Foto: LETA

Premjers Valdis Dombrovskis (V) atzīst, ka Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) frakcijas deputātu rīcība, izvirzot savu prezidenta amata kandidātu – no Vidzemes ievēlēto ZZS deputātu Andri Bērziņu - ir kārtējā reize, kad koalīcijā ir atšķirīgi viedokļi par personālijām. Premjers pieļauj, ka, ievēlot prezidentu ar opozīcijas balsīm, tas "varot radīt zināmus jautājumus par koalīcijas sadarbību".

Dombrovskis žurnālistiem pirmdien atzina, ka koalīcijā ar sadarbību nereti esot grūtības, un visbiežāk vienošanās netiek panāktas par dažādiem amatpersonu kandidātiem. Premjers atzina, ka koalīcijā jau vairākkārt pārrunāts tas, ka saskaņā ar koalīcijas līgumu kandidatūras ir jāsaskaņo abiem partneriem, tomēr "rezultāts ir tāds, kādu mēs redzam".

Dombrovskis arī atzina, ka ZZS ar "Vienotību" koalīcijā jautājumu par Bērziņa izvirzīšanu nav pārrunājusi. Dombrovskis arī atklāja, ka pirmdien no rītā pēc Bērziņa iniciatīvas ticies ar deputātu, un pārrunāja arī viņa iespējamo kandidēšanu. Premjers Bērziņam sarunā uzsvēris, ka "Vienotība" izvirzījusi pašreizēja prezidenta Valda Zatlera kandidatūru un to arī visi 33 frakcijas deputāti atbalstīs.

Citus prezidenta amata kandidātus "Vienotība" šobrīd neapsver, uzsvēra Dombrovskis.

Premjers norādīja, ka par "kaut kādām tālākām varbūtībām mēs runāsim tad, kad tās būs". Dombrovskis arī uzsvēra, ka līdz ar to Bērziņa kandidatūru "Vienotība" šobrīd nekomentē, taču viņš pats personīgi varot pateikt, ka pazīst viņu kā pieredzējušu kolēģi.

Dombrovskis atzina, ka pirms neilga laika bijusi pārliecība, ka Saeimā Zatleram vairākums ir nodrošināts, jo pilnībā atbalstu viņam solīja ne tikai "Vienotība", bet arī "Par labu Latviju" un VL-TB/LNNK, kā arī vismaz daļēju atbalstu solīja ZZS.

"Lēmums izvirzīt citu kandidātu šo situāciju maina," sacīja premjers.

Savukārt ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis žurnālistiem norādīja, ka saskaņot Bērziņa kandidatūru ar "Vienotību" frakcijai nemaz nevajadzēja, jo tas ir atsevišķu deputātu virzītais kandidāts. Turklāt, pēc Brigmaņa domām, Bērziņš arī faktiski esot koalīcijas kandidāts, jo viņš ir koalīcijas frakcijas biedrs, kā arī ar koalīcijas balsīm ievēlēt par Tautsaimniecības komisijas vadītāju.

Jau ziņots, ka no Vidzemes ievēlētais Saeimas deputāts Andris Bērziņš (ZZS), kurš bijis Latvijas Unibankas un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras vadītājs, apsvēra iespēju kandidēt Valsts prezidenta vēlēšanās.

ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis iepriekš uzsvēra, ka viņš nebūs frakcijas virzīts kandidāts un viņu varētu izvirzīt atsevišķi deputāti.
Pirmajā prezidenta kandidātu izvirzīšanas dienā ceturtdien apvienība "Vienotība" un "Par Labu Latviju", kā iepriekš solīts, oficiāli iesniedza Saeimas prezidijā pašreizējā Valsts prezidenta Zatlera kandidatūru ievēlēšanai uz vēl vienu termiņu.

Savukārt nacionālās apvienības VL-TB/LNNK Saeimas frakcijas vadītājs Einārs Cilinskis norādīja, ka frakcija neuzskata par lietderīgu iesaistīties "sacīkstē par to, kurš ātrāk iesniegs Zatlera kandidatūru".
Ceturtdien sākās Valsts prezidenta vēlēšanu maratons – politiķiem līdz 24.maijam jāiesniedz kandidatūras prezidenta amatam. Vienīgais līdz šim partiju nominētais kandidāts ir pašreizējais prezidents Zatlers, taču skaidrības par to, vai viņa pārvēlēšanai pietiek balsu, vēl joprojām nav, un gan publiski, gan aizkulisēs ik pa laikam izskan arī citu potenciālo valsts augstākās amatpersonas pretendentu vārdi.

Zatlers marta vidū paziņoja par gatavību kandidēt uz otro pilnvaru termiņu. Kandidatūras prezidenta amatam politiķiem jāiesniedz no 19. līdz 24.maijam, bet no 25.maija līdz 8.jūnijam ir jāorganizē prezidenta vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!