Foto: AFP/Scanpix
Novāka Džokoviča fantastiskais sniegums tenisa kortos, Sebastjana Fetela traukšanās F-1 sacīkstēs, Sebastjana Lēba kārtējais triumfs, "neuzvaramā" Useina Bolta traģēdija, futbolistu streikošana, fanu nekārtības un daudz kas cits šogad bija nozīmīgākie mirkļi pasaules sportā.

Nenotiekot olimpiskajām spēlēm un Pasaules kausam vai Eiropas čempionātam futbolā, publicitātes ziņā lielāko auditoriju savāca pasaules vieglatlētikas čempionāts un Pasaules kauss regbijā.

Pasaules sporta notikums, diemžēl, bija ar negatīvu noti – tā ir Jaroslavļas "Lokomotiv" traģēdija. Sports šogad zaudēja daudzas personības, bet "sporta melnajam gadam" veltīts atsevišķs gada apskats.

Ar spēcīgu ažiotāžu ārpus laukuma pasaules slavu ieguva Kontinentālās hokeja līgas (KHL) klubs Čehovas "Vitjazj", kuras "varoņdarbiem" cītīgi līdzi sekoja ne tikai Krievijas un Eiropas masu mediji, bet arī Ziemeļamerikas hokeja līdzjutēji.

Pagājušo sezonu pabeiguši daudz maz mierīgi, "Vitjazj" savu mundieri ar uzviju spodrināja jaunajā sezonā gada otrajā pusē. Viens no bijušajiem "Vitjazj" kaušļiem Dārsijs Vero kādā intervijā atklāja, ka komandas vadība speciāli prasīju kautiņus, un to Čehovas klubs skaisti pierādīja, vasarā piesaistot vairākus kaušļus.

"Vitjazj" jau sezonas sākumā izcēlās ar kautiņu, tad apdraudēta bija spēle pret izsenajiem Čehovas naidniekiem Omskas "Avangard", tomēr šoreiz cīņa noritēja negaidīti mierīgi. Nākamo žulti "Vitjazj" izgāza pār Rīgas "Dinamo", nopelnot 102 soda minūtes un diskvalifikācijas. Lai gan KHL vadība norādīja, vai komandai ir lietderīgi savās rindās turēt kaušļus, "Vitjazj" no saviem principiem neatkāpās.

Spēlējot bez saviem "sliktajiem puišiem", "Vitjazj" guva uzvaras, taču tiklīdz ierindā atkal bija visi kaušļi, Čehovas komanda turpināja mīt savu taciņu. Vienā mačā tuvcīņā satikās bijušais "Vitjazj" kauslis Vero un "Vitjazj" šīs sezonas kauslis Džeremijs Jablonskis, bet Minskā savu nesavaldību parādīja arī Čehovas treneris Andrejs Nazarovs, cenšoties līdzjutējiem iesist ar nūju. Par šīm nekārtībām "Vitjazj" dabūja kārtējos sodus, bet ciest nācās arī Latvijas tiesnešiem, kuri apkalpoja maču.

Taču ar to Čehovas klubs nerimās. Internetā uzradās viedo, kur "Vitjazj" kaušļi vasarā Krievijā izvicina dūres ar kādiem kāziniekiem, un uzreiz nākamajā spēlē "Vitjazj" izkāvās arī ledus laukumā. Neatpalikt no lielās komandas centās "Vitjazj" jaunieši, kuri arī sarīkoja kautiņu, bet tad sekoja nākamā "Vitjazj" "kauja" – ciest nācās Čeļabinskas "Traktor". Šoreiz KHL solīja būt bargāka un tika pieprasīts pat izslēgt komandu no līgas, tomēr KHL tik radikālu soli nespēra, līdz sezonas beigām diskvalificējot tikai Jablonski.

Tomēr arī tas neatturēja Čehovas klubu, kurš turpināja savu nesportisko stilu. Par pagaidām "pēdējo upuri" atkal kļuva Rīgas "Dinamo", ar kuru "Vitjazj" sameklēja kašķi spēlē "Arēnā Rīga" pēdējās minūtēs.


Pasaules hokeja čempionāts Slovākijā šogad daudzām izlasēm bija vilšanās, bet par modes noteicējiem kļuva Somijas hokejisti, kuri otro reizi kļuva par čempioniem.

