''Otrdien Somijā bija vērojama krāšņa dabas parādība - Saules halo. Tulkojumā no citām valodām saucās arī "Saules suņi". Viduslaikos, kad daļējais saules halo radīja debesīs zobenu vai krustu, tas tautā izsauca šausmas un paniku,'' no Somijas raksta Leons Stiprais.

''Fotografējot jābūt uzmanīgam, jo lielais saules starojums var sabojāt foto aparāta jūtīgo sensoru. Tāpēc es aizsedzu sauli ar cimdotu roku.

Saules halo somiem ir diezgan ierasta parādība.

Ir citas dabas norises, kas somus satrauc vairāk, piemēram, Somijā pirmo vasaru tika manīti stārķi.

Vienu stārķi, kas bija novārdzis un nevarēja aizlidot uz dienvidiem, viss ciemats baroja ar zivīm un gaļu. Dienā stārķis apēda ap 3 kilogramiem šīs barības. Mājas saimnieki mēģināja viņu ievilināt šķūnī, lai paglābtu no nosalšanas. Tomēr, spēkus atguvušais stārķis, gāja bojā sapinoties elektrolīnijas vados.

Somu cilvēki tagad koncentrē uzmanību uz cita putna likteni. Somijā manīts vēl viens nebijis putns - baltais gārnis. Šie putni ir vēl tramīgāki par stārķiem. Ornitologi prognozē, ka arī viņš neizdzīvos.

Fotogrāfijās redzamie putni ir fotografēti Latvijā, Tukuma pilsētas apkārtnē. Baltais gārnis jau skaitās pierasts putns Latvijas cilvēkiem,'' rezumē Leons Stiprais.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!