Lūk, ko mums raksta Tukuma iedzīvotāji: "Lūdzu, vērīgi izlasiet un iedziļinieties zemāk minētajā Tukuma Novada Domes Lēmuma projektā par SIA "Tukums Airport" ierosināto jautājumu. Šo Lēmuma projektu paredzēts izskatīt Tukuma Novada Domes sēdē, kas notiks Tukuma Novada Domes telpās, 23.12.2010. pl. 9:00 :


L Ē M U M S
Tukumā

2010.gada 23.decembrī prot.Nr.14, 20.§.

20. Par Tukuma pilsētas Domes 22.02.2007. un 28.08.2008. lēmumu atcelšanu.

No SIA "Tukums Airport", reģ.Nr.50003733321, juridiskā adrese: Lestenes iela 5, Rīga, LV-1002, 24.11.2010. saņemts iesniegums ar lūgumu atbalstīt Tukuma lidlauka izmantošanu visu diennakti bez laika ierobežojumiem un bez ierobežojumiem gaisa kuģu masā.

SIA "Tukums Airport" informē, ka tai ir mērķis attīstīt starptautisko lidostu. Šobrīd lidlaukā ir izvietotas navigācijas un signālgaismas iekārtas, kas atbilst starptautiskajiem standartiem un ir uzsākts lidlauka tehniskais sertifikācijas process, kas ir samērā garš (84 dienas). 2010.gada novembrī LR Civilās aviācijas aģentūras komisija ir apstiprinājusi lidlauka iekārtu un paša lidlauka atbilstību Latvijas Republikas sertifikācijas prasībām un, lai lidlauka sertifikācijas process netiktu apturēts, ir nepieciešams Tukuma novada Domes lēmums par 22.02.2007. pieņemtā lēmuma grozīšanu. 2011.gada vasarā SIA "Tukums Airport" plāno pabeigt starptautiskās komerciālās lidostas izveides procesu un pāriet uz regulārajiem pasažieru pārvadājumiem. Šobrīd lidlaukam uzliktie ierobežojumi var kavēt lidlauka tehnisko iekārtu sertificēšanu, dēļ kā var tikt novilcināts tā attīstības process.

22.02.2007. Tukuma pilsētas Dome pieņēma lēmumu (prot.Nr.3,37.§.), nosakot ierobežojumus gaisa kuģu masai līdz 5700 kg un ierobežojot pacelšanās un nolaišanās laiku pār Tukuma pilsētu - no pkst.08.00 līdz plkst.20.00. Atkārtoti jautājums izskatīts Tukuma pilsētas Domes 28.08.2008. sēdē un pieņemts lēmums (prot.Nr.8, 20.§.) atstāt spēkā iepriekš noteiktos ierobežojumus. SIA "Tukums Airport" plāno izmantot lidlauku gaisa kuģiem ar masu līdz ....kg un maksimālo trokšņa līmeni .....DB.

Pamatojoties uz augstāk minēto:
1. Atcelt Tukuma pilsētas Domes 22.02.2007. pieņemto lēmumu "Par Tukuma lidlauka šķēršļu ierobežojuma virsmu horizontālo robežu kartes saskaņojumu" (prot. Nr.3, 37.§.) un Tukuma pilsētas Domes 28.08.2008. pieņemto lēmumu "Par lidojumu aizliegšanu pār Tukuma pilsētu" (prot. Nr.8, 29.§.).
2. Atbalstīt SIA "Tukums Airport" ieceri izveidot Smārdes pagastā starptautisku lidostu un noteikt, ka SIA "Tukums Airport" ir atbildīgs par trokšņa līmeņa un drošības noteikumu ievērošanu atbilstoši spēkā esošiem normatīviem aktiem.
3. Uzdot Tukuma novada Domes Attīstības un Arhitektūras nodaļām ievērtēt Tukuma lidlauka attīstības perspektīvas Tukuma novada attīstības programmā un teritorijas plānojumā.

Nav minēts, kas lēmuma projektu sagatavojis.

Lūk, tā, ja Lēmuma projekts tiek pieņemts šādā redakcijā , tad Tukuma iedzīvotāju nākotne būs saistīta nevis ar biznesa attīstību pilsētā un daudzajiem tūristiem, kuri it kā šeit uzturēsies, bet gan ar ļoti nopietnām ikdienas problēmām! Ja arī šeit atlidos lētās pasažieru lidmašīnas, tad reti kurš atbrauks uz Tukumu meklēt tūrisma objektus, bet gan taisnā ceļā dosies uz Rīgu. Tas ir mīts, ka sakarā ar pasažieru lidostas attīstīšanu tukumniekiem būs vairāk darba vietas, šajā ekonomiskās krīzes situācijā tie ir vienkārši plaši pielietoti politiķu populistiski vārdi.

Pasaules lidostu prakse ir tāda, ka pasažieru lidmašīnas lido pārsvarā no agra rīta līdz vēlam vakaram, bet ne naktīs ( izņemot varbūt starpkontinentālos reisus). Lēmuma projektā ir minēts, ka lidojumi jāatļauj arī naktīs, bet vai ziniet kāpēc? Kas pasaules lidostās pārsvarā lido naktīs? Un atbilde ir – LIELĀS KRAVAS LIDMAŠĪNAS!