Pasaules čempionāts Slovākijā līdzjutējiem sākās ar problēmām – organizētāji paziņoja par nelaišanu tribīnēs ar bungām un citiem tarkšķiem, tāpat bija problēmas ar biļešu iegādi. Tomēr tas hokeja svētkus nesamaitāja, un pietiekamā skaitā atkal bija ieradušies Latvijas fani.

Pasaules čempionāts sākās ar Vācijas pārsteigumu un mājinieku slovāku problēmām. Vēlāk pārsteigumu sarakstu papildināja Norvēģijas hokejisti, kas centās iespraukties pat pusfinālā. Tomēr vācieši un norvēģi palika "aiz borta", bet medaļas sadalīja Somija, Krievija, Čehija un Zviedrija.

Lielākā ažiotāža ceturtdaļfinālā bija divu hokeja lielvalstu Krievijas un Kanādas tikšanās. Abu izlašu ceļi pēdējā laikā krustojas bieži, un šoreiz, tāpat kā 2010.gada pasaules čempionātā, ceturtdaļfinālā pārāka bija Krievija.

Tomēr lielāko troksni Slovākijā sacēla Somijas izlase. Pusfinālā pasaules uzmanību izpelnījās 19 gadus vecais somu uzbrucējs Mikaēls Granlunds, kurš vienā no epizodēm uz nūjas lāpstiņas uzlika ripu, apslidoja ap vārtiem un iemeta tādā veidā vārtos, atstājot Krievijas hokejistus ar atplestām mutēm. Somi mačā uzvarēja un iekļuva finālā, kur viņus gaidīja senie pretinieki zviedri, kas pusfinālā pārspēja Čehiju.

TV3 Play

Mazajā finālā pie bronzas godalgām tika Čehija, bet lielajā finālā skaistā cīņā zeltu pelnīti ieguva Somijas hokejisti. Pēdējā trešdaļā Somijas hokejisti guva piecus vārtus, pilnībā sagraujot zviedru centienus.


TV3 Play

Līdzīgi kā hokejā, arī Eiropas basketbola čempionāts bija nesekmīgs mājiniekiem – šoreiz "basketbola dieviete" novērsās no savas uzticīgākās pielūdzējas Lietuvas.

Izcīnījuši tiesības uz Eiropas čempionātu aicināt 24 izlases, lietuvieši cerēja sarīkot īstus basketbola svētkus, kas daļēji arī izdevās, taču daudziem bija arī vilšanās par notikušo Lietuvā. Pirms čempionāta jau aktualizējās viesnīcu problēma, tādējādi Šauļos un Panevēžā līdzjutējiem bija problēmas atrast sev mītni.

Pašus basketbola svētkus ieskandināja lietuviešu rekords bumbas driblēšanā, taču pašiem Lietuvas basketbolistiem ar to driblēšanu īsti nevedās. Ar grūtībām Lietuvas basketbolisti izmocīja uzvaru pirmajā spēlē, vēlāk saņēma kāvienu no Spānijas izlases, bet vissāpīgāk "duncīti mugurā iedūra" Maķedonija, kas aizlika lietuviešiem kāju priekšā ceļā uz pusfinālu. Nedaudz prieku līdzjutējiem deva Lietuvas basketbolistu sniegums pēdējās spēlēs un iegūtā ceļazīme uz Londonas olimpisko spēļu kvalifikāciju.

Pārsteigumus kopā ar Maķedonijas basketbolistiem, kuri beigās palika ceturtie, sarūpēja arī Gruzija un kvalifikāciju pārvarējusī Somija, kuras iekļuva otrajā posmā. Bet čempionu titulu bez variantiem ieguva Spānija, kas pēc bikli iesāktā turnīra turpinājumā nebija apturama un finālā pieveica Franciju.

Runājot par basketbolu un Lietuvu, jāpiemin lietuviešu basketbola leģenda Arvīds Sabonis, kurš šogad bija ļoti ievērojama persona. Saboni uzņēma NBA Slavas zālē, taču saspringtais darba grafiks noveda pie sirdstriekas. Lietuvas mediķi gan laikus sniedza palīdzību, un Sabonis cauri tika ar slimnīcā pavadītu nedēļu un īpašu atveseļošanās kursu. Piedzīvotais neatturēja Saboni un tagad Lietuvas basketbola leģenda ir arī Lietuvas basketbola dzīves vadītājs.


