Brīvdienās nolēmām apskatīt kādu Latvijas dabas veidojumu. Izvēlējāmies Mazsalacas novada lepnumu – Skaņokalnu -, kas ir viens no Latvijas populārākajiem ģeoloģiskajiem veidojumiem. Stāvā klints siena paceļas Salacas kreisajā krastā, nepilnus piecus kilometrus no Mazsalacas.

Skaņaiskalns ir visgludākā lielā klints Latvijā, ap 12 metrus augsta, deviņus metrus plata. Kopējais kraujas augstums ir 19 metri. Īstenībā šajā laika periodā šo dabas brīnumu var īpaši labi aplūkot, jo to darīt netraucē lapu koku lapas.

Smilšakmens siena dod unikālu akustisko efektu - neparasti skaidru atbalsi. Skaņākalna atbalss ir vienīgā šāda veida atbalss Latvijā un līdz ar to ir leģendām apvīta un aizsargājama kā svarīgs dabas mantojums. Ar kalnu saistās daudzas teikas un pasakas.

Kalna dabas parkā atrodas Kurbada taka, kurā izvietotas no koka gatavotas figūras, saistībā ar pasaku par Kurbadu. Staigājot pa takām, var aplūkot Eņģeļalu, Velnalu, Neļķu klintis, Velna kanceleju un vēl citus dabas veidojumus, kam vietējie devuši interesantus nosaukumus.

Atrodoties Skaņaiskalna apkārtnē, novērojām, ka šo teritoriju, neskatoties uz vēso laiku, īpaši iecienījuši vietēji iedzīvotāji, kam patīk nodarboties ar sportiskām aktivitātēm. Kāpēc gan ne? Sportojot var arī baudīt burvīgo dabu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!