Divi ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) vadītie slepenie cietumi Polijā un Rumānijā slēgti ASV valsts sekretāres Kondolīzas Raisas Eiropas vizītes priekšvakarā, pirmdien pavēstīja televīzijas kanāls "ABC News".
Pirmdien īsi pirms došanās uz Vāciju Raisa atzina, ka ASV ir transportējusi par terorismu aizdomās turamās personas nopratināšanai uz ārvalstīm, taču atteicās komentēt ziņas, ka teroristi tiktu turēti slepenos cietumos bez atbilstošas tiesiskās procedūras.

Avīze "The Washington Post" pagājušajā mēnesī izplatīja ziņas, ka pirms gandrīz četriem gadiem, pēc 11.septembra terora uzbrukumiem ASV pilsētām, CIP esot izveidojusi slepenu cietumu sistēmu ar objektiem astoņās valstīs, arī Austrumeiropā.

ASV bāzētā cilvēktiesību aizstāvības organizācija "Human Rights Watch" identificējusi Rumāniju un ES dalībvalsti Poliju kā valstis, kuras CIP varētu būt izmantojusi šajā slepenajā operācijā, taču abas valstis to noliedz.

Atsaucoties uz bijušajām un arī pašreizējām CIP amatpersonām, "ABC News" vēsta, ka Vašingtona steigšus aizvākusi visus par terorismu aizdomās turētos no Eiropas pirms Raisas vizītes.

Līdz pat 11 augstu stāvoši teroristiskā grupējuma "Al Qaeda" locekļi pārvesti uz jaunu CIP slepeno cietumu Ziemeļāfrikas tuksnesī, liecina "ABC News" rīcībā esošā informācija.

Savukārt Raisa uzsvēra, ka ASV izlūkdienestu operācijas ir glābušas daudzu eiropiešu dzīvības un ka tās veiktas sadarbībā ar Eiropas valstu valdībām.

CIP atteikusies komentēt šīs ziņas. Savukārt Polijas aizsardzības ministrs Radoslavs Sikorskis izteicās: "Man prezidents jau ir teicis, ka šajās ziņās nav patiesības."

Arī Rumānijas premjerministrs Kalins Popesku-Taričanu telekanālam ABC teica, ka nav nekādu pieradījumu par CIP cietumu atrašanos viņa vadītās valsts teritorijā, tomēr viņš solīja veikt izmeklēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!