Foto: DELFI Aculiecinieks
Liekas, ka mūsu sabiedrība tik ļoti ir pieradusi izmantot ērtos pamperus, ka dzīve bez šiem mūsdienīgajiem bērnu autiņiem nav iedomājama. Protams, runa ir par jaunajiem vecākiem, kuriem šis izgatavojums pamatīgi atvieglo un vienkāršo dzīvi.

Vecākā paaudze noteikti atceras autiņus pirms 30 gadiem. Tajā laikā padomju rūpniecība tādu produktu vienkārši neražoja. Vecākiem to vajadzēja konstruēt pašiem, ka vien viņi mācēja. Parasti materiāls bija marle, kurā ievietoja vati. Vati parasti vecāki izmeta, bet marli – mazgāja.

Nesen starp bēniņos pamestajām lietām atradu retu ‘uzlaboto’ bērnu autiņbiksīšu eksemplāru, kas rūpnieciski izgatavots 1980. gadā. Šis autiņš izgatavots Čehoslovākijas Sociālistiskajā republikā. Sastāv tie no ūdensnecaurlaidīga auduma un tāda kā sietiņa no iekšpuses. Zem šī sietiņa vecāki var ievietot materiālu, kas absorbētu mitrumu. Parasti tā bija marle vai kokvilna. Konstrukcija ar pogām nostiprinās ap bērna jostasvietu.

Produktu nevar nosaukt par ideālu, bet nenoliedzami tas bija pamatīgs solis uz priekšu, salīdzinot ar pašdarinātajiem kokvilnas marles un vates autiņiem. Ne viena vien vecāku stunda bija ietaupīta, izmantojot šādus autiņus. Tomēr uzlabotos autiņus iegādāties savā īpašumā bija pagrūti – šīs autiņbiksītes tika klasificētas kā deficīta prece.

Bēniņos starp autiņiem atradu arī citas antīkas lietas no PSRS laikiem, piemēram, bērnu grabuļus, zeķbikses, kas ražotas Rīgas fabrikā ”Aurora” un bērnu kreklu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!