Foto: stock.xchng
Tas nevienam nav noslēpums, ka katru dienu Lielbritānijā ieceļo desmitiem latviešu, lai atrastu sev labākus dzīves apstākļus. Pēc Iekšlietu ministrijas reģistrētajiem datiem, secinu, ka Latvijas ekonomika neuzlabojas un cilvēkiem nav citu iespēju, kā meklēt iztiku ārpus Latvijas robežām. Lai gan šobrīd Latvijas statistika rāda, ka situācija ir nedaudz mainījusies uz labo pusi, tomēr Latvijā dzīvojošie to neizjūt.

Daudzi uzskata, ka Lielbritānija ir Laimes zeme. Tomēr mazāk vai vairāk ierodoties šajā valstī sākums visiem ir vienāds. Ja neproti komunicēt angļu valodā, tad grūti iekļūt Lielbritānijas darba tirgus apritē. Nezinot valodu - par rūpnīcu un lauku darbiem tālāk netiksi. Bet ir gadījumi – labie piemēri, kad tieši no šejienes daudzi tautieši sāk savu attīstību, strādā un lieliem soļiem kāpj augšā pa savām karjeras kāpnēm - izejam lielākos ūdeņos. Darbs rūpnīcā tiek nomainīts pret darbu ofisā, no oficianta kļūstot par restorāna administratoru, menedžeri vai nodaļas vadītāju, kā arī no šofera par pakalpojumu pārdošanas aģentu. Piemēri ir visdažādākie.

Dzīvojot šeit esmu sapratusi, ka latvieši ir cīnītāji un gudra tauta. Liela daļa latviešu ir apņēmīgi, izdarīgi, ambiciozi un rod iespēju sevi pilnveidot Lielbritānijas darba tirgū. Ar labu darbu un, protams, lietu sakritībām vienmēr ir iespēja veidot savu karjeru arī Anglijā.

Motivētiem latviešiem ir lieliskas darba iespējas, taču jāņem vērā, ka Anglijā uz katru darba vietu ir milzīga konkurence no citiem Eiropas valstu darba meklētajiem.

Lai ko daudzi teiktu Latvijā, ka mums aizbraucējiem nerūp Latvijas nākotne, esmu pretējās domās, jo, manuprāt, šeit atbraukušie latvieši ir ieradušies, lai nopelnītu iztikas līdzekļus savai ģimenei un maksātu par kredītsaistībām Latvijā (jo lielākā daļa peļņa tiek sūtīta mājiniekiem Latvijā). Cilvēki atbrauc šeit, jo nespēj tikt galā ar savām finansiālajām saistībām un tā ir vienīgā iespēja, kā nenokļūt credit reform melnajos sarakstos, vai tiesā par nenomaksātiem rēķiniem.

Kopumā jāsaprot, ka krīze ir visā pasaulē ne tikai Latvijā, bet arī Lielbritānijā, jo ir samazinājušās darba vietas, īpašumu tirgus cenas ir kritušās.

Pati pirms 10 saeimas vēlēšanām nedaudz vairāk sekoju līdzi notikumiem Latvijā, visi šie solījumi un brīnumi ir prātam neatverami. Katru reizi visi sola vienu un to pašu un kaut kā ātri viss solītais aizmirstas, kad vēlēšanas ir garām.

Latvijai vajadzētu izmantot iespējas - piedāvāt preces un pakalpojumus Eiropas un pasaules tirgū. Manuprāt, Latvijas uzņēmējiem vajadzētu veidot kontaktus ar pasaulē dzīvojošajiem latviešiem, jo mēs visi kopā, pamazām būvētu stabilāku Latviju. Strādājot ar jauno informatīvo izdevumu „Anglo Baltic News” Apvienotajā Karalistē, man ir nācies satikties ar dažādiem latviešiem, un redzu, ka tautieši sadarbojas un ar ABN starpniecību uzņēmējiem tiek dota iespēja meklēt kontaktus, sadarbības partnerus Anglijā.

Esmu nolēmusi iesaistīt latviešu sievietes uzņēmējdarbībā ne tikai Anglijā, bet visā pasaulē, lai veicinātu mūsu Latvijas labklājību un attīstību! Patreiz projekts ir sākuma stadijā, viss ir procesā (sīkāka informācija tiks sniegta, kad konkrēti viss būs zināms).

Vēl viens jaunums ir tas, ka šobrīd notiek akreditācija Latvijas Britu komercpalātai, kura vēlas sniegt atbalstu Latvijas uzņēmējiem - iekļūšanu pasaules tirgū. Nāciet, meklējiet, jautājiet. Lieciet bailes pie malas un mēģiniet! Daudziem no mums ir vieglāk otru nosodīt, nevis pašam iet un darīt.

Citi varbūt pasmaidīs, bet es uzskatu, ka latvieši bija, ir un būs uzņēmīgi un sekmīgi pasaules ekonomikā. Piemēram: 1938. gadā, angļi priecājās par Laimas šokolādes ienākšanu Anglijas tirgū un pareģoja tai milzīgus panākumus ! Tagad ir izcila iespēja latviešiem atgriezties pasaulē ar savu darba prasmi, savu godaprātu un izgudrotāju dotībām. Mēs nedrīkstam nogulēt šo iespēju! Kopā, mēs latvieši, esam milzīgs potenciāls. Būsim tik sekmīgi cik paši strādāsim un attīstīsim savas prasmes un iespējas.

Dace Gaile
Anglo Baltic News ABN Ltd
Direktore

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!