Valdības atbalstītāji Kirgīzijas galvaspilsētā Bišekā ir iesaistījušies sadursmēs ar opozīcijas demonstrantiem, ziņo ārvalstu masu mediji.
Protestētāji piedalās liela mēroga demonstrācijā, pieprasot prezidenta Askara Akajeva atkāpšanos no amata.

Šī protesta akcija pirmo reizi norāda uz opozīcijas ietekmi valstī, informē BBC.

Aculiecinieki stāsta, ka prezidenta atbalstītāji ir iebrukuši aptuveni 10 000 cilvēku lielajā pūlī ar kokiem, akmeņiem un paštaisītiem vairogiem, un bija dzirdami arī vairāki šāvieni. Milicijas pārstāvji uzskatīja par pareizāku neiejaukties sadursmēs.

Trešdien galvaspilsētā notika mazāks gājiens, protestētāji pulcējās arī divās citās Kirgīzijas dienvidu daļas pilsētās.

Nemieru cēlonis ir februārī notikušās velēšanas un to otrā kārta 13.martā, jo pēc rezultātu paziņošanas opozīcijai 75 locekļu lielajā parlamentā tika piešķirtas tikai dažas vietas.

Jau ziņots, ka ceturtdien uz galveno valdības ēku Kirgīzijas galvaspilsētā devās vairāki tūkstoši protestētāju, kamēr ministri mudināja viņus saglabāt mieru, informē ārvalstu prese.

Pirms tam demonstrācijas dalībnieki bija pulcējušies pie slimnīcas, pieprasot prezidenta Askara Akajeva atkāpšanos no amata. Pēc aculiecinieku stāstītā, gājienā piedalās aptuveni 7 000 cilvēku.

Vairāki analītiķi ir izteikuši bažas par to, ka šādas demonstrācijas bijušajā Padomju Savienības republikā varētu izraisīt pilsoņu karu, raksta Reuters.

Protestētāji vēlas, lai tiktu anulēti parlamenta vēlēšanu rezultāti, kas tiek uzskatīti par viltotiem. Viņi jau ir pārņēmuši kontroli divās pilsētās Kirgīzijas nabadzības mocītajā dienvidu daļā.

Jaunieceltais iekšlietu ministrs Kenešbeks Dušebajevs lūdza demonstrācijas dalībniekus saglabāt mieru. “Manā rīcībā ir nonākusi informācija, ka liels skaits demonstrantu ir ieradušies Bišekā, lai piedalītos protesta gājienā. Mēs lūdzam viņus nepostīt, neizzagt, neiebrukt valdības ēkās un veikalos. Es nekad nedošu pavēli pielietot bruņotu spēku pret miermīlīgiem cilvēkiem,” viņš teica žurnālistiem.

Valdība jau ir atcēlusi ceturtdien plānoto premjerministra Nikolaja Tanajeva vizīti Ošas pilsētā, kas bija paredzēta, lai tiktos ar opozīcijas pārstāvjiem.

Akajevs trešdien paziņoja, ka parlaments tuvākajā nākotnē gatavojas izskatīt problēmas, ar ko saskaras valsts dienvidu teritoriju iedzīvotāji, kas nodarbojas galvenokārt ar lauksaimniecību.

Prezidents, kurš savā amatā ir jau 14 gadus, ir atteicies anulēt vēlēšanu rezultātus, kaut arī tos par kļūdainiem pasludinājusi arī Eiropas drošības un Sadarbības organizācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!