Austrijas naftas kompānija OMV prognozē, ka jēlnaftas vidējā cena nākamo desmit gadu laikā varētu samazināties līdz 30 dolāriem (17,52 latiem) par barelu, atsaucoties uz OMV vadītāju Volfgangu Rutenštorferu, ziņo Vācijas laikraksts "Euro am Sonntag".
"Kā kompānija mēs prognozējam, ka vidējā naftas cena pasaules tirgū tuvāko desmit gadu laikā samazināsies līdz 30 dolāriem par barelu," norādīja Rutenštorfers.

Viņš uzsvēra, ka pašreizējā ASV jēlnaftas cena, kas veido apmēram 60 dolārus (35,04 latus) par barelu, galvenokārt skaidrojama ar nepietiekamajām investīcijām naftas ieguvē pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados.

Naftas eksportētājvalstu organizācijā OPEC neietilpstošo valstu naftas ieguves jaudu palielināšana nākotnē varētu izraisīt naftas cenu samazinājumu.

"Kad naftas cena sāks samazināties, nebūs iespējams prognozēt, cik liels šis samazinājums būs. Nevar izslēgt situāciju, ka naftas cenas nokrītas pat līdz 15 dolāriem (8,76 latiem) par barelu," viņš piebilda.

Pateicoties augstajām energoresursu cenām, Austrijas naftas un dabasgāzes kompānija OMV pagājušajā gadā guva 642 miljonu eiro (451,2 miljonu latu) tīro peļņu, par 63% pārsniedzot iepriekšējā gada rezultātu. Kompānijas peļņa no saimnieciskās darbības 2004.gadā palielinājās par 44% līdz 926 miljoniem eiro, bet apgrozījums pieauga par 29% līdz 9,88 miljardiem eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!