Foto: PantherMedia/Scanpix
Latvijā joprojām ir četri gadalaiki un katrs nāk ar savām kataklizmām. Ziemā parasti negaidīti uznāk sniegs, pavasaros nevietā un nelaikā piesūcas ērces, rudeņos tikpat pēkšņi sāk lapas birt. Bet visvairāk kreņķu ir vasarā.

Klusa nakts, svēta diena

Lūk, Jēkabpils pusē knišļi atkal govis nokoduši. Sestdienā pa Tērbatas ielu staigājuši krokodili. Rītabuļlu slīkšņās jau esot manītas cēcē mušas. Labi, ka uznāca Latvijas vēsums un salnas visus to tēviņus izkastrēja. Ārkārtas stāvoklis izsludināts Jūrmalā. Tur parādījusies kāda ļoti agresīvu mizgraužu suga, kas Šlesera īpašumā līdz ar zemi nograuzusi trīs jāņogu krūmus, visas priedes, kas traucēja sākt apbūvi. Bet kādu rītu pašam Šleseram, kad šis atstaigājis apraudzīt kā kalst priedes, sākuši grauzt gumijnieku zoles un vienubrīd arī uz viņa paša koku ar tādu apetīti paskatījušies, ka buldozers savā īpašumā labu brīdi neesot manīts. Toties paklīdušas baumas, ka tie paši mizgrauži jau redzēti "Villa Marta" rajonā, asinot zobus ap īpašnieku lepnajiem auto un ēku pamatiem. Mizgraužu armāda ar nepacietību gaidot "Jauno vilni", jo tad gan varēšot savu ēdienkarti padarīt pavisam daudzkrāsainu.

Savukārt, Leščinskis esot pieteicis vizīti pie "Ķemeru raganas", lai noskaidrotu, kādas šausmas vēl viņu gaida. Saeimā netika, partija pašlikvidējās, darba vietu tūkstoši nerodas, viņa telefona sarunas noklausās, nav neviena ceļa, kur portretu uzlikt un tagad vēl šie mizgrauži!

Ne tikai Šlesers, arī visa valsts bija palikusi klusa klusa. Nekur neskatījās TV, nekur nedzirdēja radio. Pa retam tik atskanēja bedrē iebraukuša auto kalpaka atsišanās pret asfaltu. AKA ALA LaiPa SaiPa Ko Vee bija panākušas savu. Autortiesības gavilēja. Ne nots neizgāja ēterā, kamēr honorāra procenti nebija ieripojuši autora makā. Pēc mēneša gan visi būs aizmirsuši mūziķus, dziesmas un to izpildītājus, jo neviens neko sen nebūs dzirdējis un nāks pie secinājuma, ka klusums vai vismaz lakstīgalu treļli un dzegužu kūkas ir ausij daudz tīkamākas. Piedevām samaksu neprasa. Taču, zinot AKA SaiPa galus un ietekmi, tas ir tikai laika jautājums. Procentus maksāsim arī treļliem un traktoru rūkoņai.

Beidzot šajā ziņā bija sarosījušās arī amatpersonas, plēšot matus, jo kā tad izziņos pasaules gala trauksmi. Nu kaut vai Lietuvas iebrukumu! "Radio vajag! Rokas nost!" - kliedza tautas kalpi. Juristi te iebilda, ka pavisam nesen paši vien šo likumu esot sabalsojuši. Līvānieša tiešumā un, sekojot novadnieka Klauža teiktajam, Ādamsons bija naivi atklāts: "Mēs te bieži nesaprotam, par ko balsojam. Kā pasaka, tā arī spiežam pogu. Samaksās, arī blakus esošajai Cvetkovai visu atpogāšu!" Pēc šiem Jāņa vārdiem "Mājas svētībā" iestājās miers un svētība un ienāca Bērziņš.

Bibi, vai tu dzirdēt gribi...

