Augstākās tiesas (AT) Senāts šodien atstāja spēkā par meitenes sabraukšanu un atstāšanu bez palīdzības apsūdzētajam bijušajam Valmieras rajona padomes priekšsēdētājam Jānim Miglavam piespriesto brīvības atņemšanas sodu uz trim gadiem, informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja.
Kā informēja Kataja, AT Senāts rīcības sēdē noraidījis Miglava kasācijas sūdzību, atstājot spēkā Vidzemes apgabaltiesas šā gada 22.februāra spriedumu - brīvības atņemšanu uz trīs gadiem, atņemot transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz trīs gadiem.

Izvērtējot Miglava kasācijas sūdzību, Senāts atzinis, ka apelācijas instances tiesas spriedums ir pamatots un tajā nav konstatēti tiesājamā sūdzībā minētie Kriminālprocesa kodeksa (KPK) pārkāpumi.

Pēc Senāta domām, apelācijas instances tiesa - Vidzemes apgabaltiesa - pamatoti izvērtējusi lietā esošos pierādījumus, tie ir analizēti un novērtēti. Nosakot sodu tiesājamajam Miglavam, tiesa vadījusies pēc Krimināllikuma (KL) 46.panta un atzinusi, ka tiesājamajam jāpiemēro reāls brīvības atņemšanas sods un papildsods - transportlīdzekļa vadīšanas tiesību atņemšana.

Saskaņā ar apsūdzību Miglavs, lai gan viņš pats to noliedz, bija alkohola reibumā, kad 1999.gada 1.augusta vakarā Valkas rajona Strenčos notrieca 18 gadus veco Sanitu un no notikuma vietas aizbēga, atstājot cietušo bez palīdzības. Meitene nomira.

Kopš tās reizes viņš vēl vairākas reizes aizturēts par ceļu negadījumu izraisīšanu. Vairākkārt viņš redzēts pie stūres reibumā, bet līdz šim šo faktu nebija izdevies pierādīt. Miglavam vairākkārt atņemtas autovadītāja tiesības uz laiku, tomēr viņam vienmēr izdevies tās atgūt. Pēdējo reizi viņš tiesības atguvis apmēram pirms gada.

Līdz sprieduma spēkā stāšanās laikam Miglavam piemērots drošības līdzeklis - paraksts par dzīvesvietas nemainīšanu.

Ceļu policija par transporta līdzekļa vadīšanu stiprā alkohola reibumā vakar Miglavam piemēroja 490 latu naudassodu un atņēma autovadītāja tiesības uz diviem gadiem. Lēmums pieņemts bez Miglava klātbūtnes, jo, lai gan viņš bijis uzaicināts vakar ierasties policijā uz pārkāpuma izskatīšanu, līdz darbdienas beigām viņš tur neparādījās.

Valmieras rajona Ceļu policijas priekšnieks Aldis Pāže sacīja, ka, lai atgūtu tiesības, Miglavam saskaņā ar pašreizējo likumdošanu būs gan jāiziet medicīniskā pārbaude, kur viņa veselības stāvokli vērtēs ārstu komisija, gan arī sekmīgi jānokārto autovadītāja teorētiskais un praktiskais eksāmens.

Pāže norādīja, ka Miglavam piespriestais sods ir “tuvu maksimālajam”, jo par šādu pārkāpumu var sodīt līdz 500 latiem.

Miglavu sestdien, 19.martā, aizturēja Valmierā, stiprā alkohola reibumā vadot automašīnu. Narkoloģijas centrā Rīgā izdarītās analīzes apliecinājušas, ka Miglavs pie stūres sēdies 1,9 promiļu stiprā reibumā.

Šis gadījums izraisījis diskusiju par iespēju šoferiem par braukšanu dzērumā atsevišķos gadījumos atņemt autovadītāja tiesības uz mūžu. Šo ieceri pilnībā atbalsta Saeimas atbildīgo komisiju - Juridiskās un Aizsardzības un iekšlietu komisijas - deputāti. Diskusijas sākšanu atbalsta Ceļu policijas un Iekšlietu ministrijas vadība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!