Foto: ČetrasSezonas.lv
Daži padomi, kas jāievēro, lai izdotos lielisks ievārījums vai džems.
1. Atlasi ogas, kurām nav nekādu bojājumu.

2. Tālākai rīcībai ir iespējami divi veidi:
  • Vienā gadījumā ogas liec katlā un tās uzreiz vāri. Ja tu gatavo vieglas ogas, kā zemenes, avenes, mellenes, tad cukuru pievieno uzreiz. Ja gatavo cietākas ogas, kā ērkšķogas, upenes, jāņogas, brūklenes, dzērvenes, tad tās no sākuma apmēram 10-20 minūtes pavāri bez cukura un tikai tad pievieno cukuru.
  • Otrā gadījumā sagriez un sagatavo produktus, apber ar nepieciešamo daudzumu cukura un ļauj pastāvēt bļodā ar vāku. Ilgums atkarīgs no receptes - no 2 h līdz 24 h.
  • Jebkurā gadījumā, daži iesaka ogas vienmēr pirms vārīšanas saspaidīt, kas palīdz ātrāk izdalīties dabīgajam pektīnam.
3. Liec vārīties uz vidējas liesmas un visu laiku maisi, līdz cukurs pilnībā izkusis, apmēram 7 minūtes. Kad cukurs izkusis, pievieno citrona sulu, pektīnu vai abus, kas nepieciešams receptē. Samaisi.

4. Kad cukurs izkusis, citrona sula vai pektīns (ja to izmanto) pievienots, uzgriez lielu liesmu un ļauj, lai masa vārās. Redzēsi, ka masa katlā kāps uz augšu un tad lēnām noplaks. Vāri tik ilgi, cik noteikts receptē.

5. Kad ievārījums vārās, ar putu karoti noņem visas putas.

6. Pārbaudi gatavību, uzliekot nelielu ievārījuma daudzumu uz trauka, kurš pirms tam pabijis saldētavā. Ieliec trauku saldētavā atpakaļ uz minūti un tad paskaties, vai ievārījums ir stingrs vai vēl šķidrs. Tam nevajadzētu tecēt, bet būt stingram.

7. Tu redzēsi, ka tuvu gatavībai masa katlā nevis vārīsies, bet burbuļi it kā lēkās, un var gadīties, ka, ja katls atrodas tuvu sienai, visa siena būs netīra. Arī ievērosi, ka ap malām masa kļūs biezāka un samazināsies. Ja pārbaudot liekas, ka tā ir par šķidru, tad liec atkal vārīties un pārbaudi pēc vēl 5 minūtēm.

8. Kad masa ir stingra, pildi sterilizētās burkās un aizvāko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!