Ziemeļamerikā abas populārākās līgas izcēlās ar pretējām darbībām – Nacionālajā hokeja līgā (NHL) spēlēja, bet Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) bija lokauts, kuru gan izdevās pārtraukt.

NHL krita vairāki rekordi, bet viens skāra arī Latvijas vārdu. 15.martā tika pārspēts Kārlim Skrastiņam piederošais rekords pēc kārtas aizvadīto spēļu ziņā starp aizsargiem – tagad rekordists ir Kalgari "Flames" aizsargs Džejs Būmīsters. Savukārt Stenlija kausa ieguvēju Bostonas "Bruins" vārtsargs Tims Tomass laboja 66 gadus vecu NHL rekordu.

Liela uzmanība NHL bija pievērsta finālam, kurā pēc ilgiem gadiem bija Kanādas komanda. Vankūveras "Canucks" finālsērijas izšķirošajā spēlē savā laukumā zaudēja "Bruins", un 2010.gada olimpisko spēļu mājvietu satricināja līdzjutēju nekārtības, kurās bija daudzi cietušie.


Vēl NHL pēc ilgāka pārtraukuma laukumā atgriezās viena no lielākajām pasaules zvaigznēm Sidnijs Krosbijs, bet Minesotas "Wild" pamanījās noslēgt līgumu ar 51 gadu vecu vārtsargu. Gada izskaņā NHL paziņoja, ka veiks izmaiņas komandu sadalījumā – turpmāk visas līgas vienības būs iedalītas četrās konferencēs.

Tikmēr basketbolu Ziemeļamerikā sagaidīja grūti laiki. Pagājušajā sezonā laika apstākļu dēļ vienu maču pat noskatījās tikai 1000 līdzjutēju, Klīvlendas "Cavaliers" sasniedza NBA rekordu zaudēto spēļu ziņā, bet pirmo reizi par NBA čempioniem kļuva Dalasas "Mavericks" un vācu superzvaigzne Dirks Novickis.


Tomēr jau ātri svētki bija jāaizmirst, jo NBA un NBA Spēlētāju asociācija nespēja panākt kopsaucēju kolektīvā darba līguma jautājumā, tādēļ NBA vadībai nācās vien izsludināt lokautu. Ik pa laikam vasaras garumā un rudenī pavīdēja ziņas par progresu sarunās, bet uzreiz kāda no pusēm paziņoja, ka plaisa viedokļos ir diezgan jūtama. Par lokautu izteicās arī ASV prezidents Baraks Obama un leģendārais Maikls Džordans, kuram par savu "mutes vārstīšanu" nācās pat šķirties no iespaidīgas summiņas.

Rudenī NBA atcēla sezonas sākumu, tad vēl vairākas spēles, taču novembra beigās beidzot izdevās panākt kompromisu, un līgas vadība varēja sākt plānot jauno sezonu. Tā sāksies gada nogalē un būs saīsināta.

Tenisa un visa sporta pasaulei šogad šokēja serbu zvaigzne Novāks Džokovičs, kurš realizēja neticamu uzvaru sēriju un kļuva par pasaules pirmo raketi.

Džokovičs savu fantastisko sēriju sāka ar triumfu "Australian open", tad turpināja vākt uzvaras citos turnīros, atkārtoja leģendārā Džona Makinroja rekordu, bet tad tomēr apstājās. Viņu "apturēja un pie zemes nolika" bijušais pasaules ranga līderis Rodžers Federers, kurš pēc tam finālā zaudēja Rafaelam Nadalam – nu jau seškārtējam "French Open" čempionam.

Džokovičs par šo neveiksmi īpaši nesaskuma, un pēc tam ieguva gan Vimbldonas, gan ASV čempiona titulus. Visa gada laikā "neuzvaramais serbs" piedzīvoja tikai sešus zaudējumus 76 spēlēs, kā arī no pirmās raketes troņa gāza Rafaelu Nadalu.

