Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) un Latvijas Nacionālā digitālā bibliotēka (LNDB) radījušas vēsturisko laikrakstu digitālo kolekciju "Periodika", šodien kolekcijas prezentācijas pasākumā informēja LNB direktors Andris Vilks.

Kā norādīja Vilks, patlaban digitālā kolekcija "Periodika" aptver vairāk nekā 300 000 lappušu no 39 laikrakstiem, mēnešrakstiem un citas periodikas latviešu, krievu un vācu valodā, sākot ar Latvijai īpaši nozīmīgu laika posmu - no 20.gadsimta 30.gadu beigām līdz 20.gadsimta 50.gadiem, kas atspoguļo piecas dažādas ideoloģijas.

Digitāli lasāmi tādi savulaik nozīmīgi laikraksti kā "Jaunākās Ziņas", "Cīņa", "Tēvija", "Padomju Latvija", "Rigasche Rundschau", "Za Rodinu", "Segodņa", arī reģionālie un vietējie laikraksti "Kurzemes Vārds", "Brīvā Venta", "Zemgales Balss", "Cēsu Vēstis" un daudzi citi. Pieejamas arī Saeimas stenogrammas, Izglītības ministrijas un Iekšlietu ministrijas mēnešraksti.

Vilks arī norādīja, līdz šim projekts izmaksājis 90 000 latu. "Šis ir pirmais posms vērienīgam projektam pakāpeniski digitalizēt un padarīt pieejamus visus Latvijā un trimdā izdotos laikrakstus gan modernajā rakstībā, gan vecajā drukā. Esam aprēķinājuši, ka kopumā jādigitalizē seši miljoni lappušu," sacīja LNB direktors.

Digitālā kolekcija pieejama interneta mājaslapā "www.periodika.lv", kurā, ņemot vērā Eiropas Savienībā pastāvošās autortiesību aizsardzības normas, publiski pieejami laikraksti, kas publicēti pirms 70 gadiem un vairāk. Tomēr LNB risina sarunas ar Autortiesību aģentūru, lai internetā būtu pieejami arī tie laikraksti, kas publicēti pēc 1938.gada 1.jūlija.

No LNB datoriem interneta vietnē "periodika.lndb.lv" pieejami arī ar autortiesībām aizsargātie raksti, kas publicēti pēc 1938.gada 1.jūlija. Lai arī pagaidām pieeja visai vēsturisko laikrakstu kolekcijai ir tikai Rīgā, iecerēts, ka līdz gada beigām tā būs pieejama arī visās pārējās Latvijas bibliotēkās.

LNB ir viena no Eiropas digitālās bibliotēkas pamatlicējām. Krājuma digitalizācija sākta 1999.gadā, un kopš 2000.gada bibliotēkā pieejamas atsevišķas digitālās kolekcijas. Pašlaik digitālajā bibliotēkā atrodamas laikrakstu, attēlu, seno karšu, grāmatu, nošu un skaņu ierakstu kolekcijas.

Nacionālā digitālā bibliotēka "Letonica" ir ilgtermiņa valsts programma, kura sākta 2006.gadā, un tās misija ir padziļināt sabiedrības zināšanas par Latvijas kultūru, vēsturi, ģeogrāfiju un tautsaimniecību, veicinot dažādu sabiedrības grupu zināšanas un izpratni par Latviju visplašākajā kontekstā, iekļaujoties Eiropas un pasaules apritē un sabiedrībai piedaloties tās veidošanā.

LNDB ir uz lietotāju vērsts digitāls resurss, kurš piedāvā vienotu informācijas telpu un piekļuvi vairāku Latvijas atmiņas institūciju digitālajiem krājumiem. Tā ir atpazīstama daļa no topošā Eiropas digitālo resursu portāla "Europeana".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!