Foto: DELFI Aculiecinieks
Tukumā nule atklāta ilggadēja un aktīva "Delfi aculiecinieka" Leona Stiprā fotoizstāde par somu karavīru gaitām Somijā. Dažādām militārā dienesta aktivitātēm esam sekojuši līdzi arī "Delfi Aculiecinieks" slejās, taču tagad Leona Stiprā veikumu var aplūkot arī "dabā".

"Somijā par jēgeriem sauc karavīrus, kuri devuši zvērestu savai valstij pēc jaunkareivju kursa beigšanas. Somu jēgeru vēsture sākusies Latvijā. Viņi tika apmācīti Pirmā pasaules kara laikā Vācu armijā un cīnījās pret sarkano komunistu karaspēku.

Nākamais Somijas armijas kodols kara beigās Liepājas baznīcā iesvētīja savu pirmo armijas karogu un deva savai valstij uzticības zvērestu.

Fotogrāfijās vairāk redzēsim šodienas jēgerus. Tur būs redzami karavīri savās pirmajās dienās, nesot lielos baltos maisus ar karavīra mantību.

Fotogrāfijās varēsiet aplūkot arī slaveno pieminekli Varvarai Šantin, somu karavīru "Bulciņu māmiņai".

Liela vieta foto izstādē atvēlēta karavīru sportam. Tajā skaitā Kirkko jerven maratona ainām. Viens no uzvaras noteikumiem ir tāds, ka galapunktā ir jāierodas visai komandai. Manā kolekcijā ir fotogrāfijas, kuras nav redzējuši pat daudzi somi. Tās ir jauno instruktoru iesvētīšanas ainas. Parasti tās notiek kazarmās un nav paredzētas svešām acīm. Šīs fotogrāfijas ļauj secināt, ka latviešu un somu karavīru apakšveļa ne ar ko neatšķiras.

Fotogrāfijās redzēsim arī slaveno Rožu "kaujas " dienu svinības.
Fotogrāfijās daudz smaidošu karavīru. Dienests tur ir smags. Vidēji no septiņsimt karavīriem kursu nepabeidz piecpadsmit puiši. Tieši tāpēc smaidošie karavīri man joprojām ir līdz galam neizprasts noslēpums.

Būs fotogrāfijas no Rezerves virsnieku skolas (RUK) kursa svinīgā noslēguma akta. Tur jaunie censoņi svinīgā Jēgeru marša laikā piesprauž sev jauno pakāpi - rezerves virsnieks.
Tikai vienam no gandrīz tūkstoš jēgeriem tiek pasniegts virsnieka goda zobens.

Fotogrāfijas nepretendē uz augstu kvalitāti. Vairāku gadu laikā tās tika vāktas no mirkļa ainiņām, kas netika speciāli gatavotas. Nereti tās veiktas no ļoti liela attāluma.
Rīgā laimējās nofotografēt Somijas armijas virspavēlnieku. Somijas Valsts prezidentu Sauli Nīniste.

Foto izstāde no vairāk nekā deviņdesmit fotogrāfijām izvietotas Tukumā, Brīvības laukumā 10 - Gunta Jēkabsona foto salonā. Aplūkojamas līdz oktobra beigām. Pateicos par atbalstu Guntim Jēkabsonam un Andrim Pimenovam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!