Foto: DELFI Aculiecinieks

Lasītājs Egons trešdienas rītā pamanījis, ka Jorģa Zemitāna tilta kāpņu margas ir pazudušas, bet to vietā uzslieta barjera. Lai gan Vanšu tilta piemērs mudinājis Egonu domāt, ka laika zobs ķēris arī Zemitāna tiltu, Rīgas domes Satiksmes departamentā mierina – būvnieki vien demontējuši bīstamās konstrukcijas.

"Pēc Vanšu tilta sācis brukt arī Zemitāna tilts. Proti, gājēju trepēm nobrukušas margas ar visu betonu. Strādnieki šorīt steiguši visu savest kārtībā un uzlikuši jaunas pagaidu margas," trešdienas rītā redzēto portālam "Delfi" stāsta Egons.

Satiksmes departaments gan skaidro, ka nobrucis nekas nav – pēc SIA "Inženierbūve" inspekcijas slēdziena saņemšanas departaments uzstādījis kāpņu margu nožogojumus, kā arī demontējis sliktā stāvoklī esošās konstrukcijas.

Savukārt pilnsabiedrībai "Daugavas labā krasta uzturētājs" uzdots izvērtēt Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) slēdzienu, kurā konstatēts, ka Jorģa Zemitāna tiltam ir dažādi nesošo konstrukciju bojājumi, piemēram, konstrukcijām vairāku gadu garumā izveidojies izsalums. Pilnsabiedrībai būs jāgādā par biroja konstatēto defektu novēršanu, bet gadījumos, kad defektus nav iespējams novērst bez būvprojekta izstrādāšanas, jārod cits veids kā nodrošināt tilta ekspluatācijas drošību.

Satiksmes departaments ir apņēmies šogad izsludināt iepirkumu par Jorģa Zemitāna tilta pārbūves būvprojekta izstrādāšanu. Būvprojekta izstrādātāja pirmais uzdevums būs veikt tilta inspekciju.

Vēstīts, ka 5. marta pēcpusdienā no Vanšu tilta kāpnēm atdalījās un nokrita kāpņu margu sānu nosedzošais dzelzsbetona bloks. Rīga domes Satiksmes departamenta ieskatā mezgls bija sarūsējis, bet straujas gaisa temperatūras izmaiņu dēļ zaudēja noturību un lielā svara dēļ atdalījās no kāpņu konstrukcijas. BVKB šo versiju apšauba. Biroja direktore Svetlana Mjakuškina portālam "Delfi" pauda, ka temperatūras svārstības ir katru gadu, bet nobrukšanas iemesls ir sliktais tilta kāpņu tehniskais stāvoklis.

Arī pašvaldības pieaicinātie eksperti no SIA "Inženierbūve" secinājuši, ka Vanšu tilta margu konstrukcijas ir sarūsējušas, kas veicinājis to deformēšanos un nobrukšanu. Tās remontēt nav lietderīgi – margas ir jādemontē. Savukārt kāpņu nestspēja ir pietiekama.

Rīgas domes atbildīgā komiteja ir akceptējusi Satiksmes departamenta ierosinājumu Vanšu tilta kāpnes pārbūvēt par aptuveni 100 tūkstošiem eiro. Šis lēmums vēl jāapstiprina domes sēdē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!