Militārās mūzikas festivāls Haminā - Haminas tattoo - spilgtākie mirkļi notiek vēturiskajā bastionā, ko skatījušu daudzi karaļi, imperatori un slaveni karavadoņi. Kaut vai Krievijas impērijas feldmaršals Aleksandrs Suvorovs.

Dienas, kā arī vakara koncertus apmeklēja aizsardzības, iekšlietu un citi ministri. Tie tika sveikti, publikai kājās stāvot. Viņi ieradās uz koncertu speciālā atvērtā karietē zirgu policijas ekskorta pavadībā. Katru reizi viņus sveica Haminas pilsētas mērs Hannu Muhonens (Hannu Muhonen).

Pēdējā laikā militāro orķestru uzstāšanās un defilē programmā tiek ieausti arī estrādes uzstāšanās elementi. Brīžiem skatītājs nesaprot, uz ko skatīties. Uz lēkājošiem solistiem vai lepni defilējošiem karavīriem.

Tāpēc Norvēģijas lielā defilē grupa, izpildot klasiskos kustību elementus, pārsteidza somu izlutināto publiku. Norvēģijā armijā katru gadu iesauc apmēram 8 000 obligātā militārā dienesta karavīrus. No 2015.gada Norvēģijas armijā iesauks arī sievietes.

Manu uzmanību piesaistīja militārais maršs, kura laika kājās cēlās visa publika. Miera stāju ieņēma arī visi karaviri. Pat karavīri, kas nodrošināja koncerta tehnisko daļu.

Šo maršu vienlaikus atskaņoja visi vienpadsmit militārie orķestri. Melodija skanēja lielgabalu un šauteņu dārdu pavadībā.

Vairākas dienas mēģināju noskaidrot šā marša nosaukumu un nozīmi. Noslēpuma plīvuru no varenā marša noņēma bijušais Somijas OMD kaprālis. Izrādās, tas ir somu Jēgeru maršs. Muzikas autors Jans Sibēliuss.

To parasti izpilda pirmo, kad prezidents savā pilī sveic Mannerheima krusta (ordeņa) kavalierus.

Interesanti bija uzzināt, ka vārdi sarakstīti Latvijā. Tālajā 1917. gadā konkursā par jēgeru maršu uzvarēja somu leitnants Heikki Nurmio. Nevar izslēgt, ka jēgeru virsnieks staigāja arī pa Tukuma ielām. Jo tur viņi brauca atvaļinājumā un uz atveseļošanās laiku.

Liepājas baznīcā tika iesvētīts pirmais Somijas regularās armijas karogs un dots svinīgais uzticības zvērests Somijas valdībai.

Arī šodien, dodot karavīra zvērestu jauniesaucamais kļūst par jēgeru. Tieši viņiem par godu kājās ceļas visi klātesošie. Arī ģenerāļi un prezidenti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!