Foto: DELFI Aculiecinieks
"Redzot pirmās fotogrāfijas es pat mazliet apmulsu. Apkampušies karavīri, smaidi. Tikai skatoties tālāk sapratu, ka tās nav "mīlas dejas", kā varētu teikt, aplūkojot zemāk ievietotās fotogrāfijas," raksta Leons Stiprais.

"Runa iet par aizstāvēšanās kara bīstamākajiem ieročiem. No tiem baidās visu valstu armiju tanki. "Carl Gustav" granātmetējs ir analogs plaši pazīstamajām krievu "RGP" - rokas vai reaktīvais prettanku granātmetējs. Kā piemērs, no vēsturiskajām filmām, tas būtu krietni modernizētās vāciešu faustpatronas, tikai spēcīgākas.

Karavīri strādāja pāros. Kāpēc pa diviem? To nosaka ieroča svars un rīcības nepieciešamais ātrums. Tas domāts arī apmācību laikā drošības apsvērumu dēļ. "Carl Gustav" ir zviedru ierocis, kas mūsu armijas pastāvēšanas sākumā tika dāvināts bez maksas.

Protams, daudz efektīvāki ir jaunās paaudzes ieroči, piemērām Izraēlas "Spike", kas darbojas pēc principa - izšauj un aizmirsti. Amerikāņu armija piedāvā "Javelin" prettanku ieroci, kuru iespējams vadīt. Daudz šādu ieroču ir Somijas armijā.

Jaunāko tipa ieročus sāk apgūt arī Latvijas armija. Jāsaka, ka viņi ir ļoti dārgi. Domāju, ka radusies politiskā situācija Ukrainā liks šos ieroču pielietošanas apmācību veikt steidzamības kārtā arī visās Zemessardzes vienībās. Lētuma un efektivitātes dēļ tie pagaidām būs, pēc manām domām, "Carl Gustav".

Runājot tālāk par fotogrāfijām, varu teikt, ka praktisko nodarbību laikā smaidi no karavīru sejām nozuda. Uguns vairogs, kas rodas aizmugurē un ieroču baigais spēks pārbauda karavīru visu fizisko un psihisko spēku. Biju liecinieks, kad kādai no preses pārstāvjiem, mācību laikā no šādiem sprādzieniem sākās histēriska raudāšanas lēkme.

Skatoties uz goda sardzes karavīriem pie Brīvības pieminekļa, ziniet - viņi māk šaut un karot ar daudzu tipa ieročiem. Novēlu spēku un izturību mūsu karavīriem".

Sūtiet savas reportāžas un saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet nereģistrētajiem autoriem reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!