Sabiezējumi, sastrēgumi, korķi, ko Rīgā radīja Gruzijas prezidenta, Polijas Seima spīķeres, Melnkalnes Ārlietu ministra, Vanuatu Satiksmes ministra un Besarābijas Tautas komisāra vizītes vai arī maratons un velomaratons bija kā "sūds pret Putņa vaigu", salīdzinot ar Vispasaules Varavīksni, kas apspīdēja Vērmanīti un dzina izmisumā Padegu. Rīgā satiksme bija nobloķēta uz nedēļu un pat hari Krishna dziedātāji un norbas nekur netika. Praida amatpersonu pienākumi bija strikti sadalīti. Gagarinai vajadzēja uzvilkt karogu Vosa ģitārā a la Vanšu tiltā, klusajai Lezbovičai Analovičai - izravēt burkānu dobi pie Ministru kabineta un nopirkt garus un taisnus gurķus, bet šoreiz tikai ēšanai, Stārlim Kreipam - visos savos ēteros slavēt savējos un nomelnot Jansonu, Diegabiksim nolikt gaišzilu rudzupuķu pušķi pie Rīgas galvenā falla Pārdaugavā.

Jā, jā tieši "Pasaka pa Diegabiksi" tāpat kā "Kaka pavasarī" bija kļuvusi par nedēļas dižpārdokli visās Ķilblokas bodēs. "Pasaka..." tāpēc, ka sākās ar vārdiem "Bibi (sk. google translator no lietuviešu uz latviešu!), vai tu dzirdēt gribi...". Kurš praidists gan to negribētu! Bet "Kaka..." kļuva par homofobu un ļedjajeviešu rokasgrāmatu, jo visi tur cerēja atrast padomu, kā pavasarī vistālāk aizmest kaku. Skaidrs, ka tuvumā piekļūt neļaus drošībnieku ķēdes, bet trāpīt ļoti gribējās.

Visus mozaīkiešus bija ļoti iepriecinājis Ushak off, ierodoties uz svinīgo pirmspraida mielastu, lai pacienātos ar kaviāru un bļinčikiem. Līdz ar to iedzenot strupceļā koalīcijas biedrus šleseriešus, kas jautāja tieši: "Vai tu tiešām esi pi****?" Nils izlikās nedzirdam un klusi uzvilka treniņtērpu un izslīdēja skriet un pa ceļam strostēt padotos par bedrēm ielās, drazu Beberbeķos, troksni Vecrīgā. Neviens gan šos lāstus neņēma galvā. Ameriks Nila par dusmām tik pasmējās un procentos sakasīto naudiņu ielika naftas cisternā un ātri noraka mazdārziņā Voleros. Tur vēl drošāk kā Belīzā.

Tikmēr Krumholcs Latvijas znatoku spēlē uzdeva āķīgu jautājumu, ko viņam bija iesūtījis Jānītis no 4-b - "Kas ir dubultīgs ekscibicionists" (šajā vārdā viņam gan bija vairākas kļūdas! - ekzijebionists). Pieci gudrie nevarēja atbildēt ne katrs atsevišķi, ne galvas kopā salikuši. Atbilde Jānīša versijā izrādījās pavisam vienkārša - "Gejs uz Harley Davidson", jeb "ride&pride".

Pusi Rīgas pirmdienā satrauca lielā smirde Sarkandaugavā. Vieni skatījās uz "Man-Tess", otri - uz "Woodison", trešie uz "Texaco" termināliem, bet šie visi vienā balsī apgalvoja, ka ir nevainīgi kā maza bērna asasa un iemesls varētu būt pavisam cits. Jo, lūk, praida finišs ar sekojošām orģijām bijis tieši kaut kur Sarkandaugavā... Izmeklēšana turpinās. Kamenska arī būšot klāt.

