Trešdienas vakarā islāmisti sarīkojuši virkni koordinētu uzbrukumu Indijas finanšu galvaspilsētā Mumbajā, kuros gājuši bojā vismaz 100 cilvēki un vēl 287 ievainoti.

imageFoto galerija



Desantnieki aplenkuši divas galvenās pilsētas luksusa viesnīcas "Taj Mahal" un "Oberoi Trident", kur uzbrucēju grupējums "Deccan Mujahedeen" par ķīlniekiem sagrābis ārzemniekus. Pēc aculiecinieku teiktā, kaujinieki par ķīlniekiem īpaši izraudzījušies amerikāņus un britus.

"Oberoi Trident" aplenktie kaujinieki piezvanījuši televīzijai, paziņojot, ka ir Indijas islāmisti, un pieprasa izbeigt Indijas musulmaņu vajāšanu.

Bez "Taj Mahal" un "Oberoi Trident" viesnīcām kaujinieki uzbrukuši vēl astoņām vietām, tostarp galvenajai dzelzceļa stacijai, slimnīcai un luksusa restorānam.

Maharaštras štata policijas ģenerāldirektors A.N. Rojs paziņoja, ka precīzi sarīkotos uzbrukumos, kurus veikušas mazas kaujinieku grupas, kas bruņotas ar "kalašņikoviem" un granātām, nogalināti 100 cilvēki. Starp nogalinātajiem ir vismaz seši ārzemnieki.

Pēc aculiecinieku teiktā, kaujinieki devušies uzbrukumos, šaujot visos virzienos un neizvēloties mērķus. Viņi izskatījušies ļoti jauni un runājuši hindu vai urdu valodā. Televīzijā demonstrētā videoierakstā redzams, kā kaujinieki braukā pikapā un haotiski šaudās.

Ceturtdienas rītā bija dzirdamas regulāras apšaudes abās pieczvaigžņu viesnīcās un to apkaimē.

Mumbajas pretterorisma vienības vadītājs Hemants Karkare ir viens no vismaz 11 nogalinātajiem drošības dienestu darbiniekiem. Policija paziņoja, ka nošāvusi četrus kaujiniekus un deviņus arestējusi.

Aplenkta arī biroju ēka "Nariman House", kurā atrodas ebreju centrs, un tur kaujinieki par ķīlniekiem sagrābuši Indijas ebreju federācijas priekšsēdētāju Jonatanu Zālamanu un viņa ģimeni.

Ceturtdienas rītā desantnieki iebruka viesnīcā "Taj Mahal", atbrīvojot desmitiem ķīlniekus, taču drīz pēc tam viesnīcas augšējos stāvus apņēma liesmas. Kā paziņoja A.N. Rojs, ķīlnieku krīze šajā viesnīcā ir beigusies.

Policisti un desantnieki arī iebrukuši viesnīcā "Oberoi Trident", lai atbrīvotu 19.stāvā turētus piecus ārvalstu ķīlniekus. Tomēr štata amatpersonas saka, ka viesnīcā atrodas 100-200 ķīlnieki un 10-20 kaujinieki. Ēkā dzirdamas šāvienu skaņas.

Ceturtdienas rītā policija izbeigusi ķīlnieku krīzi arī Kamas slimnīcā, vēsta telekanāls "CNN-IBN". Nav zināms, vai kaujinieki slimnīcā nogalināti, vai aizbēguši.
Uzbrukumus Mumbajā nosodījusi virkne pasaules līderu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!