Sieviešu tenisa sezona iezīmējās ar māsu Serēnas un Venusas Viljamsas atgriešanos kortā pēc ilgas pauzes. Jaunākā māsa Serēna gan vēlāk izcēlās savā dzimtenē ASV atklātajā čempionātā, nolamājot tiesnesi. No bargiem sodiem gan Serēnai izdevās gan izvairīties...

Pasaules pirmā rakete Karolīna Vozņacki turpināja pārsteigt – neviens "Grand Slam" turnīrs, bet pasaules ranga pirmā vieta. Tikmēr Vozņacki vietā Austrālijā nepārspēta palika Kima Klijstersa, "Roland Garros" kortos uzvarēja ķīniete Na Li, kļūstot par pimo Ķīnas tenisisti, kas izcīnījusi "Grand Slam" titulu, prestižo Vimbldonas čempiones titulu negaidīti ieguva Petra Kvitova, bet ASV atklātā čempionāta kortos triumfēja Samanta Stosura.

Futbola laukumos Eiropā šogad dominēja "Barcelona" futbolisti, bet FIFA iekūlās pamatīgā ķezā, nedaudz aptraipot savu mundieri.

Gada sākumā Argentīnas izlases un "Barcelona" spēlētājs Lionels Mesi saņēma balvu par 2010.gada labāko futbolistu, bet "Zelta futbolzābaku" jeb "Golden Shoe", kas pienākas Eiropas futbola klubu labākajam vārtu guvējam, saņema Spānijas čempionāta rezultatīvākais futbolists, "Real Madrid" portugālis Krištianu Ronaldu.

"Barcelona" šogad ne tikai triumfēja UEFA Čempionu līgā, bet ieguva arī Spānijas čempionu titulu un izcīnīja arī UEFA Superkausu, tādējādi vēlreiz apliecinot, ka šobrīd ir absolūti labākā komanda Eiropā.


Futbolistu panākumus laukumā aizēnoja FIFA amatvīru skandāliņi. FIFA viceprezidents Džeks Vorners un FIFA prezidenta amata kandidāts Mohameds bin Hamams tika apsūdzēti korupcijā. Bin Hamamam vēlāk nācās savu kandidatūru atsaukt, tāpēc bez pārsteigumiem par FIFA prezidentu atkārtoti ievēlēja Zepu Blateru. Cita skandāla ietvaros gada nogalē no SOK locekļa amata nācās atkāpties bijušajam FIFA prezidentam Žao Avalanžam.

Nepatikšanās iekūlās arī Latvijas izlases vārtsarga Andra Vaņina pārstāvētais Šveices klubs "Sion". Izcīnījis tiesības spēlēt UEFA Eiropas līgā, "Sion" no turnīra tika izslēgts. jo izslēgšanas spēlēs pirms grupu turnīra komandā laukumā devās nesen iegādāti futbolisti, lai gan UEFA komandai bija uzlikusi aizliegumu iegādāties jaunus spēlētājus.

Jauno sezonu ar streiku uzsāka Itālijas un Spānijas futbola klubi, taču konfliktus iesaistītajām pusēm izdevās atrisināt un sezonas tur tagad rit pilnā sparā.

Tuvu Latvijas 2004.gada varoņdarbam šogad bija Igaunijas futbola izlase. Igauņi sekmīgi aizvadīja EURO 2012 kvalifikācijas pēdējās spēles un iekļuva "play off", taču tur bez variantiem piekāpās Īrijai, kas brauks uz finālturnīru. Decembrī notika arī EURO 2012 grupu turnīra izloze – futbola fanus gaida karsta 2012.gada vasara.

Šogad kā vēl nekad uzmanību izpelnījās futbola fani un dažādi incidenti futbolā. Fanu rīcības atskaņas bija arī Baltijas reģionā.

Marta beigās Lietuvā, Kauņā, grautiņus sarīkoja Polijas futbola fani, kas ieradās uz pārbaudes spēli starp Lietuvas un Polijas izlasēm. Nekārtības sākās jau pa ceļam uz spēli, šķērsojot Lietuvas robežu, bet stundu pirms spēles sākuma viņi sāka demolēt stadiona apkārtni, un sadursmēs ievainoti policisti un drošībnieki.