Nekur nav teikts, ka tādas šeit nedrīkstēs lidot. Pēc šāda Lēmuma pieņemšanas kādu dienu izrādīsies, ka tagadējie īpašnieki būs pārdevuši savu SIA, ka jaunajiem īpašniekiem, kas neko nebūs solījuši tukumniekiem, būs citi plāni un pietrūks naudas pasažieru lidostas attīstībai, jo jāceļ pasažieru termināli un daudzi citi infrastruktūrai nepieciešamie objekti, vēl jo vairāk "Air Baltic" vai Rīgas lidosta uz to laiku arī jau būs sākuši celt jaunus pasažieru terminālus un ne jau priekš 500 cilvēkiem. Patiesībā tālāk viss ir skaidrs, jo kravu lidmašīnu lidostai pietiek ar to, kā ir tagad un vairāk neko nevajag!

Viss ir – blakus Smārdes industriālais parks ar lielām noliktavu platībām (tikai nedomājiet, ka daudzi Tukuma uzņēmēji tur varēs strādāt, lielās transporta kompānijas viņus vienkārši izkonkurēs), stratēģiski labs ģeogrāfiskais stāvoklis, tas viss ir! Var padomāt, ka tas taču ļoti labi, bizness attīstīsies utt. Jā, iespējams, attīstīsies, un nav svarīgi vai tur būs pasažieru vai kravu pārvadāšanas lidosta, bet tas neuzlabos Tukuma Novada ekonomisko stāvokli, vai tad Tukuma Novads kaut ko iegūst no Ventspils tranzīta biznesa? Nē, jo tas ir cits novads ar saviem nodokļu maksātājiem, saviem nodomiem un biznesa plāniem. Kas būs ieguvēji, vai tad ne Engures novads, kura teritorijā atrodas lidlauks, vai tad ne tuvējo ārvalstu investori, kuru nodomus mēs pat īsti nezinām, vai tad ne kāds, kas šo lietu tik aktīvi bīda , iespējams nelikumīgi? Bet kas būs cietēji? Protams, tie būs Tukuma pilsētas iedzīvotāji, jo šī lidlauka specifika ir tāda, ka paceļoties vai nolaižoties lidmašīnām jālido tieši virs pilsētas! Tikai pēc tam mēs sajutīsim to, ko sauc par elli, ne atpūsties pēc darba, ne bērnus nomierināt, ne izgulēties un kur nu vēl iespējamās slimības un bīstamības sajūtas! Vai to visu var atsvērt nauda?

Izanalizējot situāciju un velkot paralēlas, šķiet, ka šo lietu pārstāv viens otrs cilvēks no Domes, kuriem ir liela interese Smārdes industriālā parka noliktavu noslogošanā, ļoti liela interese panākt to bez trokšņa klusajā Ziemassvētku laikā, lai negodīgi nopelnītu, lai pēc tam nākotnē skaļa, nedroša un problēmu pilna būtu Tukuma iedzīvotāju dzīve. Ja tiešām izrādīsies, ka mūsu pieņēmumi būs patiesi, tad tādi cilvēki būtu jāsauc pie atbildības un tiem jāliedz strādāt atbildīgās valsts vai pašvaldības institūcijās, un tādā gadījumā tā būs vārda vistiešākajā nozīmē –KORUPCIJA!

Iespējams, ka viss augstāk minētais nav taisnība, iespējams, ka investoriem ir patiesi godīgi nodomi, iespējams, ka patiešām šī būs tikai pasažieru lidosta, iespējams, ka nav neviena korumpēta ierēdņa, iespējams... Taču uzlieciet roku uz sirds un pajautājiet sev: "Vai es tam ticu?".

Cienījamie tukumnieki, mēs nedrīkstam pieļaut atbalstīt šo LĒMUMA PROJEKTU! Cienījamie tukumnieku pārstāvji - deputāti, lūdzam Jūs kārtīgi izanalizēt šī vēsturiskā mantojuma iepriekšējo ietekmi uz tukumniekiem, izvērtēt šī nopietnā lēmuma tālākās sekas, domājiet paši, neejiet dažu cilvēku pavadā, neatbalstiet šo lēmuma projektu, tas nav vienkāršs lēmums, tas ir daudzu cilvēku liktenis!

Mums nav tiesību to pieļaut mūsu bērnu, mazbērnu un arī tagadējo iedzīvotāju vārdā, un galu galā arī Tukuma pilsētas vārdā nē! Un ja patiešām šāds lēmums tiks pieņemts, tad mums ir un būs tiesības uzzināt katra "PAR" balsojošā deputāta personīgos argumentus šādam lēmumam, un mēs tos noteikti pieprasīsim un ļoti pamatīgi izvērtēsim!

Mostieties, cīnieties, nepalieciet malā, aicinām neatbalstīt ārzemju investoru ierosinājumu pilnā apmērā iegūt šādu Latvijai tik svarīgu stratēģiskas nozīmes objektu, gūt peļņu uz citu cilvēku ikdienas nelaimju rēķina un pārvērst Tukumu pilsētu par lidostas skrejceļa pagarinājumu ar visām no tā izrietošām un, nedod Dievs, traģiskām sekām.

Aicinām visus tukumniekus, kuri negrib to pieļaut, izteikt savu nostāju, rakstot katrs savu e-pasta protesta vēstuli uz e-pastu: mes.no.tukuma@gmail.com un ja vēlaties arī uz Tukuma Novada Domei uz e-pastu: dome@tukums.lv, Jūsu protesti noderēs gan tagad, gan arī turpmākajai cīņai!

Mēs no Tukuma"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!