Foto: DELFI Aculiecinieks

"15. martā Somijas pilsētā Hamina. Sv. Marijas baznīcā notika somu operas dziedātājas Ilonas Jokinensas (Ilona Jokinen) un ērģelnieka Toni Pusinen labdarības koncerts," raksta "Delfi" lasītājs Leons Stiprais.

"Ieeja brīva. Tomēr tie, kas vēlas ziedot, nopērk koncerta programmu. Parasti programmas cena svārstās no 5 līdz 15 eiro. Redzu tās rokās praktiski visiem klausītājiem. Baznīca nav pārpildīta. Jaunatni var saskaitīt uz vienas rokas pirkstiem. Tas ir liels zaudējums ne tikai Somijas sabiedrībai.

Piemēram, es esmu ārkārtīgi pateicīgs Rīgas Operas un baleta teātrim, kas savulaik
atļāva apmeklēt bezmaksas koncertus bērniem no Rīgas 2. bērnu nama. Tika iesēta sēkla, kas krietni vēlāk pārauga sapratnē un mīlestība pret klasisko mūziku.

Tā ir pasaule, kas spēj iedarboties uz apziņu ar narkotikas spēku, neatstājot uz organismu graujošas sekas. Otrādi, tā pilnveido cilvēku jūtu pasauli, ko aprakstīt pat neņemos. Klasiskā mūzika audzē personības, padziļina mīlestības saldmi. Rada uzticību visam kam pieskaras šādi cilvēki.

Viens no iemesliem kāpēc es eju uz baznīcas telpās organizētiem koncertiem ir akustika. Šajā piecsimt gadus vecajā lūgšanas namā tā ir perfekta.

Pirmais iespaids par Ilonas Jokinen balsi ir patīkams. Vēlāk saprotu, ka šai balsij baznīcas telpa ir par mazu. Sevišķi augstie toņi. Vai arī ir jāiemācās, lai augšējie toņi "nesistu" pa ausīm.

Ērģelnieka Toni Pussinen sniegumu var novērtēt solo priekšnesumā, kad tiek atskaņots man nepazīstamā Armas Maasalo darbs.

Kopiespaids labs. Tomēr sīkumos prasās pēc vienlaiduma. Kaut kas ķeras. Šos sīkumus kompensē mūzikas spēcīgie nobeiguma akordi, kas burtiski piespiež tevi pie zemes. Neticas, ka tik trausls cilvēks var klausītājiem ko tādu pavēstīt.

Dziedātājas Ilonas Jokinenas talants izvēršas, dziedot Dž.Verdī āriju "Ave Marija" no Otello. Aizskar plūstošā samtaini melodiskā balss.

Koncerta nobeigumā skan Cēzara Franka plaši pazīstamā "Panis angelicus".

Šo melodiju dzied divbalsīgie zēnu kori, slaveni kastrāti un praktiski visi pasaulslavenie dziedoņi. Lučiano Pavaroti, Plasido Domingo, Marija Kallasa.

Arī samtainā tenora balss īpašnieks Friar Alessandro. Protams, Monserata Kabalje un aklais Andrea Bočelli.

Skanot mūzikai, saules gaismā man pavīd paša maestro ēna. Saprotu, ka katrs cilvēks var atstāt šajā pasaulē savu nemirstības un slavas ēnu. Lielāku vai mazāku. Šis muzikālais darbs ir viens no tiem."

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet nereģistrētajiem autoriem reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!