Lietuvai nekārtības draudēja arī jūlijā. Lietuvas policija Kauņā aizturēja 71 futbola fanu - 70 ārvalstniekus un vienu lietuvieti -, kuri bija ieradušies uz UEFA Eiropas līgas spēli. Fiksēti arī kautiņi starp faniem, taču šoreiz lietuvieši cauri tika ar vieglu izbīli.


Marta beigās Tallinā pēc 2012.gada Eiropas čempionāta spēles starp Igaunijas un Serbijas futbola izlasēm aizturēti 73 agresīvi noskaņoti serbu atbalstītāji. Aizturētie pārsvarā bija serbi, taču aizturēti arī Krievijas pilsoņi un krieviski runājošie Igaunijas iedzīvotāji.


Pēc Lietuvā notikušām nekārtībām jūlija vidū bija paaugstināta drošība pirms spēles Rīgā starp Latvijas čempioniem "Skonto" un Polijas klubu Krakovas "Wisla". Tomēr vairāki tūkstoši poļu kluba fanu nekārtības nesarīkoja un Rīga no nekārtībām izvairījās.


Tikmēr Vācijas futbola fanu pastrādāto vardarbīgo un huligānisko uzbrukumu skaits sasniedzis jaunus rekordus. Apkopojot vēl 2010.gada datus, konstatēts, ka policija izvirzījusi apsūdzības valsts 36 futbola klubu 6043 faniem.

Savukārt Turcijas parlaments pieņēma likumu, kas vērsts uz huligānisma apkarošanu futbolā un citos sporta pasākumos. Par necenzētu vārdu lietošanu un rasistiskiem izlēcieniem turpmāk varēs saņemt cietumsodu līdz diviem gadiem, bet par mēģinājumu ienest tribīnēs ieročus un asus priekšmetus, kā arī lāpu dedzināšanu varēs aiz restēm pavadīt līdz vienam gadam.

Savukārt Krievijas futbola fani turpināja dažādas nekārtības, cenšoties kļūt par bīstamākajiem futbola faniem pasaulē. Vairāku spēļu sportisko pusi aizēnoja fanu uzvedība, bet vienā no mačiem Ņižņijnovgorodā kāds no policijas speciālās vienības darbiniekiem pielietoja elektrošoku... pret Sanktpēterburgas "Zeņit" futbolistu Danko Lazoviču.

Novembrī fanu dēļ tiesnesis draudēja pat apturēt UEFA Čempionu līgas spēli starp Sanktpēterburgas "Zeņit" un Nikosijas APOEL futbolistiem, bet incidents Nr.1 Krievijas futbolā notika Grozinijā. Tur Krievijas jauniešu komandu čempionāta spēlē starp vietējo "Terek" un "Krasnodar" līdzjutēji piekāva "Krasnodar" uzbrucēju Spartaku Gogņijevu.

2011.gads F-1 pagāja Sebastjana Fetela zīmē, WRC pasaules čempionātā uzvaru izrāva Sebastjans Lēbs, bet vairākas sacensības izcēlās ar šausminošām avārijām.

F-1 sacensībās Fetels savu pārsvaru apliecināja jau ar pirmajiem posmiem. "Red Bull" pilots sezonā 15 posmos bija ātrākais kvalifikācijā, bet 11 posmos viņš finiša līniju šķērsoja pirmais. Interesanti, ka tikai trīs posmos Fetels sasniedza ātrākā apļa laiku, taču tas viņam netraucēja uzvarēt citās sacensībās.

Februārī šausminošu avāriju rallijā Itālijā piedzīvoja F-1 pilots Roberts Kubica. Veiksme, ka sportists negāja bojā un veiksme, ka ārsti spēja "salikt kopā" viņa labo roku, ko avārijas brīdī bija skārusi ceļa nožogojuma barjera, kas caururba poļa pilotēto "Skoda" automobili. Kubica cerēja atgriezties F-1 jau šogad, tomēr plāni mainījās un, visticamāk, poļu pilotu F-1 karuselī ieraudzīsim tikai nākamajā gadā.

Tikmēr WRC rallija čempionāts aizraujošā cīņā noslēdzās ar Sebastjana Lēba triumfu. Francūzis kļuva par pirmo astoņkārtējo pasaules čempionu rallijā un vispār par pirmo astoņkārtējo čempionu autosportā, apsteidzot leģendāro F-1 pilotu Mihaelu Šūmaheru, kurš šo titulu ieguvis septiņas reizes.


