo jomu, draudu signālu saņemšanu un apstrādi un pastāvīgu draudu monitoringu.

Leitietis arī norādīja, ka valstī šobrīd darbojas 11 operatīvās darbības subjekti, no kuriem katrs apkopo operatīvo informāciju, katram no šiem dienestiem ir tāda informācija, kas būtu nepieciešama citiem dienestiem, un ir svarīgi, lai to citas iestādes arī saņemtu. Svarīgi attīstīt sadarbības tehniskos risinājumus, attīstot sasaisti starp dažādām elektroniskajām datu bāzēm.

Viņš uzsvēra, ka jānodala kompetence starp dienestiem, nosakot šo dienestu atbildības jomas. Katrā atbildības jomā jābūt centrālajai institūcijai, piemēram minot, valsts noslēpuma aizsardzības jomā šada iestāde būtu Satversmes aizsardzības birojs, korupcijas apkarošanas jomā - Korpcijas novēršanas un apkarošanas birojs, kontrabandā - Valsts ieņēmumu dienests.

Būtiskākais - informācijai jānonāk pie attiecīgo jomu atbildīgās institūcijas, norādīja Leitietis.

Pretterorisma koordinācijas centrs būtu tā institūcija, kas arī starptautiski sadarbotos terorisma jomā. Latvijas drošības struktūras ir gatavas savu virsnieku deleģēt ES atbildīgajās institūcijās, atzina Drošības policijas priekšnieka vietnieks.

Nepieciešams turpināt pilnveidot vispusīgu un koordinētu sadarbību ar partnerdienestiem un starptautiskajām terorisma apkarošanas struktūrām. Šāda sadarbība ļautu laikus identificēt iespējamos starptautiskā terorisma draudus, reaģēt uz to izmaiņām, kā arī iegūt informāciju par konkrētiem viņu darbības plāniem pret Latviju. Šāda informācija ļautu efektīvāk organizēt preventīvos pretterorisma pasākumus un terorisma apkarošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!