Foto: Delfi acu
Zviedrijas mazpilsētā Hēbijā otro roku veikalā "atrasta" padomju gados tik populārā un ekskluzīvā lelle Aina. Zviedrijā dzīvojošā latviete Ieva lelli nopirka par 50 kronām jeb četriem eiro.

Latgales reģiona – Augšzemes novada tautastērpā ģērbtā lelle Aina, tāpat kā viņas māsa "Baiba", padomju gados bija ārkārtīgi iekārota un dārga rotaļlieta.

Kā portālā "Delfi" publicētajā rakstā min mākslas zinātniece Irēna Bužinska, aizvadītā gadsimta 80. gados no plastmasas darinātās tautumeitas ir sava laika simbols, ikona.

"Lelle tautastērpā vienlaikus demonstrēja nacionālo piederību un apliecināja nesatricināmo padomju tautu draudzību, taču īstenībā tā bija svešķermenis. [..] Zemapziņas kodu, slēptāko, iekšējo enerģiju līmenī lelle kā īstena ikona pat ar visu savu unificēto tautastērpu, padomju dizainu un vienīgi smaidu izraisošo kvalitātes zīmi bijusi kā tāda iekonservēta, neiznīdējamā latviskā identitāte - "nabassaite" ar mūsu kultūras senāko mantojumu, ar kura saglabāšanu arī šodien tik izmisīgi un ne vienmēr sekmīgi nodarbojamies," rakstīja Bužinska.

Jāpiezīmē, ka lelle Aina tikusi izlikta pārdošanā arī dažās tirgošanās vietās internetā, piemēram, "ebay.com".

Foto: DELFI Aculiecinieks

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!