Kamēr Ražuks, svilpojot dungoja "Eži, preži, Paņeveži", viņa tautieši jau bija iebrukuši dziļi Subatē un izvērsa uzbrukumu Neretai. Domstarpības Visaginas, "RailBaltic", "Snoras" bankas, Būtiņģes, Aurēlijas Anužītes dēļ bija sīkums, salīdzinot ar leišu futbolistu 0:5 zaudējumu Latvijai Baltijas kausā. Labi jau vēl, ka šoreiz vainu varēja novelt uz nekam nederīgo ungāru treneri, tomēr no iebrukuma tas neatturēja. Pa ceļam tika demolēti "Top", "Rimi", "ELVI" un "Saules" veikali un visas varškes, "Kalnapilis" un dešrai tika saliktas "Maximā", bet "Laimas", "Aldari" un "Kārumi" aizlādēti uz Getliņiem. Abi mūsu svarīgākie ministri, kam vajadzēja dot nekavējošo pretsparu agresoriem, tobiš Pabriks un Rinkevičs kaimiņvalsts manevrus nogulēja. Bija ļoti aizņemti ar līdzdalību praidā, jo gribēja palikt labā atmiņā Džūdijai no Amerikas.

Ķīļa šausmu naktis

Bezmiega naktis piemeklēja Ķīli. Viņš tā bija pūlējies, lai salabtu ar skolotājiem, lai novērstu streiku, bet tagad draudēja skolnieku, precīzāk - izglītojamo un viņu vecāku dumpis. Un jau pēc pirmā eksāmena. Nepietika ar to, ka uzdevumu secība bija sajaukta, kam var būt pat bībelisks skaidrojums "tie pirmie būs tie pēdējie..." Bet pa vidu bija iemaldījies viens fiziskās sagatavošanas tests un visiem, meitenes ieskaitot, vajadzēja lēkt pāri bukam. Tad vēl viens fizioloģiskifilozofiskivēsturiskignozeoloģisks jautājums - Kā ieņemt un palikt nevainīgai. Tas atkal dzina izmisumā jaunekļus. Bet vistrakāk bija ar glītrakstīšanu, jo puse no skolu beidzējiem vairs neprata pildspalvu rokās turēt, kur nu vēl rakstīt. Planšetdatorus Ķīlis vēl visiem nebija saķīlējis. Tāpēc radās ķīlis starp viņu, absolventiem, vecākiem un vēl Vasiļevski, kurš bija gatavs rokās ņemt šķēpu. Bet cits Vasiļevskis to nedeva. Tomēr izmeklēšanā izrādījās, ka Vasiļevskis ir nevainīgs. Un vēl kādi septiņi hierarhijā pa kāpnītēm uz leju. Līdz nonāca līdz Valņu ielas sētniecei Rozālijai, kas uz rūtiņu burtnīcas lapas bija mēģinājusi sarakstīt TV programmu un uzzīmēt Ķestera atveidoto Feliksu... Tas tad arī bija kļuvis par eksāmenu kodolu, kā pieņemts izteikties ZRP RP Oksfordas dialektā. Tā visa rezultātā 9.klases izlaidums tika pārcelts uz 14.jūliju, bet vidusskolās tas vispār nenotikšot un visi tikšot atstāti uz otru gadu. Tā tiks atrisināts arī skolotāju algu jautājums, jo izglītojamo skaits atkal būs pieaudzis! Savukārt Izglītības ministrijā un tās pakļautības iestādēs tika izsludināts divu mēnešu atvaļinājums un visiem piešķirtas prēmijas. Nekā citādi kā ar pārslodzi, nogurumu un mazām algām šo izskaidrot nevarēja. Vismaz Ķīlis pats.

Ak, jā. Abramovičs nebija paspējis aizbraukt ar vienu kompāniju, kā ieradās jau ar citu. Ar "Deutschland" Znarokam esot atvesta parādīt "Omsk Arena", bet to mazāko kuģeli kā strūdzinieki no Lielupes grīvas atvilkuši "Avangard" hokejisti. Visiem pa priekšu gājis Griša Pujacs, jo labāk par citiem ceļu zinājis. Značoks tik kaut ko parunājis par māti, pasitis padusē savu mīļo kaķīti un aizgājis, pat Romku nesagaidot. Sak, ar "Chelsea" vēl būt parunājis, bet ar lūzeriem nav ko laiku tērēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!