Recepte: Signe Meirāne. Nesen uzzināju, ka vīramātes visnemīlamākais ievārījums agrāk esot bijis ērkšķogas ar avenēm, ko viņas mamma gatavojusi vienmēr. Tā kā es tādu no savas bērnības spilgti neatceros vai vismaz neatceros ar nevēlamām atmiņām, man gribējās pamēģināt, kas tad tur tik nevēlams ir. Pagatavoju, bet uzreiz sapratu, ka negribu, lai ērkšķogu mizas paliek ievārījumā, jo man vienkārši neiet kopā maigās avenes un rupjās ērkšķogu mizas. Tāpēc tās izberzu caur sietu un pagatavoju ar avenēm. Jāsaka, ka garša ir lieliska, un ceru, ka arī vīramātei patiks, jo te vairs pa muti nemaisīsies ērkšķogas, bet tikai kraukšķīgie aveņu kauliņi.

Sastāvdaļas:

  • 600 g gaišo ērkšķogu
  • 300 ml ūdens
  • 600 g aveņu
  • 700 g baltā cukura

Rezultāts:

4 x 250 ml

Pagatavošana:

  1. Liec katlā ērkšķogas. Pielej ūdeni un liec vārīties. Pavāri 20 minūtes, līdz ērkšķogas ir mīkstas. Visu, kas savārījies, izberz caur sietu un liec atpakaļ katlā. Jāsanāk apmēram 450 g biezeņa.
  2. Pievieno cukuru un avenes. Uz nelielas liesmas vāri, kamēr cukurs izkūst. Tad palielini liesmu līdz lielai un vāri, ik pa laikam apmaisot, 10 minūtes.
  3. Pildi karstu ievārījumu karstās burkās un tās aizvāko. Atdzesē līdz istabas temperatūrai un tad liec vēsā vietā. Vislabāk - ledusskapī.
Pirms sāc vārīt ievārījumu, izmazgā burkas un vāciņus un liec burkas sterilizēt. Sakarsē krāsni 150 grādus karstu un liec iekšā burkas uz 15 minūtēm. Kad tuvojas želejas vārīšanās beigu laiks, tad katliņā uzvāri ūdeni un kādas 3 minūtes vāri arī burku vāciņus. Ja ievārījums vārās ilgāk nekā nepieciešamais sterilizācijas periods krāsnī, tad izslēdz krāsni un atstāj burkas krāsnī.

Vēl citas receptes gardiem un izmēģināšanas vērtiem ēdieniem, kā arī padomi un gardēžu ceļojumu apraksti - portālā ČetrasSezonas.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!