Foto: LETA
Rakstu vairāku savu darbabiedru, "Ķekavas Dominante Park" strādnieku, vārdā. Viņi, saprotamu iemeslu dēļ, grib palikt anonīmi. Tomēr klusēt nespējam, jo tagadējā situācija mūsu darbvietā ir jau pārāk nopietna, tiek apdraudēts pats dārgākais, kas katram mums ir, mūsu veselība un, iespējams, arī dzīvība.

Mums taču pietika ar vienu Latvijas melno dienu. Mēs negribam vēl vienu un, iespējams, pat lielāku traģēdiju.

Kā jau katrs kārtīgs cilvēks, mēs stāvam un krītam par savu darbvietu, jo lielu daļu savas dienas pavadām šajās telpās.Mēs nevaram klusēt, ja nezinām, kas var uzkrist uz mūsu galvām un kādas bīstamās preces var degt un sprāgt. Negribam dzīvi sadegt betona zārkā.Ceram, ka Latvijas 11.septembra traģēdija tiks novērsta.

Pašlaik Ķekavas Dominante Park (SIA Roņu ieleja 2) noliktavu komplekss atrodas maksātnespējas administratoru pārziņā, kas nav spējīgi nodrošināt optimālu infrastruktūru, lai objektā varētu droši strādāt.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) jau vairākkārt ir braucis uz objektu un konstatējis, ka šādos apstākļos strādāt nedrīkst, ja netiek ievērota ugunsdrošība.

Neraugoties uz atkārtotiem brīdinājumiem, maksātnespējas administratore Liene Ābola (strādā Antonijas 7-2, epasts liene@lusispartneri.lv, tātad laikam tieši tur, kur pārējie Latvijā slavenākie maksātnespējas administratori) neko nav mainījusi telpu drošības ziņā. Objekts ir novests līdz tādam stāvoklim, ka VUGD ir izdevis rīkojumu šī gada 11.septembrī objekta darbību apturēt. Tas nozīmē, ka tādas kompānijas kā RIMIun Itella jau ceturtdien (11.septembrī) netiks savu noliktavu telpās un darbinieki varēs stāvēt pie slēgtām durvīm. Bet tas šajā gadījumā būtu labākais risinājums. Drošība ir pirmajā vietā.

Neraugoties uz to, ka pāris gadus mūsu drošība tika apdraudēta (telpās pat bija izcēlies ugunsgrēks), šobrīd mēs neesam pat informēti, vai tiks veiktas kādas tehniskas izmaiņas.
Taču pašlaik izskatās, ka administratore VUGD rīkojumu neievēros (kā visus iepriekšējos brīdinājumus) un objekts turpinās darboties, esot kritiskā tehniskā stāvoklī.

Vēlamies vērst jūsu uzmanību uz to, ka katru dienu noliktavās atrodas līdz pat 700 cilvēki. Ja notiktu sliktākais, tad "Maximas traģēdija" būs bijuši tikai ziediņi. Tas būtu īsts 11.septembris. Mēs nevēlamies 11.septembrī iet uz tām pašām telpām, atceroties "Maximas traģēdiju". Mēs ļoti ceram, ka apsaimniekotājs ņems vērā VUGD brīdinājumus un objekts tiks slēgts, lai ieviestu nepieciešamo drošības infrastruktūru.

Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta komentārs:

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) amatpersonas šī gada 6.jūnijā veica neplānotu pārbaudi Ķekavas pagasta Lielvāržos esošajās noliktavās.

Pēc pārbaudes VUGD sagatavoja brīdinājumu par noliktavu darbības apturēšanu 2015.gada 5.janvārī, ja netiks novērsts konstatētais pārkāpums saistībā ar noliktavu nodrošināšanu ar ārējo ugunsdzēsības ūdensapgādi.

Līdzās tam maksātnespējas procesa administratoram, kas saskaņā ar Maksātnespējas likumu ir šo noliktavu pārvaldnieks, tika nosūtīta arī vēstule par objekta ugunsdrošību raksturojošās dokumentācijas pieprasīšanu, lai varētu izvērtēt pārbaudes laikā konstatēto faktu atbilstību normatīvo aktu prasībām.

Veicot iesniegto dokumentu izvērtējumu, tika konstatēts, ka zemējuma un zibensaizsardzības ierīces noliktavas ēkā netiek uzturētas lietošanas kārtībā, kas rada tiešus ugunsgrēka izcelšanās draudus, kā rezultātā tiek apdraudēta noliktavu ēkās atrodošos cilvēku dzīvība un veselība un ugunsgrēka gadījumā var tikt radīti lieli materiālie zaudējumi un tikt nodarīts ievērojams kaitējums apkārtējai videi. Ņemot vērā to, ka noliktavas ir ar lielu ietilpību, turklāt tajās tiek uzglabāts liels daudzums dažādu ķīmisku vielu un citu materiālu, VUGD šī gada 3.septembrī pieņēma lēmumu par noliktavu ēku darbības apturēšanu no 2014.gada 11.septembra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!