Sezonas noslēgumā WRC faniem nācās nedaudz panervozēt par sacensību tālāku pastāvēšanu, jo "Snoras" krahā vainojamajam Vladimiram Antonovam pieder kompānija "Convers Sports Initiatives", kas savukārt ir WRC īpašniece. WRC gan uzreiz paziņoja, ka tas nekādā ziņā neietekmēšot WRC norisi. Taču vēlāk Starptautiskā Automobiļu federācija (FIA) apņēmās "nodrošināt [rallija] čempionāta ilgtermiņa komerciālo nākotni un pieliks visas pūles, lai nodrošinātu tā stabilitāti nākotnē."

Motošosejā par "MotoGP" divkārtējo pasaules čempionu kļuva austrālietis Keisijs Stouners, taču sezona līdzjutējiem atmiņās paliks ne ar tiem priecīgākajiem notikumiem.

Pēc piedzīvotās avārijas pasaules motošosejas čempionāta priekšpēdējā, 17.posma, - Malaizijas "Grand Prix" - sacensībās prestižajā "MotoGP" klasē nomira "Honda Gresini" vienības itāliešu braucējs Marko Simončelli. Sacensības ar sarkanajiem karogiem tika apturētas tikai četras minūtes pēc to sākuma, kad kritienu vienā no pagriezieniem otrajā aplī piedzīvoja Simončelli, kurš pirmo apli pabeidza ceturtajā vietā. Viņam virsū uztriecās amerikāņu motobraucējs Kolins Edvardss no "Monster Yamaha Tech 3" komandas un septiņkārtējais pasaules čempions šajā klasē Valentīno Rosi no Itālijas ("Ducati Marlboro").

Sadursmes rezultātā Simončelli pazaudēja savu ķiveri, bet pēc sadursmes palika nekustīgi guļot. Sportistu steidzami nogādāja slimnīcā, ārsti par Simončelli dzīvību cīnījās apmēram stundu, tomēr nespēja viņam palīdzēt.

Simončelli traģēdija bija lielākā tehniskajos sporta veidos, tomēr ne vienīgā – motoru sportu traģiskais gada kopsavilkumu var apskatīt ŠEIT.

Šogad atvadas lielajam sportam teikuši ne tikai slaveni sportisti, bet arī treneri.

Februārī atvadas riteņbraukšanai teica septiņkārtējais prestižā daudzdienu velobrauciena "Tour de France" uzvarētājs Lenss Ārmstrongs. Amerikāņu riteņbraucējs, kurš pārcietis sēklinieku vēzi, ir vienīgais, kas "Tour de France" triumfējis septiņas reizes. Tas viņam izdevās no 1999.gada līdz 2005.gadam. Ārmstrongs 1993.gadā kļuva arī par pasaules čempionu, bet 2000.gada Sidnejas olimpiskajās spēlēs izcīnīja bronzas godalgu.

Otro reizi par profesionālās tenisistes karjeras beigšanu trešdien paziņoja kādreizējā pasaules ranga līdere, beļģiete Žustīne Enina. Beļģiete kā aiziešanas iemeslu minēja labā elkoņa savainojumu, kas viņai liedza normāli atgriezties sportā kopš pagājušā gada vasaras.

Maijā Eninas pēdām sekoja šveiciete Petija Šneidere, kura izcīnījusi 11 WTA turnīru titulus un piedalījusies 59 "Grand Slam" turnīros. Vēlāk oktobrī 25 gadu vecumā beigt tenisistes karjeru nolēma kādreizējā WTA pasaules ranga līdere krieviete Dināra Safina.

Par tenisista karjeras beigšanu paziņoja kādreizējais ATP pasaules ranga septītās vietas īpašnieks horvāts Mario Ančičs, bet otro reizi no tenisa nolēma aiziet 28 gadus vecais zviedru tenisists Joahims Juhansons

Šī sezona trenera darbā pēdējā bija leģendārajam basketbola speciālistam Filam Džeksonam. Lai gan savas karjeras laikā treneris vairākkārt gājis prom un atkal atgriezies basketbolā, šoreiz viņa lēmums esot galīgs. Viens no visu laiku leģendārākajiem treneriem 11 reizes aizvedis savas komandas līdz NBA čempionu titulam, bet kā spēlētājs vēl ir ticis pie diviem NBA čempionu gredzeniem.

