Viesuļvētras "Deniss" dēļ Meksikas līcī slēgti naftas termināļi un evakuēti strādnieki no naftas ieguves platformām jūrā, un šajā ASV reģionā pagaidām pārtraukta naftas un dabasgāzes ieguve un pārstrāde. No šī reģiona ASV saņem līdz 25% savu enerģijas resursu.
Tā ziņo televīzijas kompānija CNN, piebilstot, ka strādnieku atgriešanās uz naftas ieguves platformām varētu sākties ne ātrāk kā pirmdien dienas otrajā pusē.

Sagaidāms, ka naftas ieguves platformas un ostu termināļi atsāks darbu tikai nedēļas vidū.

Viesuļvētras skartajā reģionā ik dienu iegūst 1,5 miljonus barelu jēlnaftas un 10 miljardus kubikpēdu dabasgāzes.

Pagājušajā gadā viesuļvētra "Ivan" šajā pašā laikā un reģionā atņēma ASV 7% naftas un gāzes, ko gadā iegūst un pārstrādā Meksikas līča rajonā.

Savukārt ASV prezidents Džordžs Bušs pasludinājis viesuļvētras skartos triju štatu - Floridas, Alabamas un Misisipi - piekrastes rajonus par dabas katastrofas zonu.

Tā televīzijas kompānijas CNN raidījumā paziņojis Federālās ārkārtas situāciju aģentūras vadītājs Maikls Brauns.

Viesuļvētras "Deniss" epicentrs svētdienas vakarā sasniedza Floridas štata teritoriju un tagad turpina virzīties uz ziemeļiem. Varas iestādes pagaidām nav saņēmušas ziņas par bojāgājušiem vai ievainotiem cilvēkiem.

Patlaban vēja stiprums vētras epicentrā ir mazinājies un tās kategorija pazemināta no trešās uz otro pēc piecu ballu skalas.

Kā ziņo ASV plašsaziņas līdzekļi, tiek saņemtas ziņas no dažādām vietām Floridas, Alabamas un Misisipi štatos par viesuļvētras nodarītajiem pirmajiem postījumiem. Desmitiem tūkstošu mājokļu palikuši bez elektroenerģijas.

Vairākos Alabamas un Džordžijas štatu rajonos izsludināts brīdinājums par iespējamiem virpuļviesuļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!