Nacionālajā basketbola asociācija (NBA) kļuva nedaudz "īsāka" arī spēlētāju sarakstā, jo karjeras beidza trīs centra spēlētāji. Traumu dēļ basketbolista karjeru spiests beigt bija visu laiku izcilākais Ķīnas basketbolists Jao Mins, viņam pievienojās arī lietuviešu milzis Židrūns Ilgausks, kurš NBA aizvadīja 15 sezonas.

Par profesionālā basketbolista karjeras beigšanu jūnijā paziņoja viena no Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) pagājušā gadsimta beigu un šī gadsimta sākuma spilgtākajām zvaigznēm Šakils O'Nīls.


Ievērojamus "zaudējumus" cieta NHL, jo no sporta atvadījās vairākas zvaigznes.

Pēc Bostonas "Bruins" uzvaras spēles Stenlija kausa izcīņas finālā, bostoniešu aizsargs Marks Reki paziņoja par aktīvo sporta gaitu pārtraukšanu, bet jūnijā par aiziešanu no profesionālā sporta paziņoja septiņkārtējais NHL "All-Star" izlases spēlētājs un Kanādas izlases uzbrucējs Pols Karija. Tāpat pēc 16 gadiem, aizvadītiem profesionālajā hokejā, par aiziešanu no sporta paziņoja Detroitas "Red Wings" vārtsargs Kriss Osguds.

Tomēr Osgūds nebija vienīgais "Red Wings" hokejists, kurš aizgāja no lielā sporta. Punktu karjerai pielika arī Braians Rafaļskis, bet tad ardievas aktīvajām sporta gaitām teica Detroitas "Red Wings" uzbrucējs Kriss Drapers, kurš Detroitas klubā aizvadījis 17 sezonas, četrreiz kļūstot par Stenlija kausa ieguvēju.

NHL un arī aktīvajā hokejā pēdējo sezonu aizvadīja rezultatīvākais amerikāņu spēlētājs Maiks Modano, kurš Nacionālajā Hokeja līgā (NHL) aizvadīja 21 gadu.

Hokejistu karjeru beigušo saimei pievienojās arī bijušais Rīgas "Dinamo" čehu vārtsargs Martins Pruseks, bet basketbolista karjeru beidza cits Latvijas līdzjutējiem labi zināms sportists – Džons Roberts Holdens. Latvijā profesionālo karjeru uzsākušais basketbolists par Eiropā slavenu spēlētāju kļuva Maskavas CSKA rindās, ar kuru šogad arī kļuva par Krievijas čempionu.

Futbolista karjerai punktu pielika Mančestras "United" un Anglijas izlases aizsargs Gerijs Nevils paziņojis. Mančestras "United" Nevils pievienojās 1991. gadā, un kopā ar komandu vienreiz triumfējis Čempionu līgā, astoņas reizes uzvarējis Anglijas premjerlīgas čempionātā, trīsreiz izcīnījis Anglijas kausu, divreiz – Anglijas līgas kausu, taču beidzamā laikā reti izgāja laukumā savainojumu dēļ. Pēdējo spēli "United" rindās Nevils aizvadīja 1.janvārī.

Vēlāk Nevilam pievienojās leģendārais brazīliešu futbolists Ronaldo, kurš nolēma pārtraukt savu sporta karjeru. Ronaldo ir viens no spilgtākajiem futbola talantiem pasaulē, kura panākumu saraksts ir gan garš, gan iespaidīgs. Kopā ar Brazīlijas izlasi Ronaldo triumfēja 1994. un 2002. gada Pasaules kausa izcīņā, un ir viens no diviem futbolistiem, kuri trīsreiz saņēmuši FIFA gada labākā spēlētāja balvu; otrs ir Zinedīns Zidāns. Divreiz Ronaldo saņēmis arī Eiropas labākā futbolista balvu jeb "Zelta futbolbumbu" - pirmo reizi viņš to ieguva 1997. gadā 21 gada vecumā, otro – 2002. gadā.

Jūlijā sevi "bijušo futbolistu" kārtā ierakstīja Francijas izlases spēlētājs Patriks Vjeirā.

Vēl šogad tramplīnlēkšanā aktīvās gaitas beidza viens no visu laiku izcilākajiem un kolorītākajiem sportistiem polis Adams Mališs, par motosportista karjeras beigām paziņoja slavenais itāļu pilots Loriss Kapirossi, bet ringā nolēmis aizvadīt tikai vienu vai divas cīņas un tad aiziet nolēma pazīstamais ukraiņu smagsvars Vitālijs Kļičko.

Divkārtējais ziemas Olimpisko spēļu čempions, igauņu distanču slēpotājs Andruss Vērpalu februārī paziņoja par karjeras beigām, bet vēlāk atklājās, ka viņš lietojis arī dopingu.

Sportā visa gada garumā bija vēl citi nozīmīgi notikumi, kurus "Delfi Sports" nolēma neatstāt bez uzmanības.

Kalnu slēpošanā Pasaules kausu ieguva Horvātijas sportists Ivica Kosteličs, bet dāmām labākā spraigā cīņā visas sezonas garumā bija vācu kalnu slēpotāja Marija Rīša, kas tikai par trīs punktiem kopvērtējumā apsteidza Lindsiju Vonnu. Distanču slēpošanā visus pārsteidza Marita Bjergena, kura dominēja ne tikai pasaules čempionātā, bet Pasaules kausā pārspēja Jeļena Vjlabes rekordu uzvaru skaitu ziņā.

Biatlonā vīriešiem iemirdzējās jauna zvaigzne – norvēģis Tarjeijs Bē. Jaunais norvēģu talants Pasaules kausa kopvērtējumā tikai par pieciem punktiem apsteidza citu norvēģi Emīlu Hegli Svensenu. Sievietēm labākā bija somiete Kaisa Mekereinena.

Savukārt kamaniņu sportā vēsturē iegāja kanādiete Aleksa Gouga. Kanādas sportiste Krievijā, Paramonovas trasē, uzvarēja Pasaules kausa priekšpēdējā posmā, tādējādi pārtraucot vairāk nekā 13 gadus ilgušo Vācijas sportistu dominanci sieviešu kamaniņu sportā.

Jūlijā Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) nolēma, ka 2018.gada ziemas olimpiskās spēles norisināsies Dienvidkorejas kalnu kūrortā Pjenčanā. Pjenčana jau pirmajā balsošanas kārtā ieguva balsu vairākumu, pārliecinoši pārspējot abas pārējās pretendentes uz olimpiādes rīkošanu - Vācijas pilsētu Minheni un Francijas pilsētiņu Anesī.

Gada sākumā par pasaules čempioniem kļuva Francijas handbolisti, bet Čempionu līgā rokasbumbā, tāpat kā futbola Čempionu līgā, labākie izrādījās "Barcelona" spēlētāji, basketbolā Eiropas spēcīgākā kluba titulu ieguva "Panathinaikos". Riteņbraukšanā prestižākajos velobraucienos triumfēja Alverto Kontadors un Keidels Evanss – attiecīgi "Giro d'Italia" un "Tour de France", bet Jaunzēlandes regbisti savās mājās pēc 24 gadu pārtraukuma izcīnīja vienu no prestižākajām trofejām – Pasaules kausu.


Savukārt pie neveiksminiekiem pieskaitāmi divi vieglatlēti. Pasaules čempionātā prestižākajā 100 metru sprintā galvenais favorīts Usains Bolts pašā svarīgākajā skrējienā finālā izdarīja pāragro startu un līdz ar to zelts viņam gāja secen. Savukārt Jamaikas sprinteris Stīvs Malingss otro reizi karjerā tika pieķerts dopinga lietošanā un saņēma mūža diskvalifikāciju.

Dopinga dēļ problēmās iekūlās arī igauņu distanču slēpotājs Andruss Vērplau, kā arī pazīstamā Lietuvas vieglatlēte Živila Balčunaite, kurai nācās atdot arī 2010.gadā Barselonā izcīnītā Eiropas čempiones zelta medaļa